Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Apsolutni pocetak i pocetnik.
maselv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Ruma
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Pivska musice hvala ti na iscrpnom i brzom odgovoru,sad su stvari jasnije kad se valjano objasni,pozdrav!
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Posto sam zapoceo ovu temu, da ne bih otvarao drugu, nastavicu ovde sa svojim nejasnocama.

Posto mi se ukazaala prilika da mi drugar iz nemacke donese malo sirovina, na brzinu sam smislio sta bi to moglo da bude. I danas je stiglo:
Aurora AA8% 200g
Magnum AA14.9% 100g
Cascade AA5.8% 100g
Kvasci:
Safale S-04 2pkg
Safale US-05 2pkg
Danster Nittingam ale 2pkg
Danster Windsor ale 2pkg

I rekoh, usput da uzmem i neki od obojenih sladova, na sajtu na kome sam porucivao nasao sam ovo. CARAAROMA 350-450 EBC i CARAAMBER 60-80 EBC.

Kolik sam pogresio u odabiru hmeljeva, kvasaca i ovih pecenih jecmova. Moze samo neko od isusnijih da mi kaze.

Sta planiram.
Posto sam mislio za prvih nekoliko tura da probam da skuvam ne vise od 15l piva, nasao sam one boce sa vodom koje bi mi i sluzile kao fermentator. A i jedva sam nasao lonac koji je od 20 litara, tako da za sada cu ovako.

Malo sam ceprkao po BeerSmithu, nisam hteo da prvu turu da pravim all grain nego sam napravio ovakav recept.

Da li ovo valja? Za biternes sam stavio Ragerovu formulu. Dark Liquid Extract je ustvari Back ekstrakt kupljen u Ireksu.

Type: Extract Date: 08-Jan-13
Batch Size (fermenter): 12.00 l Brewer: r2d2
Boil Size: 14.37 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: moja prva oprema
End of Boil Volume 12.48 l Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 12.00 l Est Mash Efficiency 0.0 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30.0
Taste Notes:
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2.20 kg Dark Liquid Extract (34.5 EBC) Extract 2 100.00%
10.00 g Aurora [8.25 %] - Boil 60.0 min Hop 3 22.6 IBUs
7.00 g Aurora [8.25 %] - Boil 30.0 min Hop 4 8.1 IBUs
10.00 g Aurora [8.25 %] - Boil 5.0 min Hop 5 3.8 IBUs
0.5 pkg Nottingham (Danstar #-) [23.66 ml] Yeast 6 -
12.00 l Vrnjacko vrelo Water 1 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1.055 SG Measured Original Gravity: 1.046 SG
Est Final Gravity: 1.013 SG Measured Final Gravity: 1.010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.5 % Actual Alcohol by Vol: 4.7 %
Bitterness: 34.4 IBUs Calories: 427.1 kcal/l
Est Color: 28.1 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 2.20 kg
Sparge Water: 7.09 l Grain Temperature: 22.2 C
Sparge Temperature: 75.6 C Tun Temperature: 22.2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5.20

Sparge Step: Remove grains, and prepare to boil wort
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2.3
Pressure/Weight: 70.58 g Carbonation Used: Bottle with 70.58 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 21.1 C Age for: 30.00 days
Fermentation: Ale, Two Stage Storage Temperature: 18.3 C
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Malo si tražio cascadea...!
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Molim te pojasni mi zastoje premalo Cascadea? I ako imas neki predlog za recept, molim te napisi.

Mene vise zanima da li sam ubo ovo - Dark Liquid Extract je ustvari Back ekstrakt kupljen u Ireksu.

I da li sam dobro sastavio recept.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
(09.01.2013, 07:41 )raix Wrote: Molim te pojasni mi zastoje premalo Cascadea? I ako imas neki predlog za recept, molim te napisi.

Mene vise zanima da li sam ubo ovo - Dark Liquid Extract je ustvari Back ekstrakt kupljen u Ireksu.

I da li sam dobro sastavio recept.

Ne kažem za ovaj recept kažem za inače, trebat će ti tog hmelja jer je dobar
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
This post was last modified: 09.01.2013, 09:16 by djulba.
ja ne kuham sa ekstraktom niti koristim beersmith ali bi ti ovo trebalo biti dobro pivo ako je taj backekstrakt napravljen od ječmenog slada (jer ne znam šta je to).. samo ubaci još 10 gr aurore zadnjih 5 minuta radi arome. i ne vidim koji ti je kvasac.preporučujem safale 05.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
da ta ekstrakt je napravljen od jecmenog slada.
sada cu malo da modifikujem recept.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
@raix ako narucujes iz Njemacke, naruci Polaris hmelj. Pisu da je Cascade na steroidima i ima 21% alfa kiselina i istu aromu na citruse. Smile
Find Odgovori
maselv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Ruma
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Priblizava se polako dan mog prvog kuvanja piva.Mash tun skoro napravih do kraja,a sirovine sam nabavio iz hmezada.Pilsner slad iz B.Palanke imam vec neko vreme.Iz hmezada nabavih castle crystal slad 5kg,hmelj aurora 9.2%AA,i imam kvasca S-04 i S-05.Otprilike znam sta cu i kako cu...
Batch size mi je 15l,pa shodno tome izracunah da mi je po turi potrebno oko 3kg slada,ukomljavao bih prvo sa 12l vode,a posle ispirao sa 9l vode.To je ukupno 21l vode.Racunam da ce mi u mash tunu ostati oko 3l vode,sto je slad nomocen,i jos 1,5l vode za visinu slavine.Neka pri kuvanju ispari oko 1.5l,i to je 15l za batch size.Batch size mi je ogranicen volumenom fermentora od 21l.
Mislim staviti oko 90% pilsner slada,te oko 9%castle crystal slada,i 1% jecmenih pahuljica.
Pitanje za sve vas iskusnije,koliko hmelja da stavim,bojim se da ne podcenim sa gorcinom,a ni da preteram.Uzeh namerno za pocetak Auroru,jer se moze koristiti i za gorcinu,miris i aromu.Planiram u skorije doba nabaviti i hmelj Brewers gold(4-5%)AA iz Backog Petrovca.Hmelj Aurora mi je u paletama.Ja cu probati sracunati koliko mi hmelja treba po uputama iz knjige "How to brew",ali bih svakako hteo cuti i misljenje vas iskusnijih.
Sto se tice kvasca,bice malo zezancije,moracu ga razmeravati,posto ce mi 11.5gr biti puno za 15l.
Iz SAD narucih star san,hydrometar,airlock i termometar,a iz Kine narucih grejac za akvarijum od 50W,temperaturni raspon je od 15-32C,pa mislim da ga stavim u fermentor da odrzava temperaturu fermentacije.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
(14.01.2013, 12:49 )maselv Wrote: Iz SAD narucih star san,hydrometar,airlock i termometar

Pošto sam i ja u pripremama da pitam Smile
Koliko košta sve sa poštarinom i gdje si naručivao (link)
Find Odgovori
maselv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Ruma
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
Evo ga link,vec ga ima u temi o star sanu...
http://www.beerandwinebrewing.com/star-s...-pbw-beer/
Moja pazar je bio za sve stvari oko 35$,a shipment izadje u najjeftinijoj varijanti oko 21$,sto i nije tako strasno.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Apsolutni pocetak i pocetnik.
(14.01.2013, 12:49 )maselv Wrote: Priblizava se polako dan mog prvog kuvanja piva.Mash tun skoro napravih do kraja,a sirovine sam nabavio iz hmezada.Pilsner slad iz B.Palanke imam vec neko vreme.Iz hmezada nabavih castle crystal slad 5kg,hmelj aurora 9.2%AA,i imam kvasca S-04 i S-05.Otprilike znam sta cu i kako cu...
Batch size mi je 15l,pa shodno tome izracunah da mi je po turi potrebno oko 3kg slada,ukomljavao bih prvo sa 12l vode,a posle ispirao sa 9l vode.To je ukupno 21l vode.Racunam da ce mi u mash tunu ostati oko 3l vode,sto je slad nomocen,i jos 1,5l vode za visinu slavine.Neka pri kuvanju ispari oko 1.5l,i to je 15l za batch size.Batch size mi je ogranicen volumenom fermentora od 21l.
Mislim staviti oko 90% pilsner slada,te oko 9%castle crystal slada,i 1% jecmenih pahuljica.
Pitanje za sve vas iskusnije,koliko hmelja da stavim,bojim se da ne podcenim sa gorcinom,a ni da preteram.Uzeh namerno za pocetak Auroru,jer se moze koristiti i za gorcinu,miris i aromu.Planiram u skorije doba nabaviti i hmelj Brewers gold(4-5%)AA iz Backog Petrovca.Hmelj Aurora mi je u paletama.Ja cu probati sracunati koliko mi hmelja treba po uputama iz knjige "How to brew",ali bih svakako hteo cuti i misljenje vas iskusnijih.
Sto se tice kvasca,bice malo zezancije,moracu ga razmeravati,posto ce mi 11.5gr biti puno za 15l.
Iz SAD narucih star san,hydrometar,airlock i termometar,a iz Kine narucih grejac za akvarijum od 50W,temperaturni raspon je od 15-32C,pa mislim da ga stavim u fermentor da odrzava temperaturu fermentacije.

vidim da imaš slične sastojke kao što smo imali mi prilikom pravljenja prvog piva (Aurora Ale Mo - tema u receptima). ja sam pokušao da modifikujem taj recept za batch size što se tiče sirovina. neko iskusniji može da ti objasni oko mash in i mash out količine vode i optimalne temperature.

Ingredients Amount Item Type % or IBU
3,00 kg Pivarski slad pilsen (ireks aroma) (4,0 EBC) Grain 85,7 %
0,30 kg Crystal Castle Slad (beershop.hr) (150,0 EBC) Grain 8,6 %
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 5,7 %
15,00 gm Aurora [8,20%] (60 min) Hops 20,8 IBU
10,00 gm Aurora [8,20%] (20 min) Hops 8,4 IBU
20,00 gm Aurora [8,20%] (5 min) Hops 5,5 IBU
30,00 gm Aurora [8,20%] (1 min) Hops 1,8 IBU
1 Pkgs Safale US-05 (Fermentis) Yeast-Ale

Beer Profile Estimated Original Gravity: 1,050 SG (1,045-1,056 SG) Measured Original Gravity: 1,010 SG
Estimated Final Gravity: 1,012 SG (1,010-1,015 SG) Measured Final Gravity: 1,005 SG
Estimated Color: 19,9 EBC (7,9-21,7 EBC) Color [Color]
Bitterness: 36,6 IBU (20,0-40,0 IBU) Alpha Acid Units: 1,8 AAU
Estimated Alcohol by Volume: 5,0 % (4,5-5,7 %) Actual Alcohol by Volume: 0,6 %

Zivjeli
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools