Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Stane 2006 pomagaj!
Ne koristim jos niti jedan brewing calkulator pa sam do kolicine
vode za ispiranje dosao formulom koju sam naso na netu.
Voda za ukomljavanje 16.5 l
Voda za ispiranje 19.5 l
Je li moguce da ce od 30 l prije kuhanja biti gubitka 10 l jer je batch size (u fermentatoru) 20 l? sta ako imam nesto vise ili manje slada?
|
|
|
Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Kako se blizi prvo kuhanje otvara mi se sve vise pitanja. Ovo je vezano uz fermentaciju.
Znaju li iskusniji pivari kolika je cca razlika temperature unutar bacve i okoline? Recimo da zelim drzati ferm na 18 stupnjeva kolika bi trebala biti temp prostorije?
Znam da se razlika temp vremenom smanjuje ali zanima me na pocetku cca kolika bi temp prostorije trebala biti. Radi se i su05 kvascu.
|
|
|
Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Ok! Znaci da temp prostorije na pocetku dok ne pocne burna fermentacija bude 20 - 21
pa kad pocne 15 -16 i onda vratim na 20.
|
|
|
Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Moze li mi neko objasniti zasto i kada mjeriti pre boil og?
Je li to radi preciznijeg dobivanja og (duzim kuhanjem tj dodavanjem prokuhane vode)? Da li vrijednost pre boil og mogu dobiti samo nekim od softwera ili ima neka formula?
trazio sam po forumu odgovore ali nemogu nikako naci...
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Pocetnik RI
pa uzimas uzorak prije nego pocnes s kuhanjem i zapravo taj preboil gravity daje pravu informaciju o efikasnosti ukomljavanja.
Ako vidis da nisi pogodio PBG onda mozes korekcije u receptu napraviti za vrijeme kuhanja. Npr. ako je PBG bio manji od predvidjenog, mozes dodati ekstrakta da napravis korekciju do zeljene vrijednosti.
Ako je PBG previsok, onda mozes ili razrijediti vodom, ili ako neces razrijedjivati, onda dodati vise hmelja da izbalansiras pivo.
Formula za pre boil gravity je uvijek dostupna u softveru. Ovako da racunas rucno nemam pojma, nisam se nikad zamarao jer sve imam u softveru.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Hvala na brzom odgovoru!
Ima li koja dobra dusa kad uhvati vremena da mi izracuna pre boil gravity za ovaj recept:
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 L
Boil Size: 30 liters
OG: 1,054
FG: 1,010
IBU: 38
5 kg NG Pilsen 91 %
0.5 kg Cara 45 L 9 %
5 g Magnum [14,5 % AA] - Boil 60 min
20 g Citra [13,6 % AA] - Boil 10 min
30 g Citra [13,6 % AA] - Boil 5 min
50 g Citra [13,6 % AA] - Aroma Steep 20 min
50 g Chinook [11,6 % AA] - Aroma Steep 20 min
1 paketić US-05
|
|
|
Kazbek
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation:
0
Location: Rijeka
|
RE: Pocetnik RI
Ok shvacam , svaka oprena je individualna....
Malo me buni gubitak od 10 litara prilikom kuhanja, cini mi se velik...
ali moje je misljenje totalni subjektivno i bez iskustva.
|
|
|