Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Amstelove kućne čarolije
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Amstelove kućne čarolije
Hmmm jako cudno. Prvo je cudno što tu na kesi piše 1,45% a na sajtu 2,9%. Drugo ja čak ni Saaz nisam nikad vidio da su izbacili na tržište sa toliko niskim %AA. Pa tu ti pola kile treba za 30 IBU gorčine. Ako je ovo istina, nikako ne preporučujem da koristiš ovaj hmelj1 za gorčinu jer tolika količina hmelja nikako nije dobra u loncu, kako zbog apsorpcije sladovine i gubitaka, tako i zbog vegetalnih okusa koje može ostaviti. Eventualno za aromu. Ali i dalje mislim da je ovo greška. Možeš li ih kontaktirati pa da pitaš? Meni se dešavalo da su mi u hopandgrape pogrešno znali napisati AA...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
Ma cudno jasta..ovi u shopu kazu da je 2,9% tacno..
Mislio sam ga za aromu iskoristit jer kontam ako je 1,45% mogu ga natrpat i uz nesto ostataka citre bilo bi fino zacinjeno..nista, stavit cu ja u beersmit neki osrednji postotak za s.goldings. pa sta bude.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
Kolege pivari,jel mogu ovaj WYeast smack activator odmah siknuti u fermentator ili moram praviti starter?
Obicno mi u fermentatoru zavrsi 21-22l sladovine.
Mislio sam ga mozda iskoristit za sljedece kuhanje posto sam vec 3 pive pravio sa S-05 suhim kvascem..Cisto da vidim razliku.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Amstelove kućne čarolije
Bolje napraviti starter, pisano je više puta kako i zašto. Ali odfermentirat će ti i ako ga direktno ubaciš.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
(09.02.2015, 08:40 )pivska mušica Wrote: Bolje napraviti starter, pisano je više puta kako i zašto. Ali odfermentirat će ti i ako ga direktno ubaciš.


Ok sefe..Wink
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
Evo spremio sam recept za novo kuhanje..Namjeravam po prvi put suho hmeljit sa 100g s.goldinga buduci da je alpha % koma (prema mestru musici,a i meni izgleda malo premaloSmile ), mislim da je ovo
najbolja opcija..
Inace sve su ovo ostaci od proslih tura zato ima malo cascadea i citre,al da se ne baci..
Inace cascadeu ima sigurno nekih 3-4 mjeseca da je otvoren..Neznam je se jos moze koristiti..Mirisao sam ga i ne osjetim nesto nenormalno..Upakovao sam ga u alu foliju stisnuo da izadje zrak i opet umotao plasticnom folijom..bio je cijelo vrijeme u frizideru..sad neznam jel to dovoljno?

Evo recepta

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,50 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 2 8,8 %
5,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,0 SRM) Grain 1 87,7 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 3 3,5 %
35,00 g Magnum [10,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 38,6 IBUs
12,00 g Citra [14,10 %] - Boil 5,0 min Hop 7 3,5 IBUs
12,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 6 1,4 IBUs
21,00 g Magnum [10,70 %] - Boil 15,0 min Hop 5 12,6 IBUs
100,00 g Styrian Goldings [3,00 %] - Dry Hop 10,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [0,11 pt] Yeast 8 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,055 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 56,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 11,0 SRM
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out Total Grain Weight: 5,70 kg
Sparge Water: 16,13 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 16,37 l of water at 72,6 C 66,7 C 60 min

Sparge Step: Fly sparge with 16,13 l water at 75,6 C

Sugestije dobrodosle Smile
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
Jel mi moze neko od iskusnijih reci valja li ova voda i sto bi se eventualno trebalo dodati,ili smanjiti?

Hvala.


Calcium mg/l 47
Bicarbonaat mg/l 191
Natrium mg/l 60
Magnesium mg/l 7.9
Nitraat mg/l NO3 3.55
pH 8.10
Sulfat tmg/l 24
Totalna tvrdoca mmol/l 1.52
Totalna tvrdoca njemacki 8.5
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Amstelove kućne čarolije
Nedostaje jos podatak o Kloridima.
WWW Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
(19.02.2015, 09:05 )danny_boy Wrote: Nedostaje jos podatak o Kloridima.

Evo ih Smile

Chloride mg/l 72
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Amstelove kućne čarolije
This post was last modified: 19.02.2015, 10:19 by danny_boy.
Ovako na prvu radi se o vodi koja se da iskoristiti. Ja bih ovu vodu koristio bez prilagodbe za tamna i balansirana piva. Za ape i ipe bi trebalo povecati sulfate dodavanjem gipsa i gorke soli. Mozes to u nekom programu proracunati.

Naravno, treba voditi racuna i o pH komine dodavanjem mlijecne kiseline tako da bude izmedju 5.2 do 5.6.
WWW Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Amstelove kućne čarolije
Ok hvala na odgovoru...zasad jos ne kuzim sve,malo mi je jos zbrka(ovo oko vode),al poslozit ce se slika..
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Amstelove kućne čarolije
(19.02.2015, 10:30 )Amstelovich Wrote: Ok hvala na odgovoru...zasad jos ne kuzim sve,malo mi je jos zbrka(ovo oko vode),al poslozit ce se slika..
Ma nije nista komplikovano, uglavnom postoje preporuke profila vode za razne pivske stilove. Na osnovu polaznog profila (cesmovaca ili RO) programima se odrede minerali koje dodajemo i to je to na najjednostavniji nacin bez i da znamo sta cemu sluzi. Musica je u nekoliko uvodnih postova pojasnio princip, i to je sasvim dovoljno za prilagodbu vode.

Ipak, ukoliko se ide u teoriju stvar je prilicno kompleksna...i vise je za hemicare nego za pivare amatere Wink
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 17 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools