spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Yeast starter
Razumio sam.
Onda cu raditi starter sutra navecer, pa, kako kazes malo underpičnuti hahah.
S obzirom da je kvasac star 4 mjeseca, da ga pustim malo duze od 12 sati na stir plateu??
I da li mi je dosta 12 sati za aktivaciju kvasca?
Hvala na savjetima
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Yeast starter
Da, dosta je 12 sati, sto se brze napuse vreca to je spremniji za fermentaciju i zdraviji. Ja sam nedavno radio sa 6 mjeseci starim kvascem i zavrtio ga na stir plate-u i odradio je k'o doxa bez ikakvih problema, jos je otisao nize od one atenuacije koju ima po deklaraciji. Stir plate je cudo.
Inace, s ovim 3068 kvascem, kad ga koristis sa starterom i stir plate-om, mozda bi dobro bilo imati spreman blow off tube ili ostaviti 1/3 ili cak vise fermentora prazno jer zna stvoriti ogroman krauzen i dosta agresivno raditi.
Ako ti bude za vrijeme fermentacije smrdio na trula jaja (sumpor) ne brini to je ok.
Drzi ga na 19-20°C i bit ce super.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Yeast starter
@musice, znam da si negdje pisao da si radio weizen bez startera za Wyeast (zbog underpitcha). Kako je to ispalo?
Odnosno, da li je ipak premalo kvasca bez startera (uzeo bih WY3638) ako uradim na batch od 24l nesto izmedju weizena i weizebocka (recimo OG 1.060), uz pretpostavku da je kvasac svijez.
Drugo pitanje - drzim wy3068 jedno 6 mjeseci u teglici u frizideru - da li neko imao iskustva moze li se ovo ozivjeti na stir plate-u?
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Yeast starter
To sam i mislio.
Ma sad imam par dana slobodno, mislio nesto skuhati (malo jaci weizen sa Nelson Sauvin-om), a ovaj 3638 nije jos stigao i ako stigne u petak, nemam vremena za starter...
A ovaj od 6 mjeseci - lutrija...
Iskreno 3638 mi je drazi za ovo, jer je navodno "blazi" i ne baca toliko na bananu i klincic, tako da bi mi se bolje uklapao u recept, jer hocu da ga nakrcim Nelson aromom...
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Yeast starter
Radio sam starter (WY 1056), vrtio se 36h. Pocetni OG 1.038.
Kresirao sam ga tri dana i danas izmerim OG 1.023.
Da li je moguce da nije odfermentirao do kraja nakon 36h?
Sad mi je frka da nece biti "underpiched". Isao sam sa ca. 500 mln stanica na 50l piva...
E sad, da li dodati malo yeast nutrienta (nikad ga do sad nisam dodavao) ili za svaki slucaj rehidrirati jedno pakovanje US-05 ili je ovo sasvim ok?
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Yeast starter
(18.12.2015, 08:11 )pivska mušica Wrote: Kakav mu je datum bio? Čudno mi je to malo. Ja poslije 36 sati startera na stirplateu redovno imam 1.008-1.010. Ne znam moraš sam odlučiti šta ćeš. Ja da radim malo bi me bilo strah, ali mislim da bih ga dodao.
Svjez je 18.11.2015.
Sutra kuham, ne mogu ga sad ponovo vrtiti...
Imam jedno pola godine star US-05, mozda da ga dodam kao pratece vokale?
|
|
|