Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Proces kuhanja u slikama
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
Proces kuhanja u slikama
This post was last modified: 31.08.2015, 02:49 by Skemba.
Uslikao sam par fotki sa kuhanja svog prvog all grain piva i postavljam ih na forum, uz kratke komentare. Nadam se da ce pomoci u razumijevanju procesa nekom ko se prvi put susrece sa ovim ludim hobijem.
Ako iskusnije kolege pregledaju ovu temu neka ukazu na sve propuste koje primjete i posebno da obrate paznju na komentare ispod Slike 4, 17 i 18.

Pivo koje sam kuhao bilo je po receptu sa foruma - Aurora Ale - sa malom izmjenom u sladovima (5 kg Pilsnerski slad i 0.5 kg Crystal 120 EBC uz dodatak irske mahovine u zadnjih 10 min kuhanja) ostalo je sve identicno.

Slika 1. Mljevenje slada
[Image: wmja8o.jpg]

Slika 2. Samljeveni slad
[Image: 300qvsy.jpg]

Slika 3. Ukomljavanje
[Image: 262o1mq.jpg]
* Prilikom zagrijavanja vode sam mjerio temperaturu sa dva termometra i imao sam velika odstupanja. Za test sam prokuhao sam vodu i mjerio temperaturu. Jedan (mali digitalni sa slike) je pokazivao 105 C, a drugi (Dial termometar) je pokazivao 90 C. Nastavio sam koristiti samo mali digitalni termometar jer sam njega vec koristio prilikom kuhanja piva od extrakta i temperatura se poklapala sa zaljepljenim termometrom na fermentoru. Sada sam nabavio jedan klasicni termometar i nadam se da ce taj biti od vece koristi. Ciljana temperatura je bila 67 C. Nakon dodavanja 6 kg slada i 18 l zagrijane vode na 75 C, temperatura je bila 65.3 C. Dodao sam 1.5 l vode zagrijane na 100 C i postigao ciljanu temperaturu.

Slika 4. Mjerenje Ph vrijednosti
[Image: 20iuxox.jpg]
* Nakon 15 min ukomljavanja izmjerio sam Ph komine. Po prikazanom Ph komine mi je bio 5.0. Ovo mi je jako cudno. Nisam dodavao nista osim sladova iz recepta i vode. Voda je bila 5 l jane i ostalo pipovaca. Molio bih iskusnije da mi probaju objasniti ovo. U svakom slucaju kupio sam Ph metar pa cu drugi put mjeriti i sa njim.

Slika 5. Jodni test
[Image: 2rrrxba.jpg]
* Nakon 60 min ukomljavanja napravio sam jodni test. Po uputstvima ako tretirana sladovina poplavi, proces nije gotov (skrob je jos prisutan). Ovdje je sve bilo smedje.

Slika 6. Cijedjenje i ispiranje
[Image: 21j7pg6.jpg]
* Cijedjenje je proslo bez problema. Dosta brze nego sto sam ocekivao. Ali napravio sam jedan propust, a to je da nisam izmjerio temperaturu sladovine na kraju ukomljavanja. Nakon 30 min ukomljavanja bila je 66 C. Ukupno je prikupljeno 28 l sladovine.

Slika 7. Pre boil gravity 1.045
[Image: 6rst5l.jpg]

Slika 8. Kuhanje sladovine
[Image: 2rf7xpk.jpg]
* Sve je islo po planu. Pratio vrijeme i dodavao hmelj po receptu.

Slika 9. Hladjenje sladovine
[Image: 20qykba.jpg]
* Jos jedan propust - u kuhinji nisam mogao prikljuciti chiller na hladnu vodu, pa je nastala panika. Sve sam prebacio u toalet na crijevo od tusa. Za hladjenje sladovine na 20 C mi nije trebalo puno vremena. Onoliko koliko je bilo potrebno da sladovina istece iz lonca u fermentor, uz minimalan protok hladne vode. U fermentoru je bilo 22 l. Dosta piva sam ostavio u loncu da ne povucem hmelj prilikom presipanja. Drugi put cu probati “whirlpool” tehniku.

Slika 10. OG - 1.055
[Image: 123pi6h.jpg]

Slika 11. Aeracija sladovine - 30 min
[Image: 2wri1op.jpg]

Slika 12. Rehidracija kvasca
[Image: 20p3rd0.jpg]
* Kvasac dodan u prokuhanu i ohladjenu vodu na 27 C.

Slika 13. Dodavanje kvasca
[Image: f9qfc7.jpg]
* Nakon ovog sam poklopio fermentor, stavio vrenjacu i odlozio na najhladnije mjesto u stanu. Greska je bila da sam naglo digao fermentor i svu tekucinu iz vrenjace je vakum povukao u pivo - sreca da je tekucina bila domaca sljiva pa nema straha za infekciju.

Slika 14. Oprana oprema
[Image: 23ws8wm.jpg]
* Sve sto sam koristio je cisto. Ovo je bio najvazniji korak u procesu jer u protivnom bi se neko mogao naljutiti i zabraniti daljnja kuhanja.

Slika 15. Oprana oprema
[Image: 2czy2h0.jpg]

Slika 16. FG 1.009 - Dan prije flasiranja
[Image: eqe5ah.jpg]
* Uzorak je jako mutan jer sam natocio pivo u menzuru direktno sa slavine fermentatora pa je povuklo sa sobom talog.

Slika 17. Pivo nakon fermentacije
[Image: ouxxex.jpg]
* Fermentacija prvih 7 dana je bila na 21 C. Tada sam morao ici na put i nakon 14 dana kada sam se vratio kuci temperatura u fermentoru je bila 25 C - naglo je ugrijalo zadnjih 10 dana fermentacije (ukupno 21 dan). Uhvatila me panika jer je miris iz fermentora bacao na kiseli kupus. Ali kad sam pretakao pivo i probao uzorak sve je bilo u redu. Osjetila se gorcina hmelja, okus piva. Nista negativno.

Slika 18. FG 1.010 - Na dan flasiranja
[Image: 5wdcn.jpg]
* Uzorak koji sam uzeo sa rucnom pumpom za pretakanje. Vidljiva je razlika izmedju ovog i predhodnog uzorka. Nejasno mi je samo da je dan prije hidrometar pokazao FG 1.009, a sada FG je bio 1.010. Da li je moguce je sav onaj mulj u menzuri uticao na rezultat? Pitanje za iskusnije kolege.

Slika 19. Pretakanje u bottling bucket
[Image: 2uiymua.jpg]
* Za karbonizaciju sam koristio 7.5 grama dextoze po litri piva.

Slika 20. Priprema za flasiranje
[Image: 2lxb5fn.jpg]
* Ovdje kao i u toku cijelog procesa sam koristio star san za sanitizaciju opreme.

Slika 21. Flasiranje
[Image: 14d0bbr.jpg]
* Prilikom flasiranja mislim da sam trebao malo vise piva sipati u bocu.

Slika 22. Flasiranje gotovo
[Image: 2eqdllh.jpg]
* Ukupno sam dobio 20.5 l piva. Mogla se dobiti jos koja boca vise. Bilo je nekih gubitaka koji se mogu svesti na minimum ali ima vremena za poboljsanja. Tek sam poceo.

Slika 23. Pivo nakon 6 dana odlezavanja u boci
[Image: 2zp3yna.jpg]
* Nakon 6 dana odlezavanja probao sam pivo. Mozda sam presubjektivan ali ovo je odlicno pivo. Iznad svih mojih ocekivanja, a ocekivao sam puno. Nije tako mutno kao sto je na slici. Sipao sam sve iz boce pa je vjerovatno kvasac uletio sa dna. Ostalo je sve dobro. Malo mu fali gaziranosti ali ocekujem da ce se odlezavanjem i to popraviti. Malo je 6 dana. 7.5 g dextoze po l piva je bilo dovoljno za priming. Jedino bi mogao biti problem sto nisam sipao pivo do pola grlica. Ali cak i ako ovako ostane bice dobro.

Slika 24. Lacing
[Image: 2wnacmc.jpg]

Slika 25. Lacing
[Image: 15oh021.jpg]
* Pjena se zadrzavala sve do kraja ispijanja. Lacing je vidljiv na zidu case.

Pivo sam skladistio u podrum. Jedva cekam sljedeci godisnji i povratak kuci, kada cu probati pivo nakon tri mjeseca odlezavanja i kuhati sljedece.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Proces kuhanja u slikama
super si ti za prvi put. odličan i post, svaka čast na dokumentaciji.

one ti bandalete za pH nisu dobre, jer zaokružuju na 3-4-5...tako da ti je pH možda i bio dobar. ne trebaš pola sata aerirati, dovoljno je sa kisikom 1-2 minute (možda i manje), a sa mješačem za farbu 5-7 minuta. ovo za fg možda nisi dobro vidio, malo je teže mjeriti fg za ovim hidrometrima. najbolji su oni sa većom gradacijom. ova slika 17. mi ne djeluje baš najbolje, ali ako kažeš da nema nekih neugodnih okusa i mirisa (a nadati se da se neće razviti) onda je sve ok. ako si punio boce do vrha kada je stick bio u njima, onda je i to ok.

sretno i dobro došau u ovaj ludi hobi, kako ti kažeš Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Proces kuhanja u slikama
Kolega sve čestitke, ovo je pravi početak:thumbsup:
Tko god se uhvati u koštac sa ovim hobijem po meni bi upravo trebao ovako ozbiljno pristupiti istom i imati ovakvu opremu i rezultati sigurno neće izostati:thumbsup:, svaka čast:thumbsup:
Jedino što je meni ovdje zapelo za oko, bar po slici je jačina booil-a mogla bi biti i malo jača ali to je baš zanemarivo, još jednom svaka čast na prvijencu i ovo bih zaista volio probati..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Proces kuhanja u slikama
Volim ovaj pedantni pristup. Super post. Smile zašto imam osjecaj da ti je auto siphon malo čudno montiran?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Proces kuhanja u slikama
mi smo se trudili da bude čisto, pospremljeno, ali kad ove slike vidim, pravi ste štreberi, a u nas ispade javašluk.. Wink
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Proces kuhanja u slikama
(31.08.2015, 08:18 )stane2006 Wrote: Kolega sve čestitke, ovo je pravi početak:thumbsup:
Tko god se uhvati u koštac sa ovim hobijem po meni bi upravo trebao ovako ozbiljno pristupiti istom i imati ovakvu opremu i rezultati sigurno neće izostati:thumbsup:, svaka čast:thumbsup:
Jedino što je meni ovdje zapelo za oko, bar po slici je jačina booil-a mogla bi biti i malo jača ali to je baš zanemarivo, još jednom svaka čast na prvijencu i ovo bih zaista volio probati..

slažem se kolega @stane i meni se čini da bi boil mogao biti jači. baš dobar pristup, svaka čast još jednom. i sve zapisuj, bar ispočetka, sve gubitke, količine...
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Proces kuhanja u slikama
Škemba čestitam ,ako ti je ovo prva tura mogu misliti kako će to izgledati kada se uhodaš.Imaš i jednu ,više bih rekao gramatičku,grešku.Ova rečenica :

Greska je bila da sam naglo digao fermentor i svu tekucinu iz vrenjace je vakum povukao u pivo - sreca da je tekucina bila domaca sljiva pa nema straha za infekciju

ovako izgleda ispravno:

Greska je bila da sam naglo digao fermentor i leđa su mi pukla da se nisam mogao ispraviti tri dana naravno tek pošto sam sve oprao!
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: Proces kuhanja u slikama
Kolege hvala vam na podrsci, nije svejedno kad glavni mentori hvale tvoj rad.

@STANE2006 - slazem se i ja s tobom za boil. Ocekivao sam puno agresivnije kljucanje s obzirom da je plamenik 7 kw, ali nije bilo tako. Cak nisam bio siguran kad se desio "hot break". Prvo sam pomislio da je plamen previse rubu lonca. Ali obim plamenika je Ø 30 cm, a obim lonca je Ø 36 cm. Plamenik izgleda kao znak mercedesa, tako da ima jos dodatna tri plamena. Iako je kuhanje bilo polovinom juna ta noc je bila hladna i puhao ne neki gadan sjeverac, a kuhao sam na otvorenom balkonu. Mozda je to utjecalo. Jos jedna stvar mi je sumnjiva, a to je crijevo. Imao sam neko usko crijevo na regulatoru pa sam ga jedva nagurao na plamenik. Mozda je to smanjilo dotok plina. U svakom slucaju to moram rijesiti.
Za probu piva nije nikakav problem. Nesto cemo smisliti. Iduci recept cu malo bolje razraditi. Imam raznog hmelja (i 100 g citre medju njima Big Grin), tekuci kvasac, frizider kao komoru, STC-1000 i sigurno ce biti neka APA. E to ce ti sigurno biti dostavljeno za probu.

@pivska mušica - auto sifon sam ugurao samo do pola fermentora preko spone, pa sam onda postepeno gurao sifon prema dnu. Da ne povucem talog. A i crijeva su se malo izlomila prilikom dostave i ne mogu se ispraviti pa cu ih zamijeniti.

@mange_tout! - u fermentoru je bio neki miris na kiseli kupus i zato sam to pazljivo pregledao i probao. Okusom je sve bilo normalno. I meni slika 17 djeluje zabrinjavajuce. Narocito ove bijele maglice u desnom dijelu slike. Ali nesto ih se ne sjecam uzivo. Mozda je neki odsjaj na slici. Za sanitaciju je koristen star san i prskao sam i ispirao sve zivo sto je dolazilo u kontakt sa sladovinom i pivom. U svakom slucaju sinoc je supruga otvorila jedno pivo (slika ispod teksta). Do sada je odlezalo u flasama 50 dana. Kaze da je sve normalno. Nema nikakvih cudnih okusa. Ako i jeste infekcija onda se jos nije razvila. Samo da izdrzi jos mjesec i po'. A poslije, moze da se razvija koliko hoce, dzaba joj. burence

[Image: 30rmiwj.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Proces kuhanja u slikama
ako je nakon 50 dana ok pivo, ne vjerujem da tu ima neke infekcije. taj vjetar može da bude razlog slabog boila, jer plamen uisljed strujanja vazduha gubi na snazi. vidim da je plavi plamen to je dobro. još jednom sve pohvale za prvo pivo.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Proces kuhanja u slikama
Pročitao sam nedavno knjigu Yeast by Chris White i Jamil Zainasheff i Vajt savjetuje da se rehidracija kvasca radi sa prokuvalom i ohlađenom vodom na temperaturu od 41C. Količina vode treba da je 10 puta veća od količine kvasca (ako je kesica od 11 grama od je vode 110 ml).
Mogu vam reći da je puno bolje na ovaj način. Kvasac jednostavno brže napravi onu kremastu masu, znak dobre rehidracije. Fermentira super.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Proces kuhanja u slikama
Sto nije 41C malo previse? Ja redehidriram u vodi temperature pitchanja.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Proces kuhanja u slikama
ja na dan kuhanja prokuham vodu odmah ujutro, poklopim folijom i stavim u prostoriju gdje cu kuhati da se izjednaci temperatura.. kad u loncu krene boil, razmutim kvasac i dok skuham i ohladim, taman je kvasac kreno da radi..
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools