baza hmeljeva
od danas je u pogonu i tab hmeljevi. ideja nam je bila da imamo na našem jeziku i na našem forumu osnovne informacije o sortama hmelja, tako da ne trebamo lutati po internetu i tražiti informacije. potrudili smo se da opišemo što više sorti.
podlogu, odnosno formu smo preuzeli od stranice beerlegends. osim informacija sa te stranice koristili smo informacije iz beersmith-a, stranice hopuniona, i mnogih drugih stranica. iz razloga što smo dosta informacija nalazili sa američkih sajtova za pojedine hmeljeve ne bi trebali da bukvalno shvatimo njihovu upotrebu u određenim stilovima. npr. navedeno je da se sorta amarillo koristi u stilu bitter, međutim originalni engleski stil ne bi trebao sadržavati ovu sortu. tu se prvenstveno misli na neke američke verzije bittera.
takođe, u nekim sortama je što se tiče sposobnosti skladištenja naveden HSI (hop storage index), a negdje i HSI i sposobnost skladištenja pri 20°C. obe informacije su validne i na osnovu njih možete zaključiti koliko određeni hmelj može da se skladišti.
primjetit ćete da neki hmeljevi imaju manjka informacija, ali nadamo se da je to privremeno i potrudit ćemo se da ispunimo i prazninu u tim informacijama.
ukoliko primjetite bilo kakve greške prijavite nam to na ovoj temi kako bi to ispravili.
do sada imamo obrađenih preko 100 sorti hmelja, a od danas puštamo u pogon oko 50 sorti. naredni projekti su nam kvasci i sladovi. nadamo se da ćemo vam sa ovim informacijama olakšati i učiniti ovaj hobi zanimljivijim