Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
Stajao mi je jedan set za pšenično pivo kupljen u Bg (konkretno, ovaj: http://www.majstorzapivo.com/shop/premiu...arter-set/).
Sad, dok čekam da sredim još neke stvari (moram bačve pretvorit u opremu) prije prvog all grain kuhanja, ali i da isprobam odmah ovu fermentacionu komoru što sam završio, pripremio sam ovaj set i ubacio ga u fermentor.
Pripremio sam kao iz recepta, rehidrirao kvasac, sve spremio i ubacio fermentor u komoru 8. decembra navečer između 8 i 9 sati.
Sutra sam provjerio prvi put popodne, fermentacija je počela.

Čitao sam o dužinama fermentacije, na raznim mjestima, pa tako i ovdje na forumu na šta sam naletio. U samom uputstvu piše da treba 5 do 7 dana, ali ne vjerujem da je to uredu.
Pročitao sam mušicine savjete na jednoj temi o tome da treba zaboraviti na njeg 21 dan, ili da se 3 dana ranije (znači 18. dan) uradi cold crash.

Opet, da bi ovaj set dao što bolji rezultat, zanima me šta mislite?
Da li treba isto postupiti, ili treba nešto drugačije?
Da li, zbog toga što je pšenično, treba ranije završiti?


Zahvaljujem unaprijed shank
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
psenicna piva mozes flasirati cim dosegnes planirani FG, odnosno kad pivo zavrsi s fermentacijom. znaci 8-10 dana je ok. jesi li dodavao secer s ovim ekstraktom?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
(10.12.2015, 02:56 )pivska mušica Wrote: psenicna piva mozes flasirati cim dosegnes planirani FG, odnosno kad pivo zavrsi s fermentacijom. znaci 8-10 dana je ok. jesi li dodavao secer s ovim ekstraktom?
Jesam, 1 kg dekstroze, kako piše u postupku na setu.
Znači, dovoljno je tako kratko, samo 8-10 dana?
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
Da dovoljno je 8-10 dana i onda u flaše. Provjeri 7. dan fg. Bilo je već govora o ovome na forumu. Nađi neke recepte za pšenična piva na forumu, tu dosta piše o tome.

Edit: čisto informativno, mi smo pšenično povo pili 9 dana od dana kuhanja i to nam se pokazalo super stvar i odlično je bilo sa obzirom da smo radili sa suhim kvascem. Ovo je samo u situacijama kada se kegira pivo.

I kolega @das bier je slično odradio zadnji put i rezultati su vrhunski.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
nisi trebao dodavati dekstrozu, ali dobro. samo si pokvario pivo s tim po mom misljenju. trebao si dodati DME ili smanjiti litrazu piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
@das bier jedonijeo pivo koje je kegirano dan ranije! pukao cijeli keg i proglašeno je za najbolje pivo na druženju... Wink
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
Išao sam po uputstvu, zato dekstroza. Nisam dovoljno informisan očito, jbg Sad

Uglavnom, provjerit ću ga onda nakon 7 dana i vidjeti je li gotovo.
Kada flaširam, ostavljam 2-3 sedmice?
I da li se trebam držati ovoga iz uputstva, piše 5-6 grama šećera po litru?
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
(10.12.2015, 03:23 )pivska mušica Wrote: nisi trebao dodavati dekstrozu, ali dobro. samo si pokvario pivo s tim po mom misljenju. trebao si dodati DME ili smanjiti litrazu piva.
Da pitam, informativno, ako si upoznat, kako bih trebao postupiti da nisam koristio dekstrozu?

Tražio sam po netu. Naišao sam baš na mišljenja da se izbjegava dekstroza, da se koristi DME ili miks neki i sl.
Međutim, teško sam našao omjere supstitucije. Ono na što sam naletio kaže da je omjer 1kg dekstroze = 1,2 kg DME jer ima manje fermentabilnih dijelova u njemu.
Da li je to taj omjer? Jer, ako jest, to je puno DME-a, obzirom na to da uputstvo kaže 1 kg dekstroze i poslije još za flaširanje. DME u S. Brodu košta 117 kn za 500 g, što je puno, ako je to omjer.

Drugo, kažeš: "ili smanjiti litražu". Kako to funkcioniše?

Sent from my H60-L02 using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
Naravno, puno skuplje, ali rezultat je neusporediv. DME je skup, zato se više isplati raditi all grain, a i tu ti se otvaraju nove mogućnosti za manipulaciju okusom i mirisom piva. Što se tiče smanjenja litraze, jednostavno smanjis količinu piva za onoliko koliko je predviđeno šećera da se doda. Tako izbjegnes dodavanje šećera, ali zrtvujes količinu piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta
(17.12.2015, 08:33 )pivska mušica Wrote: Naravno, puno skuplje, ali rezultat je neusporediv. DME je skup, zato se više isplati raditi all grain, a i tu ti se otvaraju nove mogućnosti za manipulaciju okusom i mirisom piva. Što se tiče smanjenja litraze, jednostavno smanjis količinu piva za onoliko koliko je predviđeno šećera da se doda. Tako izbjegnes dodavanje šećera, ali zrtvujes količinu piva.
Ovo sam našao:
DON’T USE A WHOLE KILO OF TABLE SUGAR/DEXTROSE in the boil or in the fermenter. Too much sugar (along with hot fermentation, see below) is the primary cause of acetaldehyde (a cidery ‘bad homebrew’ off-flavour) and diacetyl. The yeast will eat the sugar first and will not properly ferment the malt. You are better off to ditch the sugar and just brew a half batch (11.5L) with kit only, or stretch it to 15L with 150g sugar. If you want to make 23L, use two kits or get some malt extract!  (JR - Realbeer): Try a 1.5kg kit with 500g light DME and 500g brew enhancer for 18.9L. 2 kits can come out too bitter because you got twice the bittering hops.

Slažeš li se s tim? Je li treba prepoloviti količinu, ako je bez šećera?

Bilo kako bilo, ovo je bilo privremeno rješenje, ubuduće idem na all grain svejedno Smile
Ovo se samo informišem detaljnije Smile

Sent from my H60-L02 using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools