kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Evo mene opet
Nabavio sam zlatarovo bure kao što ste mi predložili. Sad je na red došao recept pre nego što naručim sirovine. Ne mogu se pohvaliti da umem rukovati programom Brewtarget ali se mogu pohvaliti da sam pokušao Evo kako je to ispalo:
Drugo kuvanje - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
Batch Size: 27,003 L
Boil Size: 31,803 L
Boil Time: 60,000 min
Efficiency: 70%
OG: 1,054
FG: 1,013
ABV: 5,3%
Bitterness: 40,1 IBUs (Tinseth)
Color: 7 SRM (Morey)
Fermentables:
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Ger Grain 6,000 kg Yes No 81% 2 L
Caramunich Malt Grain 350,000 g Yes No 72% 56 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Total grain: 6,850 kg
Hops:
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Magnum 13,5% 25,000 g Boil 60,000 min Pellet 27,5
Magnum 13,5% 10,000 g Boil 30,000 min Pellet 8,5
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 10,000 min Pellet 2,7
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 5,000 min Pellet 1,5
Yeast:
Name Type Form Amount Stage
Safale S-04 Ale Dry 13,500 g Primary
Mash:
Name Amount Temp Target Time
Infusion 21,235 L 73,861 C 67,000 C 60,000 min
Zbog toga što smo prošli put imali problema sa zagrevanjem do temperature ključanja usled lošeg gorionika i time izgubili mnogo tečnosti, stavio sam malo veću vrednost isparenja/h, 4 litara. Ipak, sada smo nabavili jači gorionik (5.5 kw) i uradićemo jedno test kuvanje da baš vidimo koliko nam ispari vode za pola sata kuvanja (možda ova ideja zvuči smešno, nemam pojma ). Uglavnom, odnos "Batch size" i "Boil size" verovatno će biti drugačiji ali ajd, to sad i nije bitno toliko. Po ovom trenutnom proračunu ukomljavanje će se vršiti sa oko 21 L vode a zatim će se ispirati sa oko 18 L vode.
Želeo bih da pažljivo pogledate i da mi ukažete na sve što vam se čini pogrešnim. Da li je dobra kombinacija sladova? Da li je dobro i pravilno ohmeljeno? Da li je dobra količina kvasca. Možda neki savet?
Caramunich slad imam i čuvam ga na suvom i hladnom. Pelete hmelja takođe imam od prošlog kuvanja i čuvam ih u kesicama koje su izlepljene pedantno i stavljene u zamrzivač ali nisu vakumirane. Tako ih čuvam od prošlog kuvanja, tj. decembra. Mislite li da su još upotrebljive?
Izvinite zbog ovako dugog posta i hvala što ste čitali
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Bazni slad još nisam kupio tako da mogu kupiti Pale ale umesto Pilsnera. Ovaj sam izabrao zato što sam takav recept našao kada smo kuvali prvu turu. Fuggle mogu pojačati ali ne znam koliko bi trebalo. Da li da smanjim malo Magnum na račun Fuggle-a?
Efikasnost je stajala na 70% a ja je nisam menjao jer ne razumem čemu to služi. Inače, planiramo da ukomljavamo u vreći. Kuvaćemo u zatvorenoj prostoriji
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ok, uzeću Pale ale... i zvuči logičnije. Ispiraćemo tako što ćemo izvaditi vreću iz lonca, raširiti je iznad na žici i onda lagano polivati preko nje da se sliva u lonac. Ne znam za taj biskvit slad... ne znam je l' ga ima gde za kupiti. Ja naručujem sa ovog sajta:
http://www.mojepivo.com/sirovine/slad.html?limit=30
Mogu ispeći malo pilsner slada kao što si mi predložio samo, koliko treba da se peče i na kojoj temperaturi? Nisam to nikad radio i nemam predstavu kako bi to trebalo.
Takođe, obe vrste hmelja već imam pa tu ne bih menjao vrste ali količinu mogu pošto je od prethodnog kuvanja preteklo dovoljno. Mogu staviti 30 do 35 g Fuggle-a ali bih voleo da zadržim neku gorčinu kao što je sada. Pretpostavljam da ću onda samo malo smanjiti količinu Magnuma.
P.S. Ako ti nije teško pogledaj taj link pa mi reci da li još neki od tih sladova mogu dodati
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Nakon ovih saveta, konačan recept je sa izmenjenim sladovima:
Fermentables
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pale Malt (2 Row) UK Grain 5,650 kg Yes No 78% 3 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Caramunich Malt Grain 350,000 g Yes No 72% 56 L
Biscuit Malt Grain 350,000 g Yes No 79% 23 L
Total grain: 6,850 kg
I sa pojačanim količinama Fuggles hmelja:
Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Magnum 13,5% 23,000 g Boil 60,000 min Pellet 25,7
Magnum 13,5% 9,000 g Boil 30,000 min Pellet 7,7
Fuggles 4,5% 35,000 g Boil 10,000 min Pellet 4,7
Fuggles 4,5% 35,000 g Boil 5,000 min Pellet 2,6
Je l' ok 13.5 grama Safale S-04 kvasca na ovu količinu piva (27 L)?
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ok, stavljam jednu i ono što je preteklo od prethodne.
Kad smo već kod kvasca, kako je najbolje da se kvasac doda u pivo odnosno kako da se rastvori?
|
|
|