adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: prvo kuhanje -
Lijep pozdrav,
imam jedno pitance -temperatura gdje mi fermentira pivo je konstantno 15 ,a pored bureta je nekih 16 -da li je to malo i da li ce skoditi -ako treba visa temperatura imam prostoriju gdje je malo toplije?
kvasac koji sam koristio je s05
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: prvo kuhanje -
Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž
i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta....
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: prvo kuhanje -
(16.10.2014, 05:25 )adisrebrenik Wrote: Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž
i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta.... Nema potrebe za zahvaljivanjem, bitno je ti se sviđa pivo, vidiš i sam da nije ni slično komercijali
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: prvo kuhanje -
(16.10.2014, 06:11 )stane2006 Wrote: (16.10.2014, 05:25 )adisrebrenik Wrote: Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž
i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta.... Nema potrebe za zahvaljivanjem, bitno je ti se sviđa pivo, vidiš i sam da nije ni slično komercijali
vrijedi truda,,,pozdrav
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: prvo kuhanje -
E ovako, uskoro cu poceti sa nabavkom opreme za prvo kuvanje pa bih nesto pitao.
Za pocetak, mislio sam da napravim single malt single hop pivo, dakle jedna vrsta slada i jedna vrsta hmelja.
Bio bih zahvalan da mi preporucite sta da porucim.
Do sad nisam nesto probavao strana piva previse, uglavnom ovde pijem Nektar, on mi je najbolji (nisam jos probao homebrew piva ), a od stranih ubjedljivo mi je najbolji Paulaner psenicni i nekad kasnije bih pokusao napraviti nesto nalik njemu.
Imaju li u Novoj Gradisci psenicni slad i koji hmelj mi preporucujete da uzmem?
Koji kvasac?
|
|
|