Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo pivo i dileme
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Prvo pivo i dileme
Kada je u pitanju aeracija, nije pogrešno aerirati prije dodavanja kvasca, a ni poslije. Ja lično radim prije kvasca uvijek. Ono što se svi slažu, to je da, kada je u pitanju aeracija, pogrešno ju je raditi na vrućoj sladovini.

A airlock, neki koriste, a neki ipak ne. Trakom ne možeš zatvoriti u potpunosti bure koje si naveo. Za prvi put, sve je to okej. Poslije napravi pravi fermentor sa rupom za airlock. Ako, ništa, ono da slušaš kako i kada piva radi.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

ok, hvala za odgovore-a nisam hermeticki zatvorio bure- vec sam pretpostavio da ovaj moj sistem nece raditi ako nije poklopac diftovo ( ja sam izbusio poklopac na njega namontirao cesmu za bure-sa nju kablo i u flasu za rakijom)...živili
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Sad ces imati gaziranu rakiju , koje ludilo Smile
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Big Grin Pazi da ne popiješ previše
(23.09.2014, 12:20 )libor Wrote: Sad ces imati gaziranu rakiju , koje ludilo Smile
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(23.09.2014, 12:25 )antares Wrote: Big Grin Pazi da ne popiješ previše
(23.09.2014, 12:20 )libor Wrote: Sad ces imati gaziranu rakiju , koje ludilo Smile
radio sam taj sistem dok sam pravio vina i neke medovine i funkcioniše 100%,
a bit hobija i jest inprovizacija -za mene nije hobi ako odeš kupiše sve potrebno i schlus- to je za mene biznis, nema tu ljubavi
http://www.winemakingtalk.com/forum/f3/h...rial-3812/
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

dobro si ti ovo sve odradio. samo zapisuj sve vrijednosti, količine, gubitke...kako bi kasnije znao profil svoje opreme. ne moraš hmelj stavljati u te kesice od čaja, možeš ga direktno staviti u lonac. ako te baš to smeta kupi u apoteci sterilne gaze 100x80 cm i u njih zamotaj hmelj. bilo bi dobro kada bi OG tačno oćitao.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

@adisrebrenik
niko ti se sa foruma nije hvalio ni da nakon prve ture nema povratka. Spremi se sada da zivot podredis kuhanju piva i stalnoj potrazi za nekim novim komadom opreme i savrsenim receptom Big Grin

Salim se naravno, ali kod vecine nas je makar priblizno tako. Za prvo kuhanje si sve napravio manje vise korektno. Ubuduce ces sitne greskice ispraviti. Finese prave razliku izmedju dobrog i odlicnog piva, a vremenom ces to sve savladati.

Sretno sa ovom turom!
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Adi dolazim na degustaciju kad bude gotovo, a ono što se tiče tropa, hranjenja janjeta i ražnja jeli to nekakva prijetnja?
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 23.09.2014, 03:49 by adisrebrenik.
(23.09.2014, 03:27 )stane2006 Wrote: Adi dolazim na degustaciju kad bude gotovo, a ono što se tiče tropa, hranjenja janjeta i ražnja jeli to nekakva prijetnja?

Heheh moze moze degustacija-
ako ukisne prepakovat cu ja koje kupovnoSmile
a nije prijetnjaSmile hehe kazem kad bi kuho cesce imo bi (mislim da se trop zove ovo sto ostane nakon ukomljavanja) sirovinu da utovim i jedno jagnje il prase pa to uz pivu iskoristitiSmile @stane

(23.09.2014, 03:20 )danny_boy Wrote: @adisrebrenik
niko ti se sa foruma nije hvalio ni da nakon prve ture nema povratka. Spremi se sada da zivot podredis kuhanju piva i stalnoj potrazi za nekim novim komadom opreme i savrsenim receptom Big Grin

Salim se naravno, ali kod vecine nas je makar priblizno tako. Za prvo kuhanje si sve napravio manje vise korektno. Ubuduce ces sitne greskice ispraviti. Finese prave razliku izmedju dobrog i odlicnog piva, a vremenom ces to sve savladati.

Sretno sa ovom turom!
stane je bio instruktor-a ne bjezim da skuham jedno 6 tura godišnje -to su otprilike moje potrebe za pivomSmile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

povećat će ti se potrebe. budi siguran u to Big Grin eto da ti i ja poželim sreću sa narednim kuhanjima. sretno! Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools