Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


P(y)ancheva kuj'nja
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: P(y)ancheva kuj'nja
A gumice imas u OBIju kupiti par maraka Wink
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 07.07.2015, 09:42 by Panchev.
Odradio sam i svoje prvo flaširanje, al' izgleda da se ne mogu pohvaliti rezultatima.

Ogromna je količina taloga i vjerovatno je uzrokovano premještanjem fermentora,
a možda je i pumpa nešto povukla.

[Image: 108458201015585476780024.jpg]

Brko mi je dao par savjeta (otpuštanje CO2 da ne pukne flaša, hladno mjesto i sl.),
pa me interesira ima li još neko nešto dodati.

Da li će ovo uticati golemo na ukus piva ili je samo problem pri presipanju u čašu
i estetici?
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Probao sam jednu od ovih piva desetak dana nakon flaširanja.

Poprilično je gorko i intenzivno, zadrži se gorčina u ustima, ali je pitko.
Pjena je poprilično slaba i ne zadržava se na čašama uopće.

Iako je ovaj Hallertau poprilično nizak sa postotkom AA, meni ova gorčina djeluje
mnogo jača, k'o neka IPA, čak me podsjeća na Jack Hammer od BrewDoga. Nisam
siguran da li je to zbog dužeg boil-a (90 min) ili je gubitak u litrima bio velik pa se
gorčina rasporedila na manju litražu.

U svakom slučaju, vidjeti ćemo kakva će bit iza još desetak dana Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: P(y)ancheva kuj'nja
super da ti se sviđa, drago mi je da ti je uspjelo. biće bolja ta pjena 100%. ako previše kvasca povučeš, može ti se desiti da ti preuzme okuse u pivu, da ti pivo bude "yeasty", ali eto izgleda da ti je sve ok.
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Pa zeru je gorče nego što bih volio, ali je pitko i bogato. Alkohola nema
mnogo, al' mislim da bi godilo da je još karbonizirano, što će se valjda i
desiti u narednoj sedmici-dvije.

Sljedeći i prvi samostalni pokušaj će biti prema jednom od Brkinih APA recepata,
a samu pivu sam probao i sjajna mi je. Jedino pitanje koje imam jeste koliko i kako
recept treba prilagođavati ako se koristi BIAB metoda, a originalno recept ne koristi
tu metodu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Samo smanjis efikasnost na nekih 60-65%. Posebno ako ces raditi biab bez ispiranja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 11.09.2015, 01:25 by Panchev.
Malo sam pročešljao forum sa ključnim pojmom "oksidacija" i nisam baš vidio da je neko baš rekao:
"Ej, ljudi, 100% sam siguran da mi je pivo oksidiralo!" Smile

Prvo skuhano pivo je popijeno, ljudi se nisu (dosad) žalili, nekom je odgovaralo, nekom ne,
ali ja sam ubijeđen da je nešto falilo, a što sam više čitao, sve mi više upućuje da je pivo
blago oksidiralo. Evo razloga što misilm da je to slučaj i kako se moglo desiti:

1. Zapremina fermentora je 40L, sladovine je bilo oko 14L.
2. Prije pretakanja u flaše, fermentor je prenošen i sladovina se uzburkala.
3. Korištene su flaše sa swing-top čepovima i nakon 3. - 4. sedmice prestale
su pucati pri otvaranju.
4. Pivo je jako slabo pjenilo, vremenom gotovo nikako.
5. Gorčina i miris su jenjavali svake sedmice (doduše, na početku je možda bilo i previše).

Na početku sam mislio da je razlog za sve malo šećera za karbonizaciju ili
da je na početku bilo previše mlado, al' sad mislim da je ipak neka od grešaka
(ili više njih) u procesu.

Ispade da sam postavio sam sebi pitanje i odgovorio na njega, a ako je tako,
možda nekom početniku može koristiti kao lekcija. U suprotnom, volio bih čuti
mišljenje iskusnijih Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Može biti oksidacija a može biti i prevelika temperatura fermentacije kao i prevelike oscilacije temperature fermentacije
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 15.10.2015, 06:08 by Panchev.
U subotu bih napokon trebao kuhati, uzeo sam Brkin recept za APA-u i
prilagodio ga za BIAB (pa ne izgleda kao kad se izvadi iz npr. BerrSmitha).
Molio bih da pogledate recept i ukažete na nedostatke ili bacite koji savjet.

Originalno je recept se može naći ovdje:
http://volimpivo.ba/thread-1178-post-196...l#pid19616

10-A American Pale Ale

Desired volume into fermentor: 20 L
Total water needed: 32,70 L
Mash volume: 36,97 L
Volume into Boil: 29,65 L
Evaporation: 5,38 L
Volume at Flame-Out: 24,27 L
Volume of Ambient Wort: 23,33 L
Kettle to Fermentor Loss: 3,33
Volume into Fermentor: 20 L

Volume into Fermentor Efficiency: 61.0%

Expected Original Gravity: 1.051 (1.045 - 1.060)
Expected Final Gravity: 1.013 (1.010 - 1.015)
Color: 13.7 (9.85 - 27.58)
Alcohol: 4.9% (4.5% - 6.0%)
Bitterness: 38 INU (Tinseth) (30.0 - 45.0)
Bitterness to Gravity Ratio: 0,745

Ingredients:
3,679 kg (76.2%) Pale Ale Malt - added during mash
0.690 kg (14.3%) Munich Malt Type 2 (Organic) - added during mash
0.230 kg (4.8%) Munich Malt Type 1 (Organic) - added during mash
0.230 kg (4.8%) Pale Wheat Malt - added during mash
9,3 g (6.7%) Chinook (13.7%) - added during boil, boiled 60 m
9,3 g (6.7%) Cascade (6.7%) - added during boil, boiled 60 m
9,3 g (6.7%) Cascade (6.7%) - added during boil, boiled 20 m
9,3 g (6.7%) Chinook (13.7%) - added during boil, boiled 20 m
27,9 g (20.0%) Cascade (6.7%) - added during boil, boiled 1 m
27,9 g (20.0%) Chinook (13.7%) - added during boil, boiled 1 m

ohladiti na 80 °C i dodati
46,5 g (33.3%) Citra (11.5%) - rest for 15m

1.0 ea Fermentis US-05 Safale US-05 (11,5 g)

Usput, efikasnost je kriminalna prema ovom izračunu Smile

Hvala na pomoći! Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Pa recept je ok, ovo brkino pivo je bilo super. A savjet je da predjes s biab-a na normalno ukomljavanje Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 04.12.2015, 08:43 by Panchev.
Ta-daaa!

   

Napokon gotovo prvo pivo. U flašama je 24 dana, ali sam već probao par komada i mogu biti zadovoljan. Mutno je i iz razloga što nisam koristio irsku mahovinu, ali mi nije ni žao, ovako mi čak i više sviđa premda znam da nije u skladu sa stilom.

Pitko je, gorko u aftertaste-u, pjena se ne zadržava sve vrijeme, a nisam primijetio ni da se zadržava na čašama.

Čini mi se i da je gorče nego što stil nalaže, al' hej, to je samo guideline Smile

Takođe, čini mi se da je sada manje gorka nego prvi uzorci koje sam probao (svakih 7 dana) ili sam ja već navikao. Da li je moguće i da toplije pivo ima izraženiju gorčinu?

Upolovio sam recept, ostalo mi je istih sastojaka, tako da ću pokušati skuhati isto, ali uz male izmjene i obratiti više pažnje na neke propuste.

Hvala Đenaralu Brki na svesrdnoj pomoći, ali i cijeloj zajednici!
živ'li!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
svaka cast. samo ne moze ono biti ovoliko mutno zbog nedodavanja irske mahovine. meni ovo izgleda kao jako puno kvasca u flasama. kao da si povukao veliku kolicinu kvasca u flase. jesi li radio cold crash? kako si pretakao kod flasiranja?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 53 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools