Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Trajanje fermentacije (Pilsner)
armin Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Trajanje fermentacije (Pilsner)
Pozdrav!

pokusavam da napravim svoje prvo pivo. Zavrsio sam sa kuhanjem i trenutno fermentira. Vrsta piva je pilsner.

Koliko dugo treba da se zavrsi fermentacija i da se pocne sa flasiranjem? Na pakovanju kvasca je pisala samo temperatura na kojoj fermentira i da nakon flasiranja treba cekat najmanje 4 sedmice prije konzumiranja.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Trajanje fermentacije (Pilsner)
Primarna fermentacija traje 4- 7 dana. Ali, mislim da gotovo svi mi držimo u fermentoru najmanje 3 sedmice prije flaširanja.
Doduše nisam radio nikad Pilsner, ali vjerujem da je tako.
Find Odgovori
armin Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(18.11.2014, 02:08 )Goggy Wrote: Primarna fermentacija traje 4- 7 dana. Ali, mislim da gotovo svi mi držimo u fermentoru najmanje 3 sedmice prije flaširanja.
Doduše nisam radio nikad Pilsner, ali vjerujem da je tako.
Ja sam planirao da drzim 15 dana i onda 4 sedmice u flasama(jer mi pise na kvascu da treba odlezavanje u flasama najkrace 4 sedmice).
Nadam se da nije prekratko 15 dana i da nece dovesto do pucanja flasa.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Fora kod pilsnera/lagera je da im je u stilu da budu bistri. Zato se radi duze odlezavanje i odlezavanje na niskim temperaturama. Ako ti je prvo pivo, jebes bistrinu ko ce cekati Smile
Find Odgovori
armin Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(18.11.2014, 02:39 )gajba Wrote: Fora kod pilsnera/lagera je da im je u stilu da budu bistri. Zato se radi duze odlezavanje i odlezavanje na niskim temperaturama. Ako ti je prvo pivo, jebes bistrinu ko ce cekati Smile
Ma da, ko ce cekati, a svakako treba osloboditi flase za iduce Big Grin
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja bih ostavio 3 sedmice minimalno
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 18.11.2014, 05:29 by AleksandarV.
Tri sedmice na što nižoj temperaturi.
Ali ne niže od 0 stepeni.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

dve sedmice primarna fermentacija na temperaturi oko 12 stepeni, onda oko cetrnaestog dana dignes na 18/19 stepeni da bi kvasac pojeo diacetil, drzis ga tako dva dana. posle toga prebacis u sekundarni fermentor, da ga skines sa onog krsa od taloga i kvasca. i ostavis ga na sto nizu temperaturu npr oko 5 stepeni i tako jos minimalno dve sedmice. posle toga flasiranje i karbonizacija.
ja sam jednom ovako radio i uspelo je, al ne znam dal cu ponovo
Find Odgovori
armin Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ja fermentiram na 19 stepeni. Na kvascu je pisalo upustvo da fermentira izmedju 18 i 22. Inace kupio sam pripremljeni set za Pilsner, dakle vec odvaganu i mljevenu mjesavinu jecma, hmelj i kvasac. Eh sad da li su oni trebali spakovati drugi kvasac ne znam Smile Ipak mi je prvo pivo pa njima vjerujem vise da kad spakuju da je to to.

Inace 2. i 3. dan je izlazilo mnogo zraka na airlock(non stop) tako da mislim da je dobro fermentiralo. Danas je 5. dan i vec je mnogo manje. Mozda jedan baloncic u minuti.

Nasao sam neku stranicu sa uputstvima kako da se fermentiraju pilsneri. Uglavnom ima mnogo nacina u zavisnosti od vrste.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools