Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

HERMS pa prvo kuvanje..
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Pisi obavezno... ovo su male zvjeri!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Necu vas zamarati tehnikalijama i sličnim glupostima.

Uglavnom asinkronim motorim se regulira brzina vrtnje promjenom frekvencije - drugim riječima bez invertera necete dobiti neke znacajne rezultate jer sa promjenom napona linearno pada i snaga tako da pri malim okretajima motor bi bilo moguće zaustaviti rukom. Druga stvar na koje treba biti svjestan je da indukcijski motori prilokom starta znaju povući struju 6 puta veću od nazivne (čitaj - može spaliti regulator) pa prema tome i sam regulator mora biti tako dimenzioniran.
Treća stvar je da kod primitivne regulacije (ala regulator iz usisavač ili dimmer) brzina vrtnje ovisiti će o teretu, tako kada pumpa "muški" zagrabi kominu vrtiti će se brzinom koju joj tada namjestite, međutim čim se smanji dotok komine, uslijed rasterećenja pumpa će se početi vrtiti brže i tako non stop gore dolje pa ćete morati non stop namjestati brzinu vrtnje.

Mozes probati ovaj PWM regulator sa ebaya ali ne mislim da ces biti zadovoljan rezultatom jer su takvi regulatori "upotrebljivi" za situacije kad imas konstantno optrećenje pa se dade nakako nastimati brzina vrtnje. Možda u kombinaciji sa grantom.
Međutim ne bi ti znao reći kako bi se sve to skupa ponašalo na "duge staze".

I još jedna stvar - brzina vrtnje ne smije pasti ispod 30% jer hlađenje vise neće biti adekvatno pa bi se trebalo uvesti nekakvo dodatno hlađenje ventilatorima ili sl.

Ja kad budem kupovao pravu pumpu za herms - uložiti ću i u frekvencijski pretvarač - to je jedino pravo i dugotrajno rješenje.
Do tada pumpe od veš mašine.

Pozdrav.
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 26.05.2015, 09:58 by jakovc.
Sto Henry Ford reče "necijenim čovjeka koji svaki dan nešto ne nauči"Zivjeli
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Poslao sam mail proizvođaću pa ćemo da vidimo šta je najbolja opcija...
a ovo je tablica pumpe
[Image: novax-b-liquidi-caldi-max-95-c.png]
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 26.05.2015, 10:25 by Beer Ranger.
Pumpa na GrainFather je: MAGNETIC DRIVE PUMP, 6 Watt, 1,800 RPM

Sigurno da je njena snaga i broj okretaja izbalansiran sa veličinom GF od 30 litara i količinom grain (od 4 - 9kg), te propusnom moći lažnog dna.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Uz sve te izmjenjivače plus pumpa. Najlakše je kupiti Chuger pumpu. Sigurno i već provjereno za kućno pivarstvo.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Da, chugger pumpe su super.
Kod njih se lako regulira protok sa izlaznim ventilom.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ili March pumpe. Bilo koja super odrađuje posao plus imaju verziju sa inox glavom.
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(26.05.2015, 09:46 )spageti Wrote: Ja kad budem kupovao pravu pumpu za herms - uložiti ću i u frekvencijski pretvarač - to je jedino pravo i dugotrajno rješenje.
Do tada pumpe od veš mašine.

Pozdrav.

Da li imas neki prijedlog koji konkretno regulator bi odgovarao za ovu pumpu? danas sam pricao sa elektricarom i on mi nije bas bio optimistican u pogledu efikasnosti frekventnih regulatora za trofazne motore. Jer je ovo monofazni motor 350 W,drugacije je konstrukcije...Ne zna koliki bi frekventni dijapazon mogao obuhvatiti sa nekim klasicnim regulatorom..
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(26.05.2015, 04:29 )boskoi Wrote: Da li imas neki prijedlog koji konkretno regulator bi odgovarao za ovu pumpu? danas sam pricao sa elektricarom i on mi nije bas bio optimistican u pogledu efikasnosti frekventnih regulatora za trofazne motore. Jer je ovo monofazni motor 350 W,drugacije je konstrukcije...Ne zna koliki bi frekventni dijapazon mogao obuhvatiti sa nekim klasicnim regulatorom..

Frekventni regulatori su rođeni za trofazne motore!!! Ja u firmi gdje radima imam najmanje 10 komada trofaznih motora upravljani danfoss inverterima i sve sljaka ko švicarski sat, nema tu greške.
Imas vise modela invertera - trofazno napajanje na trofazni motor, monofazno napajanje na trofazni motor.... trebas samo vidjeti koji ti odgovara po karakterisitici motora.

Jos nisam upće ni gledao što se nudi na tržištu (jer jos nisam dosao u izradi hermsa u tu fazu) tako da ti ovog trena ne znam točno reći koji bi ti inverter najvise odgovarao, ali iduci tjedan cu imati vise vremena pa mogu baciti pogleda da vidim sto se moze srediti.

Inacena netu ima masu firmi koje prodaju frekvecijske pretvarače pa se raspitas kod njih, nije to neka nauka.
Bilo kako bilo javim se iduci tjedan.

Pozdrav
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Da li bi ovaj bio odgovarajuci:
http://www.sah.rs/Frekventni_I_%20Servo/ENCEDS800.html
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 27.05.2015, 08:12 by spageti.
Pricekaj malo sa inverterom jer vidim da je Rafter poslao upit proizvođaču oko regulacije pa me zanima kakav će odgovor dobiti, jer ako se slučajno radi o kolektorskom motoru, možeš slobodni zaboraviti sve što sam nadrobio do sada i regulirati brzinu onim govancem sa ebaya ili regulatorom iz usisavača.

Rafter - jel se javio proizvođač???
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools