Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
mange_tout! Offline
Admin

RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
(04.09.2013, 02:55 )pivkana Wrote: 3. korak - Hladjenje, na koje se sve nacine moze izvrsiti? na koji nacin svi vi to radite? trenutno nemam bas 10.000 din za ovo:

http://www.mojepivo.com/oprema/hladjenje.html

kupiš bakrenu cijev i od nje napraviš chiller. ovaj ovdje od bakrene cijevi je 90 eura, a ti dobar chiller možeš napraviti za nekih 25 eura. beer
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 04.09.2013, 05:45 by Pop.
90 eura immersion!! - Samo glupi amerikanci kupuju takvo nešto...(izvinte amerkanci)

Moj slijedeći veći projektić će biti counterflow chiller jer ujedno s njim mogu raditi whirpool.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ili se bacis u trazenje plate chiler-a na otpadima, prodaju ga po cijeni inox-a na kilogram. Svoj plocasti izmjenjivac toplote sam kupio po cijeni 2 KM po kilogramu, skoro duplo jeftinije nego bakrenu spiralu koju sam do sada koristio. Smile
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 04.09.2013, 08:53 by pivkana.
(04.09.2013, 04:09 )pivska mušica Wrote: Pa napravi hladnjak sam. Jeftinije ce te izaci sigurno. Koliko je 10k dinara u eurima?

Uglavnom, hladjenje ti je jako bitno i nemoj podcijeniti ovaj korak.

kao sto je napisano, skoro 90 eura...

Hvala na odgovorima! beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

za te pare možeš napraviti sam svoj chiller i za ostatak napraviti hektolitar piva Smile a chiller je jako jednostavno za napraviti, pa vidiš i sam, samo namotaš bakar u spiralu i dodaš gore dva šlaufa....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 04.09.2013, 10:45 by SixtySix.
(04.09.2013, 08:52 )pivkana Wrote:
(04.09.2013, 04:09 )pivska mušica Wrote: Pa napravi hladnjak sam. Jeftinije ce te izaci sigurno. Koliko je 10k dinara u eurima?

Uglavnom, hladjenje ti je jako bitno i nemoj podcijeniti ovaj korak.

kao sto je napisano, skoro 90 eura...

Hvala na odgovorima! beer

Pozdrav kolegi iz Srbije Smile

Vidi, ja trenutno pravim svoj Counter Flow Chiller sa inox unutrasnjom cevi umesto bakarne i brzim spojnicama i nece izaci ni blizu 10k RSD (90-ak evra). Ako se radi sa bakrenom cevi ispada jos daleko jeftinije.

E sad jedno moje pocetnicko pitanje. Kada tacno i u kom koraku treba promesati sladovinu? Cini se kao jednostavno pitanje ali ne mogu da nadjem jedinstven odgovor. Negde nalazim da se treba promesati odmah kad se doda slad u vodu za ukomljavanje i onda da se mesa na svakih 15 minuta, negde da se promesa samo na pocetku i nakon pola sata a negde citam da se ne mesa uopste. Prilikom kuvanja sam procitao da treba da se promesa svaki put kad se dodaje hmelj.

Molio bih pojasnjenje
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Moras na pocetku dobro izmijesati da ubijes eventualne grudve i da udje voda do svih zrna. Mijesanje hladi! Zato pripazi. Mijesati (ne previse) treba kad podizes temp ( steps, rests) da bude homogena temp. Dalje mijesati moras ako direktno grijes kominu grijacima neposredno inace ce da zagori na grijacu. Ako radis infuziju i temp je homogena mijesanje je suvisno ( ako nema grudvi suhog slada).
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav brate!

Buduci kolega, nadam se...jos sam u fazi ispitivanja, citanja...pravim vino za nekih desetak dana sa ekipom, ja prvi put, pa se onda bacamo na pivo...bice veselo ove jeseni, zime Big Grin

@pivska musica

odlicno, sklopicemo nesto Smile
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(05.09.2013, 12:15 )illuminated Wrote: Moras na pocetku dobro izmijesati da ubijes eventualne grudve i da udje voda do svih zrna. Mijesanje hladi! Zato pripazi. Mijesati (ne previse) treba kad podizes temp ( steps, rests) da bude homogena temp. Dalje mijesati moras ako direktno grijes kominu grijacima neposredno inace ce da zagori na grijacu. Ako radis infuziju i temp je homogena mijesanje je suvisno ( ako nema grudvi suhog slada).

Hvala puno na ovome. Posto sastavljam HERMS, mesanje ce onda biti potrebno samo na pocetku da ubijem grudve. Pretpostavljam i tokom kuvanja kad svaki put dodajem hmelj cisto da se dobro rasporedi.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Jel ovaj tutorial vrijedi i za porter?
I dali moram staviti kvasac u vodu ili ga mogu posprcati na kraju po pivu?
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(27.06.2015, 09:58 )AlkoholicarST Wrote: Jel ovaj tutorial vrijedi i za porter?
I dali moram staviti kvasac u vodu ili ga mogu posprcati na kraju po pivu?

da, vrijedi i za portere, kao i za sva piva koja se ukomljavaju jednostrukom infuzijom. moraš da znaš da su ono sve okvirne vrijednosti za količinu vode, temperature... tačne vrijednosti nam pivarski program izračuna.

edit: što se tiče kvasca bilo bi dobro da ga rehidriraš.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

A koliko se vode stavlja ako imam mash tun od 30L i lonac od 30?
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools