Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Yeast starter
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
Pa samo gurnuti, nećeš ubaciti šibicu u starter Smile pa starter većinom odfermentira u prvih 18-24h posebno na stir plateu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Yeast starter
(06.03.2015, 12:27 )pivska mušica Wrote: Pa samo gurnuti, nećeš ubaciti šibicu u starter Smile pa starter većinom odfermentira u prvih 18-24h posebno na stir plateu.

hehe, sto je sigurno, sigurno...da ne bi bilo poslije, ko' rek'o - musica rek'o...
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Yeast starter
A ako sladovinu dobro, baš dobro izaerirao sa 02, da li je potreban stir plate?
Pošto planiram sutra praviti starter za Alt.
Na kojoj temp da ostavim ovih 24h da fermentira? 18?
U pitanju je WLP036 http://www.whitelabs.com/yeast/wlp036-du...-alt-yeast
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
Rafter ti koliko god aerirao ne možeš zasititi sladovinu sa više od oko 8 ppm O2. Tih 8 ppm se brzo apsorbira i kvasac jako brzo počinje anaerobno fermentirati. Tako da ti je svejedno.

Stir plate, za razliku od jednostavnog startera, daje multiplikaciju stanica za 100% više. Ogromna je razlika.

Poenta Stir platea je u tri stvari:

1. Kontinuirana aeracija kroz cijelu fermentaciju
2. Izbacivanje CO2 iz piva koji otezava posao kvascu
3. Konstantno držanje kvasca u suspenziji što omogućava puno bolji kontakt ćelija sa šećerom.

Kod startera temperatura slobodno može biti i 23-24C. Cilj je rapidna multiplikacija, a ti ćeš svakako dekantirati taj wort tako da ti to ne može uticati na okus. A čak i ako ne dekantiras nije strašno.

Ako nemaš Stir plate što češće ručno miješaj starter da digneš kvasac sa dna.

Inače 24h baš i nije dovoljno ali dobro. Ima nekoliko tehnika dodavanja, a jedna od njih je i dodavanje startera na vrhuncu aktivnosti u pivo, a ti ćeš otprilike to imati nakon tih 24h bez Stir platea.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Yeast starter
Pozdrav narode, jedno pitanje...
kad radim starter za npr. pšenično pivo, koji DME da koristim??
Postoji li neki neutralni ili moram korisitit DME nekog od sladova iz recepta.

Pokušavam naći tu na forumu da li je to već spominjano no nisam naletio.

Pozdrav.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Yeast starter
This post was last modified: 26.03.2015, 02:16 by ale ale.
Svijetli obicni ti je najbolje. Ako nemas, onda neki tamniji.
U svakom slucaju, preporucio bih ti da dekantiras starter prije upotrebe i samo kvasac prelijes u fermentor.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Yeast starter
Vidio sam na forumu da pri pravljenju startera nakon dolijevanja kvasca u sladovinu, posuda se zatvori aluminijskom folijom ili vrenjacom. Zasto ne zatvoriti sa cepom (ako je u pitanju boca)? Ja cu raditi starter u staklenoj tikvici koja ima originalni stakleni cep. Hocu li samo prebaciti steriliziranu foliju preko grla tikvice ili mogu sa tim cepom zatvoriti?
Vidio sam tutorial od Musice di radi starter u boci od Jane koju na kraju zatvori folijom. Zasto ne cepom? Koji je razlog.
Hvala.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Yeast starter
treba da ima malo oduska. i ustarteru se oslobadja CO2 koji bi ttrebalo negede da izadje.
misilim da mozes zatvoriti i cepom samo ne da ga zategnes do kraja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
Ma moze i cepom samo da nije zategnut da ti ne eksplodira boca. Najbolje u tikvici staklenoj, a folija se stavi da predje dole nize preko cijele tikvice. Kod startera je bitna razmjena CO2 i O2, ali je bitno da u isto vrijeme u starter ne ulazi prasina i sl. Zato se ta folija navuce dole preko boce.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Yeast starter
This post was last modified: 24.04.2015, 12:12 by spageti.
Sve jasno.
Danas navecer radim starter sa wyeast 3068 na stir plateu, kuhamo u nedjelju oko podne.
nekih 36h - Valjda je to dovoljno vremena za sterter.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
dovoljno je to. ja bi s ovim kvascem (ako nije prestar) uradio sasvim mali starter od 0,7-1l i ubacio bih ga u pivo na high krauzenu, dakle negdje nakon 12-14 sati stir plate-a direktno u pivo, bez dekantiranja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Yeast starter
This post was last modified: 24.04.2015, 12:28 by spageti.
prema kalkulatoru u svakom paketu je nekih 68% vitalnih stanica. Kvasac je pakiran 28.1.2105. tako da nije najmlađi heheh.
Mislio sam starter od 1.1l
Ako bi isao na high krauzen onda bi trebao raditi starter sutra navecer. Jos nisam ni aktivirao kvasac.
Danas popodne sam ga mislio aktivirat.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools