Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Danas AIPA Abbeye, za sad bez citreBig Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(12.06.2015, 05:46 )stane2006 Wrote: Danas AIPA Abbeye, za sad bez citreBig Grin

ubaci pa makar 1 g na 0 min Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 12.06.2015, 07:10 by AleksandarV.
Sutra javno kuhanje ESB.
Ko je u Sarajevu, kuhanje počinje u 12:00 pab kod pošte na Dolac Malti. Arslan kuha BIAB.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 13.06.2015, 02:40 by ale ale.
Danas skuhan:

Farmhouse IPA

Beer Profile
Est Original Gravity:1.060
Estimated Alcohol by Vol: 6,8 %
Bitterness: 47 IBUs
Est Color: 14,6 EBC

Batch Size (fermenter): 22,00 l Brewer: Ale Ale
Boil Size: 28,80 l
Boil Time: 90 min


Ingredients
Amt Name
3,350 kg Pilsner 57,2%
1,150 kg Wheat Malt, 19,7 %
0,650 kg Vienna Malt 11,1 %
0,250 kg Wheat, Flaked 4,3 %
0,250 kg Caramunich II 4,3 %
0,200 kg Corn Sugar (Dextrose) (15 min boil) 3,4 %

1,0 pkg French Saison (Wyeast Labs #3711)

10,00 g. Magnum [11,50 %] - Boil 60,0 min

15,00 g Citra [12,50 %] - Boil 15,0 min
16,00 g Galaxy [14,30 %] - Boil 15,0 min

15, 00 g Citra (12,50%) – Boil 5,0 min
15, 00 g Galaxy [14,30 %] - Boil 5,0 min
15,00 g Motueka [7,20 %] - Boil 5,0 min

18,00 g Citra [12,50 %] - Boil 0,0 min
14,00 g Motueka [7,20 %] - Boil 0,0 min



Nisam jos skontao da li da ga suho hmeljim...
[Image: 045028e1e338730a9b461bee20d3966a.jpg]
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: Danas kuvam!
This post was last modified: 13.06.2015, 07:09 by AleksandarV.
Evo sa današnjeg kuhanja. 16 litara ESB 1.053 OG.

[Image: dbd98584ba4b53d0e0fa354473f17920.jpg]

[Image: 3980e1e025fbd12ac8dfac85984854da.jpg]
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
Pivo veselo fermentiše. Ali već vidim da će biti problema. Temperatura u stanu mi je visoka. Maksimalna temperatura za S-04 je 25 stepeni. A kod mene je sigurno 25,5-26. Vruće je u stanu, A nema se ništa za rashladiti. Biće puno esteta i off flavour-a
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Danas kuvam!
Stavi fermentor u lavor ili neki skaf s vodom i pokrij ga vlaznim peskirima. Na taj nacin mozes oboriti temperaturu za par stepeni. Druga opcija smrznute flase poredane oko fermentora i sve zamotano u neku deku. Ako ti je u stanu 25, u pivu je sigurno 27-28C.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
Propuh je svuda u stanu. Drži se na 25-26. Naveče malo padne. Kupujem danas par tabli stiropora pa pravim fermentacijsku komoru.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Danas kuvam!
Ja sam prosle godine imao slican problem... i rijesenje mi je bilo obican veliki paket sa bpcama i u haustor!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
Danas skuhao Brown Ale po ovom receptu: http://www.volimpivo.ba/showthread.php?t...3#pid23573, i sve je proslo po PS. Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(12.06.2015, 05:46 )stane2006 Wrote: Danas AIPA Abbeye, za sad bez citreBig Grin
Evo prvi dojmovi, odvojio sam jedan dio da vidim kako će se pokazati, za sada što sam vidio dosta je agresivan kvasac četvrti dan fermentacije FG pao na 1,014, definitivno nije ni blizu US-05 za IPA ovaj ima taj Belgijski štih (za sad nikome ne bih preporučio da radi Amerikance sa Belgijskim kvascima, što ne znači da na kraju neće ispasti zanimljivoBig Grin
Imao sam u planu suho hmeljenje sa 60gr hmelja međutim po uzorcima mi se čini da ću ići 90 možda i 100gr hmelja.
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Danas kuvam!
(16.06.2015, 07:29 )stane2006 Wrote:
(12.06.2015, 05:46 )stane2006 Wrote: Danas AIPA Abbeye, za sad bez citreBig Grin
Evo prvi dojmovi, odvojio sam jedan dio da vidim kako će se pokazati, za sada što sam vidio dosta je agresivan kvasac četvrti dan fermentacije FG pao na 1,014, definitivno nije ni blizu US-05 za IPA ovaj ima taj Belgijski štih (za sad nikome ne bih preporučio da radi Amerikance sa Belgijskim kvascima, što ne znači da na kraju neće ispasti zanimljivoBig Grin
Imao sam u planu suho hmeljenje sa 60gr hmelja međutim po uzorcima mi se čini da ću ići 90 možda i 100gr hmelja.
sjetio se da nije citru ubacio Big GrinBig GrinBig Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 40 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools