Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
inace to radim sa mash tunom kad izvadim iz fridza da ocjedim malo sladovine nakon ispiranja. filter mi se nerijetko zastopa od slada i pipa sporije curi pa vaxim slad i cijedim kroz gaze.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
ne smije ti se filter štopati. ako se zaštopa nešto ne radiš dobro. ili ti ne valja filter, ili presitno melješ, ili ti mlin nikako ne valja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
vidim da imas crijevo za vodokotlic mislim da li tebi cijelo vrijeme tece kroz pipu sladovina jer po slikama nemas lazno dno,a ja imam filter pripojen na pipicu ovalni no ne i cijev
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sladovina treba da curi cijelo vrijeme jednakim intenzitetom. Kad dodje pred kraj tek onda uspori.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(15.01.2013, 07:16 )rale Wrote: vidim da imas crijevo za vodokotlic mislim da li tebi cijelo vrijeme tece kroz pipu sladovina jer po slikama nemas lazno dno,a ja imam filter pripojen na pipicu ovalni no ne i cijev

ništa te nisam shvatio. ajde uslikaj pa da vidimo. ja nemam nikakvo lažno dno, imam samo crijevo od vodokotlića/plina spojeno na pipu, a kroz njega je provučena spirala od bakrene žice i to je to, vrlo jednostavno...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska, pržio sam biscuit,ali sada bi pržio neki slad za recimo stout. da li je postupak isti ili pak se razlikuje.

kad bih radio tzv. ''pale malt'' dodam samo jednu šaku biscuita i zamješam sa pilsen sladom prije mljevenja i to je to? pretpostavljam da je ebc 40-50.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pa za stout ti treba prženi neslađeni ječam, to je nešto sasvim drugo. a što se tiče ovog biscuita, rekao sam već negdje da je jako teško procijeniti koji si ti EBC dobio prženjem pilsnerskog slada kod sebe kući. to je skoro nemoguće, morat ćeš ići na sistem pokušaja i pogreški. za sad računaj da tvoj prženi biscuit slad ima isti EBC kao kupovni pa ga u receptu dodaj onoliko da se EBC pilsnerskog slada podigne na EBC pale ale slada......
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 18.01.2013, 02:17 by Sile.
prženi neslađeni ječam,da li je to ovaj kako bi se nazvalo 'stočni' ječam ili nešto sasvim treće? i koliko ga se prži dugo, inače mogu ga nabaviti koju kilu.

za ovo mi je jasno,hvala na pojašnjenju nemamo laboratorije još doma pa je odokativna metoda majka svih metoda.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska dry hop radim tako da vrećice sa hmeljom ubacim neposredno nakon kuhanja u fermentor i ostavim 7 dana? ili pak ubacim nakon što sam ubacio kvasac?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
dry hop dodaješ nakon što završi primarna fermentacija! znači nakon nekih desetak dana, odnosno 3-7 dana prije flaširanja, zavisno od toga koliko arome želiš u pivu i od vrste hmelja. što duže držiš suhi hmelj u pivu to će ti jaču aromu ostaviti. bilo bi dobro i pretočiti u sekundarni, ali nije strašno ako i ne pretočiš.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
bravo! Big Grin
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Tarčin
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Pozdrav svima,
Imam dva pitanja:
1. Pošto imam takav posao da su mi po 6 sati pauze, pa nisam siguran dali mogu u tom roku završiti kuhanje i pranje, zanima me dali bi mogao recimo na večer uraditi ukomljavanje i ostaviti sladovinu da prenoći do ujutro, na nekih 10°C, pa onda kuhati?

2. Pošto sam od stiropora napravio "inkubatore" za fermentaciju, zanima me dali bi mogao ukomljavanje izvršiti u burencetu (bijelo za salate) od 30L i još to isto burence iskoristiti za flaširanje?

Hvala i živjeli! Zivjeli
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools