Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo kuhanje, recept?
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Prvo kuhanje, recept?
This post was last modified: 20.01.2015, 04:22 by MarkoOs.
Evo ovo je bio prvi recept po kojem sam skhao, doslo je do nekakve komplikacije i nije otfermentiralo do kraja stao FG na 1,020, trenutno je u bocama, u petak 16.1. flasirano.
5kg NG slad
0,5 Kg Munich
0,5Kg Crystal

23g Challenger 60 min
30g Styrian Goldings 15 min
40g challenger 3 min

Safeale S-04 11,5 g

Ukomljavanje

18l - 76C 68C 60min Tu mi je temperatura bila 69C
Ispiranje
18l - 80C 76C 15min tu mo je bila oko 78C
4l - 84C 80C 10min

32 litre u lonac dobio slada

EST OG : 1.051 dobio 1.053
EST FG : 1.012
EST ABV 5%

U fermentator dobio 26L
Vrijeme je za novo kuhanje. Od sastojaka imam NG Slad, Viena i Cristal 120, od hmeljeva Chalenger, styrian goldings i smaragd, kvasac naravno S-04. Sta se od toga moze iskemijat, el moguce dobiti nekakvu IPA-u?

Hvala!!
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Prvo kuhanje, recept?
IPA teško sa s-04 kvascem. taj soj u pivu više izrazi sladnu stranu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo kuhanje, recept?
možda bi se moglo iskombinovati bazni i kristal, a challenger i styrian, pa dobiti nešto slično EIPA.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Prvo kuhanje, recept?
Mogao bi praviti Eng. IPA, S-04 je sasvim zadovoljavajuci kvasac za ovo pivo. Jos uz tvoje hmeljeve nabavi Fugles ili EKG i prava Engleska IPA Big Grin.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo kuhanje, recept?
i možda bi malo biskvita valjalo radi pilsa kao baznog.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Prvo kuhanje, recept?
(20.01.2015, 07:56 )mange_tout! Wrote: i možda bi malo biskvita valjalo radi pilsa kao baznog.

Svakako majstore Big Grin
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Prvo kuhanje, recept?
This post was last modified: 23.01.2015, 07:05 by MarkoOs.
Underhill Ale
Brewer MarkoOs
Date
Batch Size 26,00 L Boil Size 32,00 L
Boil Time 60,000 min Efficiency 70%
OG 1,054 FG 1,014
ABV 5,3% IBU 41,5 (Tinseth)
Color 13,2 srm (Morey) Calories (per 12 oz.) 180
Fermentables

Total grain: 6,500 kg
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Bel Grain 5,500 kg Yes No 79% 2,0 srm
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2,0 srm
Caramel/Crystal Malt - 120L Grain 500,000 g Yes No 72% 120,0 srm
Hops

Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Challenger 7,0% 40,000 g Boil 60,000 min Pellet 24,8
Styrian Goldings 4,5% 25,000 g Boil 30,000 min Pellet 7,7
Challenger 7,0% 40,000 g Boil 10,000 min Pellet 9,0
Misc

Name Type Use Amount Time
Irish Moss Fining Boil 5,000 g 10,000 min
Yeast

Name Type Form Amount Stage
Safale S-04 Ale Dry 12,000 g Primary
Mash

Name Type Amount Temp Target Temp Time
Ukomljavanje Infusion 18,000 L 67,000 C 67,000 C 60,000 min
Ispiranje 1 Infusion 18,000 L 74,000 C 70,000 C 15,000 min
Ispiranje 2 Infusion 3,000 L 80,000 C 74,000 C 10,000 min


Sto mislite o ovome receptu, to su trenutno sastojci koje imam, imam jos i Vienu al je nisam stavio, u utorak imam slobodno pa bi tada kuhao, a i posto sam malo kiksao na prvom receptu nebi buno komplicirao na drugom kuhanju. Danas otvaram testnu flasu prvog piva eo proslo je tjedan dana od flasiranja da vidim kako napreduje pa javim! Smile Da i nisam jos nacisto sa softwareom radi se o Brewtargetu tako da nemojte zamjeriti ako sam negdje nesta kiksao! Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo kuhanje, recept?
sa sastojcima kojima raspolažeš sasvim dobar recept.

moram ti zamjeriti u vezi sa softwareom Big Grin ukoliko ti je mash tun od piknik frižidera ovo ti neće ići ovako. izabrao si opciju temerature sa kojom ti dogrijavaš pomoću plina ili grijača kominu. ako koristiš infuziju mora ti voda biti toplija od ove vrijednosti koju si naveo. isto tako je i kod ispiranja. povećaj takođe temperaturu komine kod ispiranja sa 70 na 75°C. kod ispiranja ulij pola vode, promješaj, zaklopi i ostavi tako 10 min. izvrši recirkulaciju i ispusti u lonac taj prvi dio. u međuvremenu ohladi onu drugu polu vode za ispiranje na 75°C. sa tom vodom uradi isto kao kod prvog ispiranja.
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Prvo kuhanje, recept?
Hvala na sugestijama,nastojat cu napraviti kako si rekao, eo jos jednom isprika na softverskoj gresci. Ne koristim frizider vec posudu od 30 l koja je izolirana i ima ugradjenu pipu, zadnji puta se jako dobro pokazala da drzi temperaturu.
A evo i kao sam spomenuo, otvorio bocu prvog piva nakon tjedan dana karbonizacije, dobro je samo jos malo fali gaziranosti da bude onako resko, nadam se da ce to odraditi do kraja, ipak je karbonizirano sa 6 g secera po litri zbog visokog FG-a. Evo i slika, malo je losija al nema veze e da i pivo je jel mutnije, popravit cemo to u iducem kuhanju nadam se, al nije bas tolko mutno kao sto se na slici vidi!
[Image: 2w7l8ya.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo kuhanje, recept?
ne znam kako se ukomljavanje podešava u brewtargetu. pokušaj nači negdje single infusion.

i kako ti se čini pivo okusom i aromom? finu pjenu ima.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo kuhanje, recept?
Svaka čast! Samo guraj dalje!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Prvo kuhanje, recept?
Hvala! Smile Pivo mi je fino , zadovoljan sam s obzirom na okolnosti e sad nisam jos dovoljno strucan da bi mogao detaljno opisati,gorcina je taman barem meni, ima onako slatkastu aromu, nekako najblize medno vocna aroma, najvise bi volio kad bi netko od vas iskusnijih probao pa rekao svoje misljenje, ako je netko mozda u prolazu ili blizu Osijka u hrvatskoj slobodno neka se javi! Nista, idemo dalje na novo kuhanje najvjerovatnije u utorak!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools