Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mlin
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Mlin
Da ne pocinjem novu temu,naime imam ovakva dva inox valjka:
[Image: 872_08_05_15_6_23_23.jpeg]
Da li neko zna strugara/tokara koji ima dobar alat za renderovanje/rovasenje inoxa?
Bilo bi idealno kad bi nogla da se izvuce ona 'dijamantska sara' kao sto je na npr. monster mill valjcima.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Koliki je ovo promjer? Što je veći promjer i dužina treba ti jači pogon s redukcijom. Zis je imao majstora čini mi se. Moj savjet je samo da ne pretjeruješ s površinom valjaka jer realno po ovim slikama mi se čine jako veliki. Hoću reći da prilagodis i mlin svom sistemu. Imam osjećaj da bi ova dva valjka progutala vreću slada od 25kg za pet minuta. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(08.05.2015, 07:36 )pivska mušica Wrote: Koliki je ovo promjer? Što je veći promjer i dužina treba ti jači pogon s redukcijom. Zis je imao majstora čini mi se. Moj savjet je samo da ne pretjeruješ s površinom valjaka jer realno po ovim slikama mi se čine jako veliki. Hoću reći da prilagodis i mlin svom sistemu. Imam osjećaj da bi ova dva valjka progutala vreću slada od 25kg za pet minuta. Smile
Nasao sam ih na otpadu ,a ima ih jos ako kome treba.. Za pogon sam mislio iskoristiti motor od rashodovane mjesalice za beton.Do sada sam mljeo sa rafterovim mlinom gdje su valjci cca 20cm i mislim da je to sasvim dovoljno.Mozda valjke i na 15 cm da skratim jer su relativno teski ,jedan tezi oko 4,5kg.Sva iskustva u vezi pravljenja mlina su dobrodosla..
Dimenzije valjaka su:
 -L=300mm,
-R (prečnik)=63mm,
-debljina zide d=12mm.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pazi, na primjer OVAJ mlin je jako dobro izveden a dimenzije su mu 70mm promjer i samo 50mm dužina valjaka. A pazi sad, melje 3kg/min.

Sasvim dovoljno za sve naše potrebe. Ti valjci se mogu podijeliti po dužini na tri dijela i napraviti tri funkcionalna mlina Smile

Samo ti je privatni koš bitan da napraviš recimo 5 ili 10 kg da stane u njega odjednom.
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Evo odmah konkretan prijedlog.Ako nadjemo nekoga da renderuje povrsinu valjaka ja cu uzeti 2x10cm a ostalih 2x20cm ustupam zainteresovanim forumasima.Podjelimo troskove renderovanja a materijal gratis.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Eto super, ako neko hoće neka ti javi. A @zis kad vidi ovo, ako ima još tog majstora, neka javi. P.S. Gore me je autocorrect ispravio, trebalo je stajati prihvatni koš, umjesto privatni Tongue
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Majstori???, bar po mom iskustvu su najveći problem u cijeloj priči oko izrade mlina i oko cijene, kvalitete izrade i još koje čega
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja sam zainteresovan za valjke a javim kad pogledam kod ovog jednog majstora moze li ih narovasiti
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(10.05.2015, 06:33 )Brko Wrote: Ja sam zainteresovan za valjke a javim kad pogledam kod ovog jednog majstora moze li ih narovasiti
Odlicno.U Oldbridzu sam imao prilike da vidim valjke na njihovom mlinu koji je kupljen u USA i dubina sare je oko 1.5mm.Lokalni strugari upravo to nisu mogli da postignu jer je inox pretvrd za alate koji oni posjeduju.Uglavnom javi kakve su mogucnosti..
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 26.05.2015, 12:33 by spageti.
Pozdrav.
Da li netko od vas ima iskustva sa ovim mlinom

http://www.mojepivo.com/oprema/mlinovi/c...-slad.html

Vidim da je skoro duplo jeftiniji neko u Hr. pa me zanimaju vasa iskustva jer ga planiram uzeti preko kolege.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(26.05.2015, 12:12 )spageti Wrote: Pozdrav.
Da li netko od vas ima iskustva sa ovim mlinom

http://www.mojepivo.com/oprema/mlinovi/c...-slad.html.

Vidim da je skoro duplo jeftiniji neko u Hr. pa me zanimaju vasa iskustva jer ga planiram uzeti preko kolege.

ne radi link. da li se radi o corona mlinu?
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 26.05.2015, 12:34 by spageti.
Piše da je Corona mlin,
valjda nije neki lažnjak s obzirom na cijenu.
Link ne radi jer sam na kraju upisao točku heheh,
sad radi
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools