Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amstelove kućne čarolije
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: Amstelove kućne čarolije
Kad je bal nek' je na vodi! Big Grin
Ja sada pravim od tri litre jer imaju takvo pakovanje na pumpi. Pa stavim 5ml na 3l. i to ti dođe nekih malo jače od 1,6ml po litri.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,50 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 2 8,8 %
5,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,0 SRM) Grain 1 87,7 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 3 3,5 %
35,00 g Magnum [10,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 38,6 IBUs
12,00 g Citra [14,10 %] - Boil 5,0 min Hop 7 3,5 IBUs
12,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 6 1,4 IBUs
21,00 g Magnum [10,70 %] - Boil 15,0 min Hop 5 12,6 IBUs
100,00 g Styrian Goldings [3,00 %] - Dry Hop 10,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [0,11 pt] Yeast 8 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,055 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 56,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 11,0 SRM
Mash Profile

Ljudi Eureka !!! Otkrio sam pivo Tongue

Ovo mi je predzadnje kuhanje,nedavno sam je poceo piti i moram da kazem da je ispalo fenomenalno..
Pivo je bilo zamisljeno kao kuhanje da se potrose ostatci hmelja,ali je ispalo super..
Magnum je definitivno hmelj i po...Od predobre gorcine,do cuvanja uzda na 15 minuta..Citra i Cascade se osjete negdje u dubini iako je samo 12g. Goldings na suhom hmeljenju je sjedinio gorcinu i aromu..Mislim da je doprinos dao i Fawcett Halcyon Pale Malt u tijelu..Mozda ne klasican IPA malt al meni pase Smile

Sve u svemu meni je ovo najbolja piva do sad pa eto reko da podijelim svoju radost sa vama beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

styrian goldings je isto odličan hmelj za suho hmeljenje. nama se odličnim pokazao. meni čitav recept vrlo interesantan, nikada nisam zamišljao recept sa ovako malo kristala. doduše ne volim ni previše, ali 3,5%... Big Grin i hmeljenje neobično, baš interesantan recept.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ma sve su mi pive bile malo amber zbog ovog 120 SR pa sam mislio manje stavit nebil piva sta svjetlija bila,a i ovaj Halcyon Pale Malt je biscuittako sa sam laicki prokonto da tijela nece faliti...Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

znaš, ovdje je najbitnije da se tebi sviđa Big Grin ma dobar ti je bazni. mi kuhamo sa pilsom, pa malo više stavimo (ali opet ne previše) kristala. bar nešto da dobijemo od sladne strane Big Grin i magnum je meni isto tako, neću reći najbolji, ali najzahvalniji i meni najdraži hmelj. najbolja gorčina mi je od njega, a evo vidim da je odličan i u kasnim dodavanjima.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ma magnum je par excellence sto bi Izet rekao Big Grin
Iako sam jos u pocetku i ispitivanju ukusa raznih sorti jecma,hmelja,mislim da ce mi magnum biti najdrazi...
Postat cu ko Stane..Citra je zakon...mmm ovaj magnum je zakon Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(25.04.2015, 07:14 )Amstelovich Wrote: Ma magnum je par excellence sto bi Izet rekao Big Grin
Iako sam jos u pocetku i ispitivanju ukusa raznih sorti jecma,hmelja,mislim da ce mi magnum biti najdrazi...
Eh da probaš ovu APA što sam zadnju napraviohmeljmali, ma citra je stvarno zakon:thumbsup: naravno ako je friška i dobro skladištenaBig Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(25.04.2015, 08:55 )stane2006 Wrote:
(25.04.2015, 07:14 )Amstelovich Wrote: Ma magnum je par excellence sto bi Izet rekao Big Grin
Eh da probaš ovu APA što sam zadnju napraviohmeljmali, ma citra je stvarno zakon:thumbsup: naravno ako je friška i dobro skladištenaBig Grin

Jos da probas Nelson Sauvin odmah bi promijenio misljenje Big Grin.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ko? Ja ili Stane?Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(26.04.2015, 08:29 )Amstelovich Wrote: Ko? Ja ili Stane?Big Grin

Stane naravno, a ako ti nisi do sad imao priliku obavezno probaj. Zivjeli
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Drustvo,mislio sam kuhati Black Ipa.
Kuham sa obicnom pipovacom koja je ovdje po misljenju vodovoda meka. Pive su ispadale dobre,uglavnom sam kuhao Apa i Ipa. Zadnji put mi je musica rekao da ubacim 2-3 g gipsa,i mogu reci da je bila dosta reskija i suhlja nego prethodne,sto mi se svidilo.

Dali da koristim istu foru i za Black ipu,buduci da jos nisam usao u to podesavanje vode?

I jos jedno pitanje, dali bi ovaj sastav vode bio dobar za Porter?
Kupovna voda Hebron

Ca 105
Cl 14
K 3
Mg 16
Na 6
NO3 0,5
NO2 0,01
SO4 41
HCO3 360
ph 7,5
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Teško je bilo šta reći za tu Black IPA kad ne znaš sastav vode iz vodovoda. Koliko je to meko. Mekom vodom se smatra ona koja ima od 0-60 ppm ukupno otopljenih minerala, a umjereno meka je ona koja ima 61-120 ppm. Presirok je spektar, a zavisno u kojem dijelu spektra ti je voda, kontas kako ćeš je prilagoditi.

Dodavanjem gipsa rizikujes da ćeš previše spustiti pH, ali to ne možemo znati bez cijelog izvještaja za vodu.

Ja bih na slijepo ubacio opet par grama gipsa, ali sa sigurnošću ne mogu reći jer nemaš podataka. Pretpostavljam da nece biti problema jer u black ipa ne ide puno tamnih sladova.

Sto se portera tice, ja bih ovu vodu sa 360 ppm HCO3 malo razrijedio sa destiliranom, recimo nekih 20% i dodao malo CaCl da povecam Cl u konacnoj vodi, ali moze proci i ovako.

Samo svaka prica i analiza vode bez tacnog recepta, sastava vode i tacnih kolicina vode za ukomljavanje i ispiranje je uvijek bazirana samo na pretpostavkama Wink
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 11 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools