Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amstelove kućne čarolije
mange_tout! Offline
Admin

RE: Starter
super ako su pivske. u svakom slučaju nađi pivske pivske vlaše povratne ambalaže. one su najbolje. trebat će ti svakako za naredna flaširanja.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

https://imageshack.com/i/p4ySk8Tmj
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ako su prozirne, stavi ih u papirni fišek ili omotaj papirom ili crnom kesom za smeće. Naravno, može tu biti i drugih kombinacija. Pa da na kraju fino izgleda za poklon.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

9-ti dan u fermentatoru..al ovo sporo ide Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

hahah polako Big Grin jadi mladog pivara Big Grin

ne diraj ništa. tek 18 dan izmjeri fg i onda još jednom 21. dan. ako ostane isti (a makar blizu ciljanog) flaširaj.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.10.2014, 09:54 )mange_tout! Wrote: hahah polako Big Grin jadi mladog pivara Big Grin

ne diraj ništa. tek 18 dan izmjeri fg i onda još jednom 21. dan. ako ostane isti (a makar blizu ciljanog) flaširaj.
Ma procitao sam negdje da ako je fg tu negdje onda ga treba flasirati,al jel smijem otvarati fermentator...ontam ako pustim na cesmu ima da povuce svu brlju sa dna Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

vidi možeš ti i ranije flaširati. ima raje na forumu koja ranije flašira, tj. kegira. obično oni to ranije rade. međutim, dobro je ostaviti pivo u fermentoru 21 dan zbog post fermentacijskih procesa, taloženja mrtvih ćelija kvasca i dr. pivo će ti biti bistrije, ako ga duže ostaviš.

nema potrebe da otvaraš ranije. znam da te vuče želja, ali otvaranjem povečavaš rizik za pojavu infekcije. isto tako moj savjet je da ne kupuješ bačve sa pipom, odnosno nemoj bušiti i stavljati pipu. tu se nakupljaju bakterije pa ugrožavaš pivo. pretači pivo kroz glavni veliki otvor pomoću crijeva, a još bi bolje bilo kada bi nabavio auto sifon.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 07.10.2014, 10:12 by Amstelovich.
mislio sa otvarati za mjerenje fg..jel tad smijem,buduci da je sav talog na dnu pa cesma mi nije idealna solucija...imam sve te rekvizite,auto sifon,drvce za susenje itd.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

pa nisi onda trebao stavljati pipu. naravno da možeš, onda ćeš i otvoriti kada budeš mjerio fg. dezinfikuj džezvu i sa njom zagrabi uzorak.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

ma starter ko starter,izgledalo mi jednostavnije za pretakat pa kupio sa cesmom..al covjek uci na greskama Wink
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

znaš ti onaj stari vic: "a ti mujo nahrani kerove i ništa ne diraj" e tako ti je i u pivarstvu kad dođe do fermentacije. Tvoje je da "nahraniš kerove" i ne diraš ništa dok ne dođe vrijeme za flaširanje Big Grin

pošto ne znam gdje mi je glava a gdje guzica zadnjih dana nisam siguran jesam li tebi ili nekome drugome već davao ovaj savjet: što se tiče te česme, ne bi bilo loše u neku (čistu naravno) vrećicu usuti dezinfekcijskog sredstva (star san!) i omotati je oko česme, tako da česma bude uronjena u dezinfekcijsko sredstvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

vidi, nije to sada strašno što si stavio ćesmu. uopšte se ne mora ništa desiti. samo kažem da je sigurnije bez te pipe i ništa više Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 14 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools