Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dnevni jednog novog pivara...
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
Dnevni jednog novog pivara...
Dnevnik jednog novog pivara
16.januar 2013 napokon narudzba satavljena poslana i poslije gotovo 6 mjeseci citanja i skitanja internetom te prevodenje dosta tekstova sa engleskog, znam ne ide mi najbolje engleski, odnosno nikako, pa tako pomaze translate. I odluka je pala kuham SNPA ”Siera nevada pale alle”Americko pivo veoma poznato, gorko i ukusno a boja crvenkasta i jako 7,2 %alkohola. Jedan original sam popio i odusevio sam se.
17.1.2013, narudzba potvrdena i poslata, i 18. 1. 2013 dosla narudzba, da sve sto sam trazio i kompletirao opremu sa nekim malim nabavkama ranije.
19.1.2013 dan kada prvi put kuham i to bas SNPA, hm izazov, bas sve imam po receptu admina (pivska musica),
Uzbuden sam, i pocinje grijanje vode, od tada ide sve lako, kao trema pred nastup.

Recept
6,4 kg Pilsner
0,5 kg Cristal EBV 120
23 gr magnum 60 min,
18 gr perle 30 min
25 gr Caskade 10 min
75 gr Cascade 0 min
Og 1065, Fermentirano sa americkim kvascem, mala grska u kvascu nadam se da nece biti problema sa fermentacijom, i veceras poslije osmo satnog kuhanja postavljena fermentacija. I u fermentoru 24 litra piva,
nestrpljiv sam da vidim kako ce to odvijat se.
Lijep je ovaj hobi samo brate ima puno pranja suda hahaha.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Svaka čast, sad čekaš do degustacije ko na iglama Smile
kod mene je ista situacija i nadam se iduće sedmice da bih KONAČNO napravio svoj prvijenac
Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dnevni jednog novog pivara...
haker svaka čast za izbor prvog piva. inače, SNPA nema toliko alkohola, nego 5,6% ali će svakako biti dobro pivo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Nedeljno jutro ovdje U Skandinaviji, uobicajno hladno -12, a moj fermentor u podrumu zgrade gdje zivim je temperatura 18 sa malim oscilacijama.
Jedva cekao sam da svane da pogledam moj prvu pivu u fermentoru, mala kontrola temp. prostorije hm 15, nadam se da nece biti problema sa fermentacijom, vidim plasticna kanta nabubrila a vrenjaca aktivna da ispusti svoj prvi dah CO2, ja nestrpljiv kad napokon "kluk", juhuuu koja sreca radi i trud nije uzalud.
Nisam jos nabavio ili napravio svu opremu, npr kontroliranu temperaturu fermentacije, al skontat cu vec nesto. I kako procita negdje nikad ne mozes sve imati, sto se tice ovog hobia, al radost je nabavke novog od opreme pa sama upotreba.
Ovo je bolje od ribolova
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dnevni jednog novog pivara...
znači kolega ribolovac Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Dnevni jednog novog pivara...
prije svega dobrodošao na forum beer
možeš napraviti termoizolacijsku kutiju od stiropola i održavati temperaturu pomoću boca sa toplom i smrznutom vodom. to je najjednostavniji način, a efikasan je.

još jednom dobrodošao na forum i želim ti puno dobrog piva Zivjeli
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Hvala puno na dobro doslici, vec dugo citam ovaj forum i sve ostale, al napokon sam postao aktivniji kad sam poceo kuhati svoje prvo pivo, inace da nije vas i ovog foruma, ne bih imao ovo nestrpljenje i zadovoljstvo kucnom izradom piva.
E da kutija od stiropla, vidjeo sam na forumu to i super ideja, al znas pocetno nestrpljenje, daj sto prije da osjetis miris hmelja i piva, a u hodu cemo rijesavati sve ostalo. Naravno sledece kuhanje ce biti u prostoru kontrolisane temperature.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dnevni jednog novog pivara...
a daj nam reci kako je kuhanje piva za vlastite potrebe u skandinaviji što se zakona tiče? ima li nekih ograničenja?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Ovdje u skandinaviji konkretno u Svedskoj, zakonom je ogranicena prodaja alkoholnih pica, sva pica se mogu nabaviti samo u specializovanim radnjama pod drzavnom kontrolom, a cijene su daleko skuplje od ostalih zemalja u EU. I u tim radnjama koje se zovu "Sistembolaget" zaista ima sva pica i piva na svijetu, e tu sam kupio SNPA 7,2% Alk.
Inace sto se tice kucne izrade piva, nema ogranicenja al samo za svoje potrebe, nikako komercijalno. Mada je zabranjeno proizvodit alkoholna pica iznad 16 % alk. i za svoju upotrebu.

Sto se tice mog prvog piva, pazim ga i osluskujem vrenjacu svaki sat, i radujem se kad klobuce, vrenjaca radi vec je 48 sati a radi ko singerica. I vec mirise meni poznati miris hmelja¨
Ma svi vi mozete popit piva puno vise od mene, al ga ja volim najvise. hahaha
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Svaka cast haker.

I meni je bila neka neopisiva radost i ushicenje prilikom kuhanja prvog piva.
Dok je zima a tebi ta temperatura u podrumu od 18 stepeni ne moras se previse brinuti za komoru. Za vecinu ALE piva je to super temepratura.

Sto se tice pranja sudja to jeste crnjak. Meni je najveci problem sto je sve kabasto i onda to moras u kadi prati, ali eto sreca pa i zena voli pivo pa pomogne. Smile

Javljaj kako napreduje.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
RE: Dnevni jednog novog pivara...
01.02. 2013. poslije dvije semcije u fermentoru, znatizelju da zadovoljim i izmjerim FG, iznosi 1030, hm al fermentacija jos nije zavrsena, osjeti se da se stvara CO2 i izlazi, i nakon dvije sedmice.
Znam gdje sam pogresio ili nisam?
Nisam radio starter za kvacac Wyeast XL 1056 AMerican Ale, uz to nisam bio dovoljno ispraksan da razbijem sastavm konponente kvasca, neko onako direktno u fermentor. Iskustvo vise.
Probao sam "novorodjence" pivo, boja odlicna kako pripada SNPA, veoma gorko, ukus odlican, mirise cascade hmelj i dominira.
Pitam se dal ce do sledece sedmice kad planiram flasirati biti pivo spremno za flasiranje.
Znam da necu dostici FG okvirni, ali ukus i boju i gorcinu sigurno hocu.
Znatizelja je na vrhuncu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dnevni jednog novog pivara...
previsok ti je to OG. ne smiješ flaširati sa tako visokim OG. a dvije sedmice su jako puno vremena i to je vec trebalo dosegnuti makar 1.012. pokusaj zagrijati pivo ako je na prehladnom bilo. naravno, moguce je i da si negdje zeznuo u procesu.... na kojoj si temperaturi ukomljavao?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools