Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


P(y)ancheva kuj'nja
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 18.05.2015, 07:12 by AleksandarV.
I ja kažem. Ali ako je rađeno po mjeri, ništa od te priče.

Ali sa druge strane. Ako je našao šemu za lonce. Eto prilike da se na jednom mjestu nađe sve po mjeri.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Potražite po piku malo, nađite inox varioce ili slično. Nije velika politika napraviti lonac.
http://www.olx.ba/profil/sanasana1
A i lažno dno na zadatu dimenziju...
http://www.olx.ba/artikal/14683898/cnc-r...lazma-gas/
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Ovi su super što izrađuju burad. Provjeriću.
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 18.05.2015, 02:50 by Panchev.
@Aleksandar, javio sam se i ja ovim ljudima što je Rafter predložio pa ćemo vidjeti
šta oni kažu.

@Rafter - isprazni inbox! Big Grin
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Primljeno K'znanju! Zivjeli
A uzgred, ja sam pobornik kega od 50 litara! Mislim da je to najbolja kombinacija!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Javite kad nešto saznate, ja sam zainteresiran za lonac od 70 litara iako mislim da to ne ide ispod 250km
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
@stane - Evo šta kažu ljudovi iz BL na upit za izradu lonca od 60L, česma na dnu uz napomenu
da dno treba izdržati otvoreni plamen:

"Moze se izraditi samo sto bi dno trebalo da bude minimalno 3 mm, a posuda 2 mm debljine. Takva posuda bi vas kostala 285 km. Pozdrav i prijatan dan."

Da sam dodao u zahtjev to duplo dno, bilo bi sigurno jos 50-tak KM.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Super, volio bih da se javi još ljudi koji imaju slične lonce.
Ja bih predložio dimenzije od 2-2,5mm dno i 1,5mm debljinu stjenke. Ako se ne varam, mislim da je kod Zisa 1,2mm debljina lima.

Jel misliš na lažno dno? I to ih treba upitati i objesniti o čemu se radi.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Napokon u podrumu imam pivo koje fermentira!

Doduše, nisam ga sam kuhao, Arslan i Aleksandar V su kontrolisali proces,
ja sam se trudio da šegrtarim, relativno uspješno jer sam poklopcem zakačio
Aleksandrovo pivo na hlađenju, al' valjda neće biti posljedica Blush

U biti, u fermentoru je sada nešto više od 15-tak litara Black Lagera, a kuhano
je BIAB metodom (uz jako ključanje vjerovatno razlog slabije efikasnosti) i ja
se brinem da taj proces prođe kako treba.

Trenutno leži u podrumu na 18 stepeni, Arslan me savjetovao da za par dana
dignem na sobnu temperaturu (u špajzu mi tokom dana varira između 21 i 22),
pa da ponovo vratim u podrum. Jedanput sam otvorio da vidim "radi li" i kako
izgleda i ta je slika u prilogu.

[Image: img-20150614-wa0000.jpg]

Ako neko ima savjet na šta bih trebao obratiti pažnju, bit ću veoma zahvalan
kao što sam Arslanu i Aci, ali i svima na dosadašnjoj podršci. Sirovine za sljedeće
kuhanje prema jednom od Brkinih recepata već imam, pa se nadam da ću na
druženja moći dolaziti sa obrazom Smile

P.S.
Kada sam mjerio temperaturu u ključaloj vodi svojim Voltcraftom, nije
pokazivalo više od 98,9 stepeni. Da li je to greška koju trebam uračunati
svaki put?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
To za termometar ti je ok. Ako si u Sarajevu mjerio, na cca. 600 mnm, voda ključa na nešto manjoj temperaturi. Ako hoces da 100% sigurno bazdaris termometar, ima negdje objasnjeno na forumu, cini mi se da sam ja pravio tutorial sa ledenom kupkom.

A cekaj kakav si ti ovdje kvasac koristio?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: P(y)ancheva kuj'nja
ako si stvarno kuhao lager trebao bi to na hladnijem fermentirati,max 12 stepeni,ili si samo tako nazvao pivo Big Grin
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
P(y)ancheva kuj'nja
Ni meni baš nije jasno ovo sa temperaturama fermentacije, pogotovo da ti je Arslan rekao da fermentiraš lager na +22?

Ja na 22 dižem IPU i to jedino za vrijeme suhog hmeljenja.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools