Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mozzarella
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Mozzarella
This post was last modified: 17.01.2013, 04:36 by zis.
Postupak opisan na jednom drugom forumu; samo prenesen ovdje (danas sam nesto lijen ujutru):

kolicina limunske kis. potrebne za 4 lit. mlijeka. dodati u hladno mlijeko

zagrijati sa stalnim mjesanjem do ove temperature

skloniti sa grijanja i mijesati jos par minuta, vratiti na grijanje i postepeno dodavati sirilo i grijati do cca 40 stepeni

ostaviti da stoji dok se ne dobije sirni grus kao na slici

usitniti sir na velicinu ljesnjaka i pustiti da stoji par min. da se odvoji sto vise sirutke, onda procijediti sir kroz gazu.

5 % slani rastvor ugrijati na 75-80 stepeni i preliti preko sira da ogrezne,, ostaviti da stoji 2-3 minute

mijesiti sir rukama (koristio sam duple rukavice i opet je bilo vruuuuce) dok ne dobijete oblik koji zelite i na kraju sir spustiti u ledenu vodu da zadrzi oblik. Na zadnjoj slici je sir koji sam pravio nekad prije i ovako izgleda kad je gotov. Pizza sa ovim sirom, paradajzom i bosiljkom je omiljena kod nas u kuci. Prijatno..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Mozzarella
e ovo moram probati prije nego se počnem petljati sa žutim sirevima. zar ti nisi spominjao za ovo da je potrebna mikrovalna? uglavnom, gledam sad, mogu se jednostavno napraviti i prese za žuti sir u kućnoj radinosti. to obavezno planiram uraditi.

a daj mi reci da li je presudna temperatura i vlažnost prilikom odležavanja žutog sira?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 18.11.2012, 04:10 by zis.
(18.11.2012, 09:40 )Pivska Mušica Wrote: e ovo moram probati prije nego se počnem petljati sa žutim sirevima. zar ti nisi spominjao za ovo da je potrebna mikrovalna? uglavnom, gledam sad, mogu se jednostavno napraviti i prese za žuti sir u kućnoj radinosti. to obavezno planiram uraditi.

a daj mi reci da li je presudna temperatura i vlažnost prilikom odležavanja žutog sira?

Mikrovalna se koristi u jednom drugom receptu, ovako je lakse. Ista stvar kao i kod piva, fermentacija na drugacijoj temperaturi promijeni ukus sira. Vlaznost je vjerovatno bitna (neznam sigurno) zbog procesa zrijenja i sta vec igra ulogu u tome.Big Grin
Find Odgovori
goca987 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Proces ne izgleda opšte komplikovan.Zanima me koje mlijeko koristiš,da li ima razlike u ukusu ako se koristi mlijeko s više ili manje masnoće.Da li si probao sa sirovim mlijekom(ono što se prokuhaje).Šta je sirilo i koliko se njega stavi?Ovdje piše samo da ga treba dodavati postepeno.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

karakaj7 - sirovo mlijeko mora biti. ova iz tetrapaka nisu dobra koliko mi je poznato, ali neka Zis kaže, pošto zna čovjek sigurno
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(20.11.2012, 12:14 )karakaj7 Wrote: Proces ne izgleda opšte komplikovan.Zanima me koje mlijeko koristiš,da li ima razlike u ukusu ako se koristi mlijeko s više ili manje masnoće.Da li si probao sa sirovim mlijekom(ono što se prokuhaje).Šta je sirilo i koliko se njega stavi?Ovdje piše samo da ga treba dodavati postepeno.

Samo sirovo mlijeko, sirila se stavlja otprilike 0,05 lit. na 5 litara mlijeka ali mozes i vise jer sto vise stavis krace vrijeme je da se usiri mlijeko.
Find Odgovori
ZdravkoDren Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pa ovo izgleda skroz jednostavno. Jedino ne znam šta je 5% slani rastvor, i gdje se nabavlja?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa napraviš ga sam od vode i soli.
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pravio sam po ovom receptu i nekako mi je sir bio malo zilav, sto i nije neki problem...
ali jeste problem to sto "skripi" po zubima dok se jede.
Ista je stvar i kod kolege koji je pravio na isti nacin (ja mu prenio ovaj recept).
Obojica smo koristili ono sirilo... cobanica.

Mada, ukus je pravo OK. Ja sam svoj dva puta lagano nasolio poslije pravljenja, i super je ukus u konacnici.

Jos sam ga stavio u polukruznu zdjelu (kao za puding) i lagano pokrio i pritisnuo tacnom od solje za kafu. Poslije par dana se potpuno sjedinio i dobio onaj kompaktan oblik bez ikakvih supljina.
I da, kada ga narezem onda malo posolim i pospem bosiokom.... mmmm kako je dobro.

Dakle pitam vas iskusnije sta vi mislite, da li je ono skripanje pod zubima do sirila ili mi nesto pogresno radimo?

Pozdrav.
drinking-beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja bi stavio manje limuntosa idući put. i nemoj puno cijediti gruš. evo neka zis kaže on će znati. moj sir je ispao stvarno odličan, ali i ja bi volio da je malo kremastiji i mekaniji bio. mislim da je do limuntosa jer on zgrušnjava isto poprilično.
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 16.01.2013, 02:01 by medo.
aha...
nesto cu promjenit sledeci put, stavicu manje sirila (znam da sam ga stavio malo vise nego sto treba prvi put) ali kolega je stavio manje pa mu je opet tako "skripast"... juce ja probao kod njega svjez, tek zavrsen...
zao mi umanjiti limuntos, kontam da nece umanjit ukus...

kaze mi ovaj kolega isto da ako ga ostave u slanoj vodi da sir malo omeksa, pa mozda da i to probam sledeci put... ono pola u vodi, a pola bez slane vode... pa da vidim razliku.

Kako god, jedno je sigurno a to je da ce ova Mozzarella ubuduce biti redovna stavka na inventaru mog frizidera.
Wink
Find Odgovori
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Probao sam sa dukatovim mlijekom (valjda ne homogenizovanim) sa 3,8% mm ali nije mi uspjelo - nije se usirilo. Koristim sirilo sumadija. Probao sam sa sirovim mlijekom, prije sam ga prokuvao - isto nije uspjelo. Je li do sirila ili mlijeka sta mislite?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools