Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pocetnik
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Pocetnik
Ako je temperatura podruma 20 onda je sigurno da će temperatura kod burne fermentacije u fermentoru ići od 21 do 23 (kada bi se burna fermentacija odvijala u stiropor kutiji bez hlađenja onda bi temperatura fermentacije u fermentoru otišla i preko 27), kada završi burna fermentacija nakon 4-7 dana onda će temperatura kod postfermentacijskih procesa biti jednaka u fermentoru kao i temperatura okoline.
Moje iskustvo je, ako je ikako moguće prvih nekoliko dana dok traje burna fermentacija temperaturu u fermentoru držati na 17-18 stepeni.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Pocetnik
To što piše da fermentacija traje od 4-6 dana je nespretno prevedeno i ništa više. Neovisno da li je all grain, biab ili ekstrakt fermentacija traje 21 dan ilitiga dok ti FG bude stabilan dva dana zaredom.

Na to 4-6 dana se misli na najveći dio fermentacije jer u prvih 4-6 dana kvasac najviše posla odradi. Slijedeću sedmicu dolazi diacetil i ostalo.

Kao što Stane veli, najbitnije je da ti temperatura ambijenta ne prelazi 18, te da imaš ujednačenu temperaturu.

No otom potom, ja sam temperature gledao na 6-7 kuhanju tek. Probaj prvo kuhanje bez prevelikih očekivanja i obavezno vodi dnevnik kuhanja. Piši sve jer zaboravit ćeš do slijedećeg kuhanja.

Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

vec sam si nabvio rokovnik za pisanje
jucer sam probao rashladit podrum i uspio sam snizit temp na nekih 17c s otvorenim vratima tako da to nece bit problem! pa i nemam neka prevelika ocekivanja za pocetak samo da bude pitko Big Grin za vikend cu kuhat cekam da mi stigne bure pa krecemo! hvala svima na savjetima beer
Find Odgovori
Rik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Evo, samo da se nadovezem.
Imam stakleni balon od 25l, mislio sam da prvu turu odradim iz ekstratka koji daje 23l piva. Moze li se to odraditi u tom balonu?
Kasnije cu kuvati pa cu tempirati kolicinu shodno zapremini balona koje imam.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(03.02.2015, 09:45 )Rik Wrote: Evo, samo da se nadovezem.
Imam stakleni balon od 25l, mislio sam da prvu turu odradim iz ekstratka koji daje 23l piva. Moze li se to odraditi u tom balonu?
Kasnije cu kuvati pa cu tempirati kolicinu shodno zapremini balona koje imam.

Može ukoliko nećeš koristiti vulkanske kvasce.

Uostalom, nije da moraš raditi ekstrakt tačno 23 litra. Možeš raditi manje (recimo 21 litar). Bit će malo jača piva i to je sve.

Ono što je bitno kada je u pitanju stakleni balon, to je da fermentiraš na tamnom mjestu. Znači, nađi samo mjesto gdje je potpuni mrak konstantno i bit će dobro.
Find Odgovori
Rik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala Rodney!
Kvasac cu dobiti u paketu, videcu kakav je. Inace sam balon ima plasticnu oblogu oko sebe u kom je postavljen, tako da je u principu vec dosta zatamnjen, mada cu ga staviti i u mracnu prostoriju.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ne znam koji kvasac ćeš dobiti, ali manje više jedino uz Cooperove ekstrakte dolazi imalo valjan kvasac. Ovisno o stilu, kupi i kvasac zasebno.

Nemoj se libiti ni da suho zahmeljiš ako radiš IPA ili APA.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

sta se podrazumjeva pod vulkanske kvasce? Big Grin
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Pocetnik
Šampanjski kvasci koji dolaze uz kitove su često takvi. Dakle, vulkan - napravi toliki haos u fermentoru da počne kipiti kroz air lock. Nakon 4-5 dana se smiri, ali prva tri dana pivo bukvalno kuha.

Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pivo stavljeno u fermentor
temp je bila 17 stupnjeva kad sam sipao kvasac dali je to dobro ili? I nakon koliko pocme fermentacija?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

mislim da je ok ta temperatura, mada sve zavisi od stila piva i kvasca. mislim da bi ti fermentacija trebala krenuti u roku od 24 sata, mada ni to nije pravilo Big Grin znati ćeš po mirisu i po stvaranju krauzena. ako koristiš providni (stakleni) fermentor moći češ i viditi fermentaciju Big Grin

i temperatura fermentacije ti zavisi od kvasca stila piva.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nekoristim stakleni! I nista nevidim unutra Sad a pisalo je na tom setu da bi temp trebala bit 17-20 stoji u toploj sobi! Tako da se nadam da ce sve bit uredu Wink
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools