Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
Pocetnik
Pozdrav
Nov sam u ovome pa imam par pitanja za pocetak
zadnjih mjesec dva citam o pravljenju piva i polako sam nabavljo opremu za to
sad sam konaco sve nabavio pa reko da se bacimo napokon i na kuhanje
Htjeo sam da mi prvo pivo bude all grain ali me cura iznenadi i kupi mi ovaj set
Pivski komplet Bock pa reko sta je tu je kad ga vec imam necu ga bacit
e sad imam par pitanja o tome
na uputstvima pise da je fermentacija od 4-6 dana a meni se to cini nekako jako kratko jer svagdje di sam cito pise 20ak dana.
koliki bi trebo bit fermentor jer na ovome pise da je za 23l piva ja sam mislio fermentirati u buretu od 25l. bure je nabavljeno u kanditu.U njemu je bila neka krema od lješnjaka za cokolu dali to utjece na fermentaciju piva iako sam ga oprao i nista se iz njega ne osjeti.
Evo jos samo jedno pitanje nabavio sam Areometare koji se koriste za mjerenje gustoce luzine i kiseline pa jel se mogu posluziti sa time ili da kupim neki drugi.

Hvala unaprijed Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pocetnik
pozdrav i dobrodošao beer

ja bih to fermentirao makar 15 dana. ne znam nešto puno o ekstratima, ali eto mislim da treba duže od 4-6 dana fermentacije. uzmi veći fermentor. neka bude prazno 1/3 prostora. možda bi mogao tih 23 l nagurati u 30 l, ali pravilo je da bude 1/3 praznog prostora.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Aerometar mora biti pivski isto. Onaj za kiselinu iz akumulatora si mislio koristiti? Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(28.01.2015, 03:05 )pivska mušica Wrote: Aerometar mora biti pivski isto. Onaj za kiselinu iz akumulatora si mislio koristiti? Smile

ne ne nego mi mama radi kao kemiski tehnicar na pripremi vode
pa onda ona koristi za luzinu kad mjeri gustocu i za neke kiseline!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Aha ok mislio sam da hoćeš one od akumulatora, to je u principu isto. Ne može ti to u svakom slučaju jer pivski hidrometar je baždaren za pivsku sladovinu...

Sent using Tapatalk
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
aha ok onda cemo kupit jedan pivski Smile

i jos jedno pitanje jel mogu fermentirat u bacvi od piva imam dva komada jedan ima pipu vec ugrađenu na sebi bacve su od 30L Big Grin
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Pocetnik
Tesko koliko je inox hladan.Ja nemogu karbonizirati pivo a naslonim ga na radiator.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
a onda cu uzet od prijatelja bure od 35l plasticno pa cu u tome!
hvala na pomoci
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Pocetnik
Na njemu je lakse kontrolisati temperaturu.Ja nemam komoru ali sada,zimi,omotam sa filcom za brodski pod. Nije nesta precizno,ali pomaze
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(28.01.2015, 04:14 )spajder76 Wrote: Na njemu je lakse kontrolisati temperaturu.Ja nemam komoru ali sada,zimi,omotam sa filcom za brodski pod. Nije nesta precizno,ali pomaze

Ja cu ga fermentirat u podrumu tamo je temp stalna 20 stupnjeva! A mogu omotat termo dekom ako treba!
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Pocetnik
I ja fermentiram u podrumu gdje je ljeti 18stepeni.Problem je zimi. Ti nemoras utopljavati ako je ta temp.jer ce sama fermentacija dizati temp. za 3-4 stepena.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(28.01.2015, 04:39 )spajder76 Wrote: I ja fermentiram u podrumu gdje je ljeti 18stepeni.Problem je zimi. Ti nemoras utopljavati ako je ta temp.jer ce sama fermentacija dizati temp. za 3-4 stepena.
taka je temperatura cijele godine preko ljeta malo veca 19/20c
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools