RE: Etikete
(19.04.2015, 07:13 )Rodney Wrote: Nisu oni, nego Sanjin. Da sam znao da je u toj predpubertetskoj fazi gdje se pali na grbove, radije bi sam sebi pofaflao nego stavio etiketu.
Već sam rekao da bi je i sam uklonio da mi je bilo ko poslao poruku i rekao "ej ja sam u toj predpubertetskoj fazi, ložim se na grbove, i meni ta tvoja etiketa zagorčava život i vrijeđa me". Ovako, etiketa na temi jebenih etiketa je obrisana.
Niti mi je bila namjera da vrijeđam, a još manje provociram. Svaku etiketu koju stavim, stavim je da bi možda druge inspirirala kada rade svoje (tehnički). Svakome sam pomogao rado oko etiketa.
Što se tiče same etikete, replika je grafita (ili serije istih) koji sam s rajom radio prije trilion godina. S kojima sam se iskomirao dok smo crtali i prošao svašta nešto. Bilo je tu grafita gdje mali Robijaš kara Vučka. Bio je ovaj gdje mali Rob piša grbove Sarajeva, Želje i grada. Sve dakle glupe bezazlene idiotarije na nivou karikature.
Odakle inspiracija? Iz Arsenala, čiji Gunnersi imaju zastavu na kojoj mali Gunners zapišava grb Millwala, te grb njihove opštine.
Zašto je bezazleno i preglupo za cenzuru?
Bezazleno je zato što je interno, i replika je nekih događaja iz mog privatnog života. Cenzurisati se ne može jer ne možeš praviti političku korektnost od umjetnosti jebemu. Ima Mušicina etiketa za Roggena što sam mu pomogao. Na njoj Panzer. Sad je treba prijaviti neki židov jer je isti taj Panzer gazio židove? Ima jebeni Sopranos gdje je Tony potpuno obučen, a u krilu mu sjedi polugola žena. Seksizam prve klase dakle. Primjera je trilion i na sve se isto može primjeniti.
Nejse, ako ne kontate, džaba objašnjavanje. Ja ne stavio u svakom slučaju nijednu svoju etiketu dok mi se obrisana ne vrati.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Nemam namjeru davati kontraargumente, iako ih imam, jer ce cijela stvar otici predaleko. Ti kontraargumenti su moje lično mišljenje na temu, a u skladu su sa objektivnim moderatorskim djelovanjem. To naravno podrazumijeva da se u obzir uzima ne samo ono sto ja lično mislim, nego ono sto bi bilo koja moderacija trebala uzeti kao osnovu u donošenju odluke. To što je ova moderacija uzela kao osnovu je prije svega integritet foruma, a onda i ukupni kontekst. Ako ćemo s te moderatorske strane, kad se podvuče crta, dobili smo lose-lose situaciju i svi gubimo, a forum gubi na kvaliteti. Na zalost.
Etiketa je uklonjena prvenstveno zbog grba grada. Najobjektivnije, radi se o poticanju netrpeljivosti, svađe, mržnje na regionalnoj osnovi. Ako si lokal-patriota, onda si mogao napraviti etiketu sa grbom Zenice koji će prikazivati i uzdizati tvoju naklonost i ljubav ili šta već prema svom gradu, klubu itd... Ovako, preagresivno je i degutantno.
Vi svi učesnici u ovoj raspravi – namjerno se izuzimam - ćete do u beskraj svoditi stvar na lično prepucavanje, lamentiranje, i u toj raspravi ćete zaboraviti da na taj način štetite forumu, a mi kao moderacija ne možemo sebi priuštiti da uđemo u ličnu raspravu.
Moderaciji je u interesu da se diskusije odvijaju bez problema i tenzija. Ako je nešto interna stvar i zajebancija, kao što je rečeno, zašto očekujete da će neko ko je svjetlosnim godinama daleko od te priče, na primjer članovi foruma iz drugih zemalja, razumijeti skrivene poruke i biti u stanju izvagati nijanse. Njih ne zanima ta priča, al' psiha je kurva, pa je svima drago iz prikrajka gledati kako se dvojica biju. I upravo u to bi se pretvorila ova tema da je etiketa ostala, a da neko likuje nad tim nećemo dopustiti.
Tako da, Rodney, bezazleno je sa tvoje tačke gledišta. S nečije druge nije. A ja sam svoju tačku gledišta pomjerio iz lične sfere i postavio je u objektivnu zonu. Objektivna zona podrazumijeva uzimanje u obzir ukupnog konteksta i efekta na rad foruma. Ako očekuješ da moderacija respektuje tvoje mišljenje o tome da je poruka etikete bezazlena, onda moraš očekivati da će respektovati i mišljenje druge strane koja smatra suprotno i na osnovu toga donijeti odluku šta da se radi. Kad se dvoje djece u parku potuku oko igračke, dodje teta i oduzme igračku, da ne bi bilo izbijenih zuba i počupanih kosa.
Šta sad da radimo, kako god da okrenemo nekome ne valja - ti smatraš da su oni pubertetlije i da je to umjetnička sloboda, oni smatraju da si ti maliciozan i da si gurnuo prst u oko, moderatori koji ne bi smjeli subjektivno suditi ispadaju koze jer su razvučeni između te dvije strane, a ostali članovi foruma koje to ne zanima se našli u čudu i neugodno se osjećaju jer atmosfera nije dobra.
Uglavnom, još jednom, molim Vas sve da u dobrom duhu i pozitivnoj atmosferi nastavimo ovo što smo počeli. Molim vas, uložili smo veliki napor i puno truda i ljubavi u sve ovo.