Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Voda u Rijeci
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Voda u Rijeci
This post was last modified: 04.12.2015, 11:06 by DenPal.
Razmišljam da počnem čitat o vodi, za sada mi je to špansko selo. Na stranicama vodovoda i kanalizacije postoji analiza vode u Rijeci, s izvorišta i mreže. Razgovarao sam s poznanikom koji radi u dotičnoj firmi i njegovo je mišljenje da se mrežna voda dosta razlikuje od izvorišne. Trebao bih dati vodu na analizu direktno iz svoje špine(slavine), a koliko sam čuo to u Rijeci košta oko 400,00 kn, za sada mi je to malo previše, radje ću kupiti za taj novac RO filter koji košta oko 520,00 kn. Molio bi vas za mišljenje i savjete o Riječkoj vodi.

Analiza s izvorišta:

[Image: Analiza%20vode.jpg]

Analiza s mreže:

[Image: Analiza%20-%20mre%C5%BEa.jpg]

I kojie vrijednosti moram gledati, aritmetička sredina ili ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Voda u Rijeci
Pa da gledaš aritmeticku sredinu. Na prvi pogled ove vrijednosti ukazuju da nije toliko loša u smislu mogućnosti prilagođavanja. Miješanjem sa nekih 40-50% demi vode možeš dobiti ok podlogu za svijetla piva. Ovakva kakva jest, bez miješanja, sasvim je dobra za tamna piva. Ali ne plaćaj nikakvu posebnu analizu, nego kupi filter i riješi stvar jednom zauvijek.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
VGdogy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Filter i TDS metar. Miran si što se tiče vode.
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ovaj tjedan mi je stigao RO filter, sad još čekam da mi stignu potrebni minerali.
U međuvremenu se igram s EZ water calculatorom, pa imam par upitnika.
Target profile vode je za zahmeljena piva:

Ca: 75
Ma: 5
Na: 10
Cl: 50
So4: 150

E sad, prvo ne mogu pogodit baš sve u milimetar, drugo, da li da uvijek koristim 100% RO vodu kao u prvom fileu, ili da mješam s vodom poznatog sastava kao u drugom fileu, ako sam sve dobro napravio ? Ne vidim baš neku pretjeranu razliku u gramaži minerala. Količina vode s kojom idem je 38 Lit (16 ukomljvanje i 22 ispiranje na dva puta). I zanima me kada dodavat minerale ? Cijelu gramažu odmah ili rasporediti i na ispiranje i kako ?

Attached Files
.xls   EZ_water_calculator 100% RO.xls (Size: 85.5 KB / Downloads: 4)
.xls   EZ_water_calculator 80% RO.xls (Size: 85.5 KB / Downloads: 1)
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nitko ? Očito sam postavio glupo pitanje...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(16.01.2016, 10:32 )DenPal Wrote: Ovaj tjedan mi je stigao RO filter, sad još čekam da mi stignu potrebni minerali.
U međuvremenu se igram s EZ water calculatorom, pa imam par upitnika.
Target profile vode je za zahmeljena piva:

Ca: 75
Ma: 5
Na: 10
Cl: 50
So4: 150

E sad, prvo ne mogu pogodit baš sve u milimetar, drugo, da li da uvijek koristim 100% RO vodu kao u prvom fileu, ili da mješam s vodom poznatog sastava kao u drugom fileu, ako sam sve dobro napravio ? Ne vidim baš neku pretjeranu razliku u gramaži minerala. Količina vode s kojom idem je 38 Lit (16 ukomljvanje i 22 ispiranje na dva puta). I zanima me kada dodavat minerale ? Cijelu gramažu odmah ili rasporediti i na ispiranje i kako ?

Ne moras pogadjati sve u milimetar, naravno, ali je bitno da su odnosi minerala okvirno takvi kako ih ciljas. Sto se tice pitanja da li da uvijek koristis 100% RO vodu ili da mijesas sa vodom poznatog sastava, radi se o tome da ponekad zelis odredjenu kolicinu HCO3 u pivu, a HCO3 ne mozes dodati, odnosno jako tesko ga je dodati u RO vodu iz krute forme, pa se u odredjenoj kolicini dodaje voda u kojoj je isti vec otopljen.

Druga stvar, u EZ kalkulatoru moras razdvojiti vodu za ukomljavanje i vodu za ispiranje. Ti si cijelih 38 litara ubacio kao vodu za ukomljavanje. To ti mijenja pH vrijednost komine.

Sto se tice dodavanje minerala, najbolje je odvagati prvo kolicinu namijenjenu za ukomljavanje i jednostavno je pomijesati sa sladom prije ubacivanja u vodu prilikom ukomljavanja. Znaci moras u mash water ubaciti 16l, u sparge water 22, a u dijelu dokumenta koji se odnosi na dodavanje minerala, moras razdvojiti minerale tako da u rezultatu konacnih minerala na dnu ovog excela gledas red mash+sparge water.

Drugu kolicinu minerala koja je namijenjena za sparge, dodajes direktno u lonac kad vec iscijedis sve zajedno, neposredno prije nego sto upalis plin i pocnes kuhati sladovinu.

Kiselinu dodajes u zagrijanu vodu za ukomljavanje, neposredno prije dodavanja slada kod ukomljavanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Puno hvala na odgovuru. Otprilike tako sam i razmišljao, ali sam želio potvrdu od iskusnijih.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools