haker
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Sweden Malmö
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Sto se tice procesa ja sam pratio racept koji si ti postavio i u sekundu isto,
temp ukomljavanja 72,7 = 67 stepeni 21,5 litar vode 1 sat i spustila se na 64.
ispiranje sa jos 13,5 litara 78 st. FG = 1065.
Sumnjam u kvasac da nisam uradio starter i sam nacin dodavanja u fermentor.
Pokusat cu da zagrijem jos sledecu sedmicu.
|
|
|
haker
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Sweden Malmö
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
I da zaboravi napisati, temperatura prostorije, podruma, je bila izmedu 16 i 17 C
|
|
|
haker
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Sweden Malmö
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Mozda i to, mislim da nije dovoljno, imao sam kucni mixer, ono za kolace i otprilike 2 minute mixao, ma nisma imao onaj nastavak za busilcu, sad imam, i pokusavam izvuci sto moze vise, a drugi put sve ove propuste ispraviti, malo brzopleto, al svi svo to prosli. ohrabri me, sta dalje, temperatura dignuta, malo prodrmao kvasac koji se stalozio, i vec vidim da pocinje aktivnije radit. nadam se da ce uraditi poso ovaj tjedan sledeci, ako ne, pretocim u sekundar i neka odstoji jos jednu sedmicu, pa sta mu bog da.Jesam u pravu?
|
|
|
mentalist
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Da ne postavljam sliku, postavit ću link http://postimage.org/image/4emmpxz5b/
Da li ću imati problema sa kvascem pri pretakanju i flaširanju što se zadržao na rubovima. da li da lagano promućkam da se slegne na dno?
|
|
|
haker
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Sweden Malmö
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
I poslije 20 dana, napokon flasirano, sve proteklo uredno po proceduri i sad imam 22 l piva sa dodatkom 160 gr secera, al i poslije podizanja temp, i pomjeranja fermentora znacajno nisam uspio spustiti FG 1025, hm, znaci da sam napravio grasku prilikom dodavanja kvasca, bez startera.
Okus i miris, izvanredan, nisam imao priliku osjetiti ljepsi miris piva do sada. Ako ostane ovako bit ce super.
Sta mu bog da, ako bude eksplozija u podrumu, barem sam na sigurnom. Mi tuzlaci navikli na bombardovanje
Mada je u fermentorusleglo se oko 2 cm fino zgusnutog kvasca.
A danas novi pokus, Aurora Ale.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
haker, ne može ti to imati previše veze s kvascem. sa ili bez startera, kvasac će u većini slučajeva dosegnuti konačnu atenuaciju, jer se on jednostavno množi do mjere do koje je potrebno da bi obradio wort. na stranu što proizvodi u tom slučaju neke druge nepoželjne komponente u pivu, ali atenuaciju bi trebao dosegnuti, a i ako ima nekih manjih odstupanja, FG ipak ne bi smio ostati tako visok. na primjer to se fino može vidjeti u ovom eksperimentu http://sciencebrewer.com/2012/03/02/pitc...x-results/
tvoj problem može biti da si zeznuo kod temperatura ukomljavanja i da si previsoko ukomljavao, zatim da nije došlo do potpune konverzije (ako si prekratko ukomljavao ili fulao temperature puno), a taj problem može nastati i kod velikih oscilacija temperature fermentacije ili ako je pivo bilo na prehladnom pa je kvasac jeednostavno otišao u hibernaciju.....
sve u svemu, pancirku stavljaj kad budeš ulazio u podrum i izvještavaj nas kako napreduje
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
haker
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Sweden Malmö
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
This post was last modified: 10.02.2013, 12:13 by haker.
He he Pa sta bude, u svakom slucaju obecana je prva tura prijateljima, ovi zedni skandinavci sve osim sirceta piju, pa nadam se da ce moj SNPA biti kao mlijeko novoredencetu, ne sumljam u to uz moj kometar, ma neka uspije jednu sedmicu odlezat pa u akciju a danas je vec spremljen u fermentor AURORA sa malo magnuma uh gorkoo ko zivot, al godi..
i napomena , kao svaki pocetnik, drzim se recepta i to bas tvog sa ovog foruma doslovce, bas kako si napisao, i znas da kao pocetnik si oprezan, al neohrabruj me, znam da cu dobiti pivo i bas me brigas hahaha pozdrav tebi i svima sa foruma
i jos nesto Ja i Obama Presednik SDA imamo najbolji hobi
i jos nesto ja i Obama, predsjednik SDA imamo najbolji hobi na svijetu
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Dnevni jednog novog pivara...
Obama I predsjednik SDA?:chugger:
[/u]
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|