Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
(23.08.2015, 09:31 )Beer Ranger Wrote: Obzirom da nisam mogao doći na druženje, dan sam popravio kuhanjem Irish Red Ale..

Ovo je treće kuhanje sa GF i danas je to trajalo od 15,15h kada sam montirao GF do 19,15h kada je wort pretočen u fermentor.
I ovo kuhanje je sa mnom radila supruga, a sljedeće kuhanje će ona kuhati a ja ću biti asistent. Smile
[Image: 6bb23e84797ee632eec8879f5e6bf949.jpg]

[Image: 8dcd862cacfd27ef2d694a10026ab150.jpg]

[Image: d45f707ec457d74907d8d1f9589161a9.jpg]





Sent from my iPhone using Tapatalk

Kolega, pitanje za ovaj fermentor. Ja isto burence koristim kao bottling bucket i bas sam se pitao mogu li ga uzeti kao fermentor. Povuce li taloga sa dna kad flasiras? Kako te sluzi? Meni se cini da ima sasvim dovoljno prostora izmedju granice taloga i cesmice, taman da nista ne povuce, ako ga ne naginjes.. Naginjes li ti kod flasiranja?
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 474
Joined: Sep 2014
Reputation: 4 Location: Sarajevo, BiH
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 25.08.2015, 09:26 by Beer Ranger.
(24.08.2015, 08:07 )galabl Wrote:
(23.08.2015, 09:31 )Beer Ranger Wrote: Obzirom da nisam mogao doći na druženje, dan sam popravio kuhanjem Irish Red Ale..

Ovo je treće kuhanje sa GF i danas je to trajalo od 15,15h kada sam montirao GF do 19,15h kada je wort pretočen u fermentor.
I ovo kuhanje je sa mnom radila supruga, a sljedeće kuhanje će ona kuhati a ja ću biti asistent. Smile
[Image: 6bb23e84797ee632eec8879f5e6bf949.jpg]

[Image: 8dcd862cacfd27ef2d694a10026ab150.jpg]

[Image: d45f707ec457d74907d8d1f9589161a9.jpg]





Sent from my iPhone using Tapatalk

Kolega, pitanje za ovaj fermentor. Ja isto burence koristim kao bottling bucket i bas sam se pitao mogu li ga uzeti kao fermentor. Povuce li taloga sa dna kad flasiras? Kako te sluzi? Meni se cini da ima sasvim dovoljno prostora izmedju granice taloga i cesmice, taman da nista ne povuce, ako ga ne naginjes.. Naginjes li ti kod flasiranja?

Burence je odlično. Ja sam izvadio dihtung sa čepa tako da ne koristim airlock. Ništa ne povlači sa dna a ja ga još nagnem da iskoristim još jednu bocu od 0,33.

Inače za flaširanje koristim bottling stick, a između njega i česmice sam stavio PVC crijevo (food grade) tako da flaše stoje na podu.

Kupio sam u BG (http://www.mojepivo.com/akcija/fermentac...osuda.html) plastični fermentor ali njega koristim za bottling bucket Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
danas kuhamo simcoe-columbus pale ale beer


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 12.09.2015, 09:41 by Stane.
Odoh kuhati SNPA a sutra ako bude sve po planu Weizen
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Danas kuvam!
Marzen danas kuham. Upravo kuham drugu dekokciju.

[Image: 29pvxpd.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(12.09.2015, 09:41 )stane2006 Wrote: Odoh kuhati SNPA a sutra ako bude sve po planu Weizen

to stane samo rokaj Big Grin u koja si doba? i mi ćemo ovih dana weizen sa nelsonom beer
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(12.09.2015, 05:06 )mange_tout! Wrote:
(12.09.2015, 09:41 )stane2006 Wrote: Odoh kuhati SNPA a sutra ako bude sve po planu Weizen

to stane samo rokaj Big Grin u koja si doba? i mi ćemo ovih dana weizen sa nelsonom beer
Nikada duže i lošije kuhanje nadam se da će pivo biti bez maneHuh
Slab plin (dok nisam prije kuhanja nabavio novu bocu), kibiceri sa strane me zapričavali, razmišljao o dekokciji i svašta nešto ali dobio sam 23,5 litara sve u bocu, samo se nadam da će biti bez infekcijeWink
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
Sutra sa prijateljima Belgian Pale Ale.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
Juče smo skuhali 19,5 litara Belgian Pale Ale po Palmerovom i Džamilovom receptu. OG 1,051 umjesto 1,052. Ali se eksperiment otegao od 11:20-20:00.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
Skuhano danas Torpedo IPA OG 1064, 45 litara u fermentoru. Sutra APA ili Gruit 60 litara Zivjeli.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
Danas kuvam!
Danas se nakon pauze opet kuha! I ima citre
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Danas kuvam!
Skuhano za vikend, laganica Zivjeli:

Boil 48L /70 min.
Batch size 38 L (5L boil off/5L trub)
OG 13,5°P (1.055 OG) (batch sparge - SI/66,8°C)
IBU 41

Pilsner 7 kg (74,6%)
Vienna 1,4 kg (15%)
CaraHell 0,34 kg (3,6%)
CaraPils 0,34 (3,6%)
Barley , flaked 0,3 kg (3,2 %)

12g Nugget FW
10g Columbus FW
8g. Centennial FW

12g Centennial - 30 min
40g Centennial - 15 min
60g Centennial - 5 min
60g Centennial - 1 min

130g Centennial - 7 days dry hop

Yeast - Wyeast 1272
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 38 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools