Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

HERMS
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

HERMS
Krenuo sam da radim HERMS sistem.
Našao sam kod Tuzle firmu koja radi od inoxa šta poželiš http://www.bhstainless.com/
Bio sam kod njih, objasnio im šta mi treba i sad im trebam poslati shemu sa opisom procesa.

Što se tiče jačine grijača, evo super stranica sa par spreadsheetova.

Po njemu sam se odlučio za 15 Kw zbog pretpostavke da je maximalno opterećenje kućne mreže 21 Kw i ne smiješ opteretiti više od 80%.
Ukoliko ne bude skupa elektrosaglasnost za povećanje, išao bih na 24 Kw

Jesam ovo dobro opisao?

1. Voda se zagrijava u Grijanje 70- 80 C (postaviti mjerač temperature i kontroler)
2. Kada se dostigne ciljana temperatura, gasi se Grijač 2, pali se Pumpa 2
3. Voda odlazi u Ukomljavanje
4. U Ukomljavanje se dodaje samljeveni slad (ručno dodavanje) 80- 100 Kg
5. Na dnu je Lažno dno (neka vrsta filtera) – ploča od inoxa debljine potrebne da izdrži 80- 100 Kg slada (cca 2 mm), (ploča je izbušena rupicama od 2 mm sa podjednakim razmakom- kao filter, sito)
6. Nakon što je dodat slad u vodu iz Grijanje, pali se Pumpa1 i cirkuliše sladovinu kroz Navoj kako bi se održala zadata temperatura (66-69 C)
7. Sladovina cirkuliše kroz Navoj koji je u Grijanje u kojem je nova količina vode, zagrijana na zadatu temperaturu (2- 3 C više od željene temperature u Ukomljavanje)
8. Potreban kontroler temperature na ponovnom ulazu u Ukomljavanje da bi se kontrolisala zadata temperatura (u međusobnoj zavisnosti sa Grijačem 2)
9. Nakon sat vremena (ili zadatog) sladovina iz Ukomljavanje odlazi Pumpom 1 (ili ako je potrebna nova pumpa) u Kuhanje
10. Ponovo se vraćamo na Grijanje odakle nova količina vode (kojom se grijala sladovina koja je recirkulisala) prebacuje Pumpom 2 u Ukompljavanje
11. Nakon zadatog vremena, ponavlja se proces pod tačkom 9. (P1 šalje sladovinu iz Ukomljavanje u Kuhanje)
12. Pali se Grijač 1 i kreće kuhanje (60- 90 min. Odnosno zadano)
13. Nakon toga kroz pumpu 3 odlazi dalje na hlađenje

Attached Files Thumbnail(s)

.xls   Potrošnja struje- vrijeme na količinu.xls (Size: 59.5 KB / Downloads: 31)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: HERMS
5. Obavezno skreni pažnju da otvorenost filtera mora biti 30%. 2mm je ok, ali količina zareza mora biti takva da je ukupna šupljina na lažnom dnu 30% od ukupne površine lažnog dna. To je lako izračunati formulom za površinu kruga P=r2π, a jedan metar tog reza od 2mm ima 20cm2 površine, tako da oduzmes jedno od drugog i imaš ukupnu dužinu reza koji je potreba za tu otvorenost od 30%.

Sretno i dva put mjeri jednom reži.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Čekaj, ako idem na rupice ne na proreze, kako onda? Jel bušim cijelu površinu dna sa razmakom od 2mm između rupica ili isto ovako proračunavam kako si napisao?
Ostalo, tok cirkulacije iz MLT u HLT, dužina navoja, ostalo?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pazi, ti ako imaš lažno dno čija je ukupna površina npr 1m2, ti na tom ukupnom lažnom dnu moraš imati ukupnu šupljinu ,odnosno propusnost površine 30cm2. A gore sam se zeznuo nije jedan metar reza od 2mm 20cm2 nego 2cm2.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Jel tebi ovo na struju ide? Ajd nemoj trčati pred rudo ja ti knjigu posaljem: Build your own electric brewery, fantastična knjiga u kojoj je sve objašnjeno od a do z.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Imas li je skeniranu Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Big Grin mobi
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Koliko ovo kosta?
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Imam knjigu, na njoj daje primjer Blichmanovog lažnog dna, koji nisu rupice, nego "pločice" koje su uzdignute od ploče..
To je nemoguće napraviti.
Kontam, po ovom tvome, da bi ovo postigao, moram odrediti razmak između rupica da bi dobio ovo o čemu pričaš.
Konkretno, ako je radijus ovog lažnog dna 30 cm, površina mu je 2.827,43 cm2.
Koliki razmak između rupica treba da bude.
Još ne znam koliko košta, trebam poslati ljudima da mi jave cijenu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pa pravilna distribucija po cijeloj ploci. Jednak razmak između rupa.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Haha, kakva igra gluhih telefona Big Grin

Ovo što govoriš, da bi trebao imati 30% propusnost, mogu diobiti ako na pravilan način rasporedim rupice, odnosno razmak između njih.
Tako da ako hoću da imam 30% propusnost, ne mogu praviti razmak od 2 mm između rupica od 2mm.
U tom slučaju bi imao (barem po mojoj nekoj logici) propusnost 50%.
Da bih dostigao ovo, trebao bih na rupice od 2mm imati razmak od 4mm (na 6 mm 30% je 2mm kolike su rupice, a rupice su cijelom površinom dna)
Jesmo se sad skontali?
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Mislimd a ti trebaju dvije pumpe a ne tri sve transfere tečnosti do kuvanja radi sa jednom pumpom radi sa jednom pumpom. A posle kuvanja sa drugom.
I ja radim nešto slično samo samo me malo zeza "dostava" potrebština za kontrolnu tablu.
Super za ovu firmu, trebaće mi inox spirala za grijanje sladovine, mada sam razmišljao o bakru.
Kako si planirao hlađenje ovoga?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools