Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


prvo kuhanje -
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: prvo kuhanje -
Srećom je kod mene bio veći fermentator. Pa je bilo puno prostora. A kvasac intenzivno radi. Ko mene je temperatura 22-24. S tim što je prvih par dana bila 24 a onda se spustila na oko 22 - 23. Sada je pred kraj 22. Danas joj je 15-zi dan. Još malo Smile

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: prvo kuhanje -
Lijep pozdrav,
imam jedno pitance -temperatura gdje mi fermentira pivo je konstantno 15 ,a pored bureta je nekih 16 -da li je to malo i da li ce skoditi -ako treba visa temperatura imam prostoriju gdje je malo toplije?
kvasac koji sam koristio je s05
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: prvo kuhanje -
racunaj da ti je u fermentoru temp. malo visa od te (+2-3), tako da je ok. ja sam sa us-05 imao najbolja iskustva na ca. 17. Preporucio bih ti da uzmes termometar sa senzorom koji zaljepis na fermentor ( ebay za 4 km), ja sam radio testove, tacan pravo. ako imas mogucnost mozes nabaviti i onaj termometar naljepnicu sto direktno zaljepis na fermentor.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: prvo kuhanje -
u fermentoru je par stupnjeva viša prvih par dana dok kvasci rade, kasnije nema pretjerano velike razlike (možda stupanj viša). Mislim da ne bi trebalo biti problema sa 16°C, samo pazi da ti preko noći ne pada ispod toga, inače bi kvasci mogli prestati raditi svoj posao...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: prvo kuhanje -
Termometar naljepnica je jako dobra a dosta jeftina sprava, nedavno sam je nabavio i evo sad gledam temperatura u stiropor kutiji 16,3 a termometar naljepnica na fermentoru (burna fermentacija), pokazuje 18 stepeni.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: prvo kuhanje -
(26.09.2014, 08:43 )stane2006 Wrote: Termometar naljepnica je jako dobra a dosta jeftina sprava, nedavno sam je nabavio i evo sad gledam temperatura u stiropor kutiji 16,3 a termometar naljepnica na fermentoru (burna fermentacija), pokazuje 18 stepeni.

Ok hvala puno, za ubuduce cu nabaviti trakuSmile a evo sad rano zorom odo da mjerim situacijuSmile
a mislim da ne pada ispod 16 ,
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: prvo kuhanje -
Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje Smile al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž

i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
Smile u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta....
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: prvo kuhanje -
super Big Grin biće to još bolje. drago mi je da si zadovoljan Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: prvo kuhanje -
(16.10.2014, 05:25 )adisrebrenik Wrote: Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje Smile al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž

i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
Smile u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta....
Nema potrebe za zahvaljivanjem, bitno je ti se sviđa pivo, vidiš i sam da nije ni slično komercijali Zivjeli
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: prvo kuhanje -
(16.10.2014, 06:11 )stane2006 Wrote:
(16.10.2014, 05:25 )adisrebrenik Wrote: Pozdravljam ekipu,,
danas sam otvorio svoju prvu pivu (testnu boci plastičnu od jane) odležalo 6 dana tek-ekstra miris, okus, pjena i karbonizacaija- izgubilo je onu početnu gorčinu koja mi se nije tolko sviđala---uglavnom prve mušterije koje su dobile po gutljaj su iznenađene okusom i usjale su oči da im bi još koje Smile al šipak....nadams e da ce za 10 tak dana biti još bolje...
Da se zahvalim Stanetu iz Tolise na pomoci oko recepta i kuhanja ,,ž

i da napošem onaj post scriptum
kad žena pita što piješ ti počni kuhat pivo
Smile u fazonu onog posmatranje vrenjače opušta....
Nema potrebe za zahvaljivanjem, bitno je ti se sviđa pivo, vidiš i sam da nije ni slično komercijali Zivjeli

vrijedi truda,,,pozdrav
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: prvo kuhanje -
E ovako, uskoro cu poceti sa nabavkom opreme za prvo kuvanje pa bih nesto pitao.

Za pocetak, mislio sam da napravim single malt single hop pivo, dakle jedna vrsta slada i jedna vrsta hmelja.
Bio bih zahvalan da mi preporucite sta da porucim.
Do sad nisam nesto probavao strana piva previse, uglavnom ovde pijem Nektar, on mi je najbolji (nisam jos probao homebrew piva Smile ), a od stranih ubjedljivo mi je najbolji Paulaner psenicni i nekad kasnije bih pokusao napraviti nesto nalik njemu.

Imaju li u Novoj Gradisci psenicni slad i koji hmelj mi preporucujete da uzmem?
Koji kvasac?
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: prvo kuhanje -
Napravi Zombie dust clone , on ti je single malt single hop , a bruka od piva , a mislim da ti je lakse nabaviti od Oldbridge-a sve za prvo kuhanje ...

Ovdje ti je recept

http://www.volimpivo.ba/thread-376.html
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools