Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grainfather
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Grainfather
This post was last modified: 20.03.2015, 10:47 by danny_boy.
Potencijalni problem je elektronika, koja moze biti osjetljiva na kod nas ceste strujne oscilacije. Kod mene su oba kontrolera fermentacije morala na servis nakon 10-tak mjeseci radi toga sto su neki osiguraci pregorili radi strujnog udara. Sreca da mi je to radio covjek iz Sa pa je brzo i jeftino popravio.

Btw nedavno sam pitao tog covjeka da li bi znao isprogramirati i nesto poput ovog sistema, i jos slozenije za custom podesavanje koraka ukomljavanja i rekao mi je da zna. Cijenu ne znam, ali rekao je da kada se takvi sistemi razvijaju od pocetka mogu biti skupi (kontrolere temperature radi za 80KM).
WWW Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 20.03.2015, 11:04 by Beer Ranger.
(20.03.2015, 09:38 )AleksandarV Wrote: Cijev se začepi. Ništa kroz nju ne ide. Ona je tu radi podešavanja količine slada.

Mislim da cijev ima višestruku namjenu: kroz nju se radi recirkulacija, hlađenje, pražnjenje i na kraju čišćenje sistema. Dakle ona je multifunkcionalna.

Aco je na postu br.8 postavio Uputstvo za sklapanje i upotrebu pa se tu sve može vidjeti. Ima i zanimljivih formula za izračunavanje ABV po težini grain-a, računanje efikasnosti i sl.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

@All4you
Ti vjerocatno mislis na drugu cijev, tj. Onu sto ide izvan lonca. Ja sam mislio na unutrasnju, teleskopsku koja se nalazi unutar druge posude za ukomljavanje.
WWW Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(20.03.2015, 11:02 )danny_boy Wrote: @All4you
Ti vjerocatno mislis na drugu cijev, tj. Onu sto ide izvan lonca. Ja sam mislio na unutrasnju, teleskopsku koja se nalazi unutar druge posude za ukomljavanje.

U pravu si, unutrašnje regulišu količinu grain-a. Čitam o GF već od decembra pa sam dosta toga savladao. Mislim da ćemo znati puno više o njemu kada ga budemo sklapali u SA i da ćemo moći nešto "skinuti" i unaprijediti postojeće sisteme.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Uraditi mu zvanični unboxing Smile.
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 15.05.2015, 07:31 by Beer Ranger.
Moram da podijelim sa vama iskustvo u vezi kupovine Graifathera, tek toliko da znate...

Naime, ja sam u februaru kupio GF u Engleskoj putem sajta www.lovebrewing.co.uk u tkzv. preorderu po umanjenoj cijeni od 599£.

GF je inače proizvod sa Novog Zelanda (možda se proizvodi u Kini a za englesko tržište sklapa u Engleskoj) koji su napravili kućni pivari imajući u vidu prednosti i mane Braumeistera.

I sve bi to bilo dobro da danas nisam obavješten da je uređaj stigao u Zagreb ali da ga zbirni transport LagerMax ne želi dopremiti u Sarajevo jer se radi o uređaju koji proizvodi akciznu robu (pivo), a i fizičko lice ne može uvesti robu čija pojedinačna vrijednost iznosi više od 1.500,00 km, a on košta 2.060,00 km ( sa carinom, pdv-om i dr. parafiskalnim taksama).

U konsultacijama sa Carinskim uredom Sarajevo, pojašnjeno mi je da uređaj ne može uvesti fizička osoba nego samo pravna obzirom da uređaj služi za proizvodnju piva odnosno artikla na koji se plaća poseban porez - akciza.

Uzalud su bila i objašnjenja da ni jedan uređaj na svijetu ne može proizvesti pivo u smislu aparata za kafu, čaj ili nešto slično jer uređaj služi samo za kuhanje žitarice a pivo je proizvod nastao procesom fermentacije u drugim vrstama posuda pod drugim uslovima, temperaturama i sl. uz proces koji stvara kvasac prerađujući šećere iz melase....

Ostalo je da na moju odgovornost, zbirni transport ipak doveze GF u Sarajevo (nisu još to pismeno i potvrdili), pa da Carina izvrši fizički pregled uređaja, njegovih karakteristika i krajnje namjene pa da onda donesu konačnu odluku o uvozu. E sada se otvara drugo pitanje, mogu li uopšte uvesti robu te vrijednosti iako mi je čudno da mogu uvesti kao fizičko lice auto koje vrijedi 100.000 €???

Eto, danas sam čitav dan u frci oko toga i neznam ni sam šta da mislim ili kažem...

Neda se Bosancu da ide u korak sa svijetom i tehnologijom Smile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Mislim da bi slicno drkali i u Srbiji.
Pokusaj da nadjes neko pravno lice koje bi preuzelo robu. Mene brine i taj carinik koji ce pregledavati robu, da ga neocerupa.
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Grainfather
This post was last modified: 14.05.2015, 10:42 by Beer Ranger.
Imam ja firmu koja se bavi i uvozom ali ne može se to sada tako prebaciti. Ja sam to platio kao fizičko lice i tako je postupak započeo. Ako se problem ne bude mogao riješiti mislim da se ipak može izvršiti povrat GF prodavcu. Moj gubitak je trošak prijevoza u oba pravca ali što je gore od toga - gubitak mogućnosti da kupim GF.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Grainfather
Možeš li ga preuzeti u Zagrebu, rastaviti i dovući takvog u BiH (sumnjam da bi na granici znali šta prevoziš uopšte) ? Ja carinicima u BiH ništa ne vjerujem, a i ne čudi me njihovo laičko tumačenje zakona i samog Grainfathera.

U svakom slučaju stigli su izgleda svi u isto vrijeme. Danas, naime odoh na probno kuhanje u obližnji shop.

Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Po zakonu koji smo naslijedili još iz bivše države, fizička osoba može bez ograničenja proizvesti čini mi se 300l piva godišnje u vlastitom domaćinstvu. Jednostavno ne znaju, ili neće da saznaju ili im se jednostavno ne da oko toga petljati. Ne daj im da te zeznu sad kad je to već stiglo. Objasni da se radi o KUHINJSKOM UREDJAJU baš kao što si rekao - ne za proizvodnju piva, nego za proizvodnju SLADOVINE.

Sladovina nije pivo.

Joj kako se ja izivciram kad čujem da carinici pričaju glupu priču a pojma nemaju.

Drži se ti samo toga da se s ovim ne proizvodi pivo, nego samo sladovina. Reci žena za kolače uzela, prešli na makrobiotiku Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 15.05.2015, 07:07 by AleksandarV.
Baš sam pričao sa kolegama. I svi kažu da su im tvrdnje ne utemeljene. Jer ti ne proizvodiš pivo. Jer sladovina nije pivo. To je samo jedna od faza za proizvodnju piva. Malo im se treba pojasniti o čemu se radi.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Dobro Rodney kaze,rastavi i prebaci. Nemo pivo ni spominjati,ja bi im hladno rekao da je to elektricni lonac za kuhanje vecih kolicina graha,sarme i ostalih variva Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 20 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools