Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yeast starter
mange_tout! Offline
Admin

RE: Starter
(08.10.2014, 10:03 )Goggy Wrote: A šta će se desiti ako ovo stavim u wort?

pa ako je pokupilo neku bakteriju možda ćeš inficirati pivo. možda je previše iscurilo, pa nema dovoljno ćelija. stvarno ne mogu nešto određeno da ti kažem. možda je sve ok.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 08.10.2014, 10:26 by Goggy.
Stavio sam ga u frižider.
Ako ujutro bude i dalje prijatan miris, banana se već polako osjeti, ako stane sa kipljenjem, kuham! :-) pa da vidimo

Ako neko ima primjer ili neko objašnjenje, volio bih čuti

Da, to sam zaboravio; presuo sam ga u drugu, sterilnu flašu..?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ti praviš pšenično? svakako se kod weizena pravi underpitch. sa time češ dobiti više estera. moguće je da ima već dovoljno ćelija.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Znači da nastavim?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

nisam ti pametan Big Grin stvarno nemam pojma kako da se ponašaš. to je sve teoretski što sam rekao. ne mogu procijeniti da li je to dovoljno kvasca. ja bih možda odradio novi starter.

valjalo bi čuti još nečije mišljenje.
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Sasvim je normalno da ti kvasac iskipi iz teglice. Meni desilo sto puta. Zato sada prvo sto napravim kada ga izvadim iz frizidera je to da lagano otvorim cep, istresem visak vode i dam mu prostora jer se na toploti siri. Nece mu nista biti. Najgore sto moze biti je da ti je iscurilo previse kvasca pa ga nemas dovoljno za fermentaciju. Ako mislis da ga imas dovoljno, udri. Ako mislis da ga je premalo napravi opet starter i onda to sipaj. Inace, pod obavezno je da se isprani kvasac cuva u frizideru i svakim danom mu vitalnost drasticno opada tako da je najbolje da iskoristi u roku dan, dva. Sve preko toga je pozeljno raditi starter.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Starter
@svarrogh nisi me shvatio. Nije u teglici curio, napravio sam starter i u flaši od 1.5 l je prekipio nakon manje od 24 h ?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

To je isto ok. Sigurno si napravio overpitch ako si koristio kvasac nakon fermentacije i uz to ako je bilo toplije ode van :-)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Meni se to isto desilo, samo ocisti tikvicu (posebno grlic gdje moze biti dodira) i ostavi u frizider - dekantiraj i bice ok... Ako radis ture od ca. 20L , a starter ti je preko 1L, imaces garant dovoljno celija i kod losije vitalnosti, bez obzira sto je dio iscurio...Ubuduce koristi flasu/tikvicu od 2L.
Nije lose da napravis onaj stir plate/mjesalicu ako nemas, jer kontatna rotacija ce znatno povecati broj celija u odnosu na povremeno mjesanje...
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Stavio sam ga bio nazad u frižider.
Jučer, sam kuhao, fiknuo starter, i nek mu je sa srećom Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Yeast starter
Samo jedan tip za startere na stir plateu. Često je jako teško procijeniti je li se išta desava u starteru na stir plateu jer često nema krauzena, a ne koristi se vrenjaca. Dovoljno je samo ubaciti zapaljenu šibicu kroz vrh tikvice i ako se ugasi sve je ok Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: Yeast starter
(05.03.2015, 11:42 )pivska mušica Wrote: Samo jedan tip za startere na stir plateu. Često je jako teško procijeniti je li se išta desava u starteru na stir plateu jer često nema krauzena, a ne koristi se vrenjaca. Dovoljno je samo ubaciti zapaljenu šibicu kroz vrh tikvice i ako se ugasi sve je ok Smile

Definisi "samo ubaciti zapaljenu šibicu kroz vrh tikvice" Smile

Ja vazda izmjerim FG... Desilo mi se kod Wyeast 1028 da nakon 30h se nista nije desilo, ja vec mislio pisi propalo, kad nakon 48h lijepo sve odfermentiralo...
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 27 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools