Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gaziranost
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
Gaziranost
This post was last modified: 08.02.2015, 02:16 by kmnccc.
Zdravo. Ja sam novi budući pivar (nadam se) i imam jedno pitanje. Od čega sve može da zavisi koliko je pivo gazirano? Da li je to do količine kvasca, količine šećera, vremena sekundarne fermentacije ili možda nečeg trećeg?

Naime, do sada sam uspešno spremio jednu turu piva. Sad, nije to bilo neko fenomenalno pivo ali je bilo pivo, pravo pivo, što je za mene veliki uspeh. Jedina zamerka koju sam dobijao jeste malo slabija gaziranost. Bilo je ono gazirano, bilo je i pene ali po mnogima nešto manje gazirano nego što treba (ili nego što su navikli).

E sad, ono što mislim da je važno da biste mi odgovorili:
- cilj je bilo pale ale pivo,
- bilo je nekih 16.5l piva,
- 9g safale S-04 kvasca,
- primarna fermentacija oko 10 dana,
- sekundarna je bila oko 15 dana na sobnoj temperaturi a zatim je premešteno na hladno,
- 3.1g šećera po flaši od pola litra.

Ako je potreban još neki podatak, pitajte.

Planiram da skuvam još jednu veću količinu sličnog piva a želeo bih da bude samo malo jače gazirano pa bi mi dobro došao savet oko toga Smile

Inače, pivo je izgledalo ovako:
[Image: VgsY269.jpg]
Deluje malo tamnije na slici zbog blica Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
sve što si naveo može uticati. zna se nekada desiti da pivo bude prekarbonizirano ako pokupiš viška taloga, odnosno kvasca. to je obično slučaj za par zadnjih boca, bar kod nas. obično se pivo u bocama gazira za nekih 15-30 dana. zavisi i od temperature okoline, gazira se na sobnoj temperaturi 18-22 stepena. niža temperatura-duža karbonizacija. stepen karbonizacije zavisi i od količine šećera. obično se stavlja 6-8 g/l konzumnog šećera što opet zavisi od stila piva. mislim da si dovoljno stavio šećera. Možda ti je bila niža temperatura karbonizacije. A možda si samo navikao na industrijske lagere, oni su redovno puno više karbonizirani u odnosu na naše domaće pivo.
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Gaziranost
This post was last modified: 08.02.2015, 03:23 by kmnccc.
(08.02.2015, 02:58 )mange_tout! Wrote: sve što si naveo može uticati. zna se nekada desiti da pivo bude prekarbonizirano ako pokupiš viška taloga, odnosno kvasca. to je obično slučaj za par zadnjih boca, bar kod nas. obično se pivo u bocama gazira za nekih 15-30 dana. zavisi i od temperature okoline, gazira se na sobnoj temperaturi 18-22 stepena. niža temperatura-duža karbonizacija. stepen karbonizacije zavisi i od količine šećera. obično se stavlja 6-8 g/l konzumnog šećera što opet zavisi od stila piva. mislim da si dovoljno stavio šećera. Možda ti je bila niža temperatura karbonizacije. A možda si samo navikao na industrijske lagere, oni su redovno puno više karbonizirani u odnosu na naše domaće pivo.

Čini mi se da nismo povukli talog kad smo flaširali. Baš smo pazili do poslednje flaše da ni malo ne podignemo talog a poslednju flašu nismo ni flaširali jer je nešto taloga u nju prošlo. Zaboravio sam da napomenem da smo flaše punili direktno iz slavinice, polako se slivalo niz flašu. možda je i zbog toga malo manje bilo gazirano. Pod šećer sam mislio, dekstroza, odnosno pivarski šećer. Tako piše na pakovanju.

Ništa, ostaje da sledeći put ostavim nešto duže na sobnoj temepraturi pa da vidimo kako će biti i da kupim onaj dodatak za punjenje zbog manje oksidacije:
http://www.mojepivo.com/oprema/pt/fla/punjac-boca.html

Inače, što se mene tiče, bilo je taman kako treba. Ma bilo je bolje od svih koje sam probao. Ipak, ja nisam objektivan za svoje pivo a ostali nemaju baš takvo mišljenje kao ja Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
biće vam puno lakše flaširati kada kupite ovaj punjač boca. ma i ja mislim da je ovo ok što ste napravili. jašta je nego bolje od ovih industrijskih lagera, ako misliš na njih Big Grin
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Gaziranost
Da, na industrijske lagere sam mislio. Ja nisam imao prilike da probam neko drugo domaće pivo ali jedan drug jeste u nekoj kafani i kaže da je ovo bolje Big Grin

Ostaje da kupim sirovine i na kuvanje Wink

Hvala na odgovorima Smile

P.S. Usput se setih pa da pitam i to. Koliko je neophodno da fermenter bude prazan pri vrhu? Čini mi se da sam negde pročitao da je poželjno jedna trećina. Može li da se puni do kraja?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
poželjna je ta 1/3, jer dolazi do burne fermentacije. može se i malo više napuniti, ali onda je poželjno instalirati blow off tube. ja ti preporučujem tu jednu trećinu praznog prostora, da se ne brineš hoće li ti doći do "povraćanja" piva.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Gaziranost
Ja sam karbonizirao uglavnom sa 8gr dextroze ja 1L piva i pivo je uvijek bilo normalno gazirano. Po meni 6gr dextroze na 1L je malo.
WWW Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Gaziranost
Sto je uzi fermentor visi je krausen,sto je siri fermentor i krausen je manji,tako je to relativno koliko ces slobodnog prostora ostaviti
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
mislim da je bolje ostaviti 1/3 slobodnog prostora bez obzira o kakvom se fermentoru radilo. to je pravilo i ako ništa radi predostrožnosti ga treba poštovati. sigurno je da će vam se desiti da ćete nekada i dobiti nešto više sladovine. naravno, u tome slučaju ćete svu sladovinu staviti u fermentor, nećete je bacati. ali uvijek kada se to može bolje je ostaviti 1/3 slobodnog prostora.

da, razlika je između dekstroze i konzumnog bijelog šećera. ja sam naveo količinu za konzumni šećer.
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Gaziranost
Uh, ja sam hteo oko 27 litara u fermenter od 30 :/ Ostaje mi da smanjim količinu na 20 litara ili da nabavim veći fermenter.

Staviću u sledećoj turi po 8g dekstroze na litar pa ćemo videti kako će biti.

Hvala svima na pomoći Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
bolje veći fermentor Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Gaziranost
Još jedan glas za veći fermentor
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools