Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yeast starter
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Yeast starter
Stvar je u tome da ako radis hefeweizen ili dunkelweizen nije zgoreg malo underpičnut Smile , odnosno ubaciti manje kvasca nego što predviđa kalkulator zbog stvaranja estera koji su specifični bas za takva piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Razumio sam.
Onda cu raditi starter sutra navecer, pa, kako kazes malo underpičnuti hahah.
S obzirom da je kvasac star 4 mjeseca, da ga pustim malo duze od 12 sati na stir plateu??
I da li mi je dosta 12 sati za aktivaciju kvasca?

Hvala na savjetimaZivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Da, dosta je 12 sati, sto se brze napuse vreca to je spremniji za fermentaciju i zdraviji. Ja sam nedavno radio sa 6 mjeseci starim kvascem i zavrtio ga na stir plate-u i odradio je k'o doxa bez ikakvih problema, jos je otisao nize od one atenuacije koju ima po deklaraciji. Stir plate je cudo.

Inace, s ovim 3068 kvascem, kad ga koristis sa starterom i stir plate-om, mozda bi dobro bilo imati spreman blow off tube ili ostaviti 1/3 ili cak vise fermentora prazno jer zna stvoriti ogroman krauzen i dosta agresivno raditi.

Ako ti bude za vrijeme fermentacije smrdio na trula jaja (sumpor) ne brini to je ok.

Drzi ga na 19-20°C i bit ce super.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

@musice, znam da si negdje pisao da si radio weizen bez startera za Wyeast (zbog underpitcha). Kako je to ispalo?
Odnosno, da li je ipak premalo kvasca bez startera (uzeo bih WY3638) ako uradim na batch od 24l nesto izmedju weizena i weizebocka (recimo OG 1.060), uz pretpostavku da je kvasac svijez.
Drugo pitanje - drzim wy3068 jedno 6 mjeseci u teglici u frizideru - da li neko imao iskustva moze li se ovo ozivjeti na stir plate-u?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pivo je ispalo jako dobro, samo je OG bio 1.047, a sa 1.060 ja bi ga ipak zavrtio makar u 0,8l starteru. A taj što imaš 6 mjeseci star kvasac, najiskrenije ja ga ne bi koristio. Najbolje ti je napraviti starter i probati kakvog je mirisa i okusa. Ako je ok starter, onda će biti ok i pivo.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

To sam i mislio.
Ma sad imam par dana slobodno, mislio nesto skuhati (malo jaci weizen sa Nelson Sauvin-om), a ovaj 3638 nije jos stigao i ako stigne u petak, nemam vremena za starter...
A ovaj od 6 mjeseci - lutrija...
Iskreno 3638 mi je drazi za ovo, jer je navodno "blazi" i ne baca toliko na bananu i klincic, tako da bi mi se bolje uklapao u recept, jer hocu da ga nakrcim Nelson aromom...
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 17.06.2015, 11:00 by ale ale.
Da li je ok ako starter koji je u frizideru da bi ga dekantirao, hermeticki zaklopim da nema protoka zraka u teglu/tikvicu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(17.06.2015, 10:51 )ale ale Wrote: Da li je ok ako starter koji je u frizideru da bi ga dekantirao, hermeticki zaklopim da nema protoka zraka u teglu/tikvicu?

Jeste, naravno, . Samo može oslobađatioslobađati CO2 još nekoliko sati nakon stavljanja u frizider, pa je možda bolje s airlockom.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ok, je, pustio sam jutros sav CO2... Hvala.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Radio sam starter (WY 1056), vrtio se 36h. Pocetni OG 1.038.
Kresirao sam ga tri dana i danas izmerim OG 1.023.
Da li je moguce da nije odfermentirao do kraja nakon 36h?

Sad mi je frka da nece biti "underpiched". Isao sam sa ca. 500 mln stanica na 50l piva...
E sad, da li dodati malo yeast nutrienta (nikad ga do sad nisam dodavao) ili za svaki slucaj rehidrirati jedno pakovanje US-05 ili je ovo sasvim ok?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Kakav mu je datum bio? Čudno mi je to malo. Ja poslije 36 sati startera na stirplateu redovno imam 1.008-1.010. Ne znam moraš sam odlučiti šta ćeš. Ja da radim malo bi me bilo strah, ali mislim da bih ga dodao.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

(18.12.2015, 08:11 )pivska mušica Wrote: Kakav mu je datum bio? Čudno mi je to malo. Ja poslije 36 sati startera na stirplateu redovno imam 1.008-1.010. Ne znam moraš sam odlučiti šta ćeš. Ja da radim malo bi me bilo strah, ali mislim da bih ga dodao.

Svjez je 18.11.2015.
Sutra kuham, ne mogu ga sad ponovo vrtiti...
Imam jedno pola godine star US-05, mozda da ga dodam kao pratece vokale?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools