Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Pocetnik
This post was last modified: 06.02.2015, 09:19 by Rodney.
Bit će, ništa ne diraj i pogotovo ne otvaraj. Ako je dobro zatvoren poklopac, ne brigaj, kao što Mange kaže, 24 sata, nekada i prije, a nekada i kasnije. Ovisno o kvascu i temperaruri.

Temperatura u fermentoru prvih dana je veća od temperature ambijenta za 3 stepena. Ako si stavio na 17, dakle unutra će biti 20-21 kad kvasac krene.

Ja sam svoju prvu pivu fermentirao na 27-28, tako da be happy and dont worry Smile


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik
E sad problemi, ne vidiš što se dešava unutra a baš bi volio vidjeti Big Grin, ne otvaraj fermentor ni za živu glavu do mjerenja FG-a, bilo bi dobro kada bi mogao održavati temperaturu okoline 16-17 stepeni bar prvih 5-6 dana
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(07.02.2015, 12:24 )stane2006 Wrote: E sad problemi, ne vidiš što se dešava unutra a baš bi volio vidjeti Big Grin, ne otvaraj fermentor ni za živu glavu do mjerenja FG-a, bilo bi dobro kada bi mogao održavati temperaturu okoline 16-17 stepeni bar prvih 5-6 dana

problem nisam dobro zatvorio fermentor poklopac je bio na njemu ali obruc s cime se stegne poklopac nije bio dobro sjeo pa sam sad to namjestio cim sam namjesto pocela je vrenjaca puckat! I to jako! Pitanje je sad dali moze nesto lose bit pivu! I kad bi trebo mjerit fg?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik
Ako si ispoštovao sanitaciju nemaš se što brinuti ali više ne otvaraj fermentor, FG mjeri nakon 18 dana (ako nakon par dana vrenjača prestane raditi, sve je OK a ako i nastavi povremeno bućkati opet je OK), s obzirom da radiš sa ekstraktom, rodny je maher za to područje.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(07.02.2015, 12:54 )stane2006 Wrote: Ako si ispoštovao sanitaciju nemaš se što brinuti ali više ne otvaraj fermentor, FG mjeri nakon 18 dana (ako nakon par dana vrenjača prestane raditi, sve je OK a ako i nastavi povremeno bućkati opet je OK), s obzirom da radiš sa ekstraktom, rodny je maher za to područje.

Dezinficirao sam sa izosanom posto mi nije stigla cijela naruđba a vise nisam mogo cekat da dodje! nisam ga ja ni otvaro nego samo taj obruc pomako da sjedne! i vrenjaca sad bucka ko luda! e sad treba docekat da fermentacija stane pa flasiranje i tek onda degustacija drinking-beer
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Pocetnik
Ma okej je, ne diraj ništa sada do flaširanja, sem ako nisi mislio suho hmeljiti.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
Nisam mislio suho hmeljit ovo cu ostavit ovako!
E sad dok se ovo fermentiram mislim kuhati all grain prvu turu
jel imate neki pocetnicki recept da mi preporucite?
nije bitna vrsta piva samo da je nesto za pocetnike
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Aurora Ale. Imaš recept na forumu. Većina je s tim pivom počela.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
Ok hvala pronadjem Smile
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
Ja sam se izgubio u tim receptima Sad ako bi neko mogao napisat vamo bio bi mu jako zahvalan!
Posuda za kuhanje je 28l
mash je 28l
i fermentor je 30l
ja bi radio ture od 20/21l piva Smile
Ako je moguce imam i vecu posudu za kuhanje
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Pocetnik
http://volimpivo.ba/thread-115.html?highlight=aurora
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Pocetnik
Bolje je da pocne sa kompleksnijim pivama jer ne vidim neku komplikaciju ako stavi dvije vrste slada ili hmelja umjesto jedne i samo izracuna na koliko ce ih staviti.Mislim, neko sa foruma ce postaviti recept zavisno od hmeljeva sa kojim raspolaze.Bitno je da odmah shvati da kuhanje nije neki bauk niti neka space tehnologija
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools