Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Nešto sam razmišljala o ovoj temi. Želim pisati blog post, pa su informacije koje imate dragocjene. Ono što sam do sada upratila je da se u pivu može koristiti med i laktoza (što nije vegansko), a za filtriranje se mogu koristiti riblji mjehur i želatin - koliko skontah, životinjskog porijekla (što nit je vegansko niti vegetarijansko). Obzirom da se pivo smatra poželjnom namirnicom za one koje/i preferiraju veganski ili vegetarijanski stil života, mislim da bi bilo lijepo napraviti jedan fin post. Malo sam googlala i iznenadila se da neke poznate kompanije nisu se odredile da li su njihovi proizvodni podobni za ove kategorije ili ne.
Vegetarijanska i veganska hrana koja ide uz pojedine stilove, i to bi vrijedilo istražiti...
Našla sam ovaj direktorij: http://www.barnivore.com/beer
Ako imate šta da kažete na ovu temu, ne štedite se. Zivjeli
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
malo je nategnuto to kod vegana. ne znam koliko oni podnose i prihvataju ovaj termin 'u tragovima...' americki FDA (agencija za hranu i lijekove), na primjer, u jecmu za pivo dopusta odredjene kolicine misjeg izmeta, insekata, pticjeg perja i izmeta, te mrtvih ptica i sl. to znaci da su svjesni da nema sanse da se u silosu od 300 tona nece naci neki mis ili stakor, kao ni insekti, koje je nemoguce izbjeci. sve se to samelje i bog te veselio Smile

sto se mjehura ribljeg tice i svinjske zelatine, ja to bas ne bih nazvao sastojkom, nego vise 'alatom'. i jedno i drugo sluze za mehanicko povlacenje kvasca i proteina iz piva na dno fermentora, a ne ostavljaju nikakve okuse niti se integrisu u pivo (osim mozda u tragovima koji su dokazivi samo naucnim metodama).

teska tema. inace i ja sam vegeterijanac u januaru. cistim sistem. Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(29.12.2015, 01:00 )pivska mušica Wrote: malo je nategnuto to kod vegana. ne znam koliko oni podnose i prihvataju ovaj termin 'u tragovima...' americki FDA (agencija za hranu i lijekove), na primjer, u jecmu za pivo dopusta odredjene kolicine misjeg izmeta, insekata, pticjeg perja i izmeta, te mrtvih ptica i sl. to znaci da su svjesni da nema sanse da se u silosu od 300 tona nece naci neki mis ili stakor, kao ni insekti, koje je nemoguce izbjeci. sve se to samelje i bog te veselio Smile

sto se mjehura ribljeg tice i svinjske zelatine, ja to bas ne bih nazvao sastojkom, nego vise 'alatom'. i jedno i drugo sluze za mehanicko povlacenje kvasca i proteina iz piva na dno fermentora, a ne ostavljaju nikakve okuse niti se integrisu u pivo (osim mozda u tragovima koji su dokazivi samo naucnim metodama).

teska tema. inace i ja sam vegeterijanac u januaru. cistim sistem. Big Grin

Po tom tvom, ne bi trebao da jedu ništa Big Grin Veganstvo i etičko vegetarijanstvo su političke odluke. Dakle, postoje i varijante da su to režimi ishrane koji se praktikuju uslijed bolesti ili uvjerenja da se tako održava zdravlje.
Niko ne može garantovati da neće biti nekih tragova životinjskog porijekla (da neće upasti neki insekt, crv...), akcenat je da se to ne radi namjerno. Ako se malo podrobnije pogleda, neki vegetarijanci (iako postoji prigodniji izraz pesketarijanci) jedu ribu. Oni vjerovatno ne bi imali problem sa korištenjem dijelova ribe...
Ustvari, sad ne znam koliko sam sama sebe zakomplikovala, ali to što je nešto alat koji znači smrt nekog živog bića, jeste problematično, kao vjerujem i korištenje sastojaka koji potiču od svinje.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa ne znam kako oni to tretiraju, tako sam i napisao. uglavnom, kombajn prodje kupeci usjeve i ubije malog slatkog misa i njegovu porodicu i pokupi ih zajedno s jecmom. e sad jel to slucajno ili namjerno, nemam pojma, treba pitati vegane kako na to gledaju.
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

ima li još nekih komponenti životinjskog porijekla koje se koriste osim ovog navedenog? Znači, u bilo kojoj fazi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

dodaju se skoljke kamenice u oyster stout, osim toga nista drugo mi sad ne pada na pamet.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

A zasto ne med? Med je biljnog porijekla.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(29.12.2015, 01:57 )Pivarunajavi Wrote: A zasto ne med? Med je biljnog porijekla.

Jest u istoj mjeri kao i mlijeko Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Pa ne mogu da porede mlijeko i med. Gdje su oni učili biologiju?

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(29.12.2015, 10:56 )AleksandarV Wrote: Pa ne mogu da porede mlijeko i med. Gdje su oni učili biologiju?

Mogu, jer vegani ne jedu ništa što je nastalo eksploatacijom životinja. U ovom slučaju pčele i pčelinji rad se koriste, odnosno eksploatiraju, da bi im se uzeo (oteo) med.

Mada ne uzimaju u obzir da se pčelama uzima samo višak meda, jer one svakako proizvode puno više nego što im je potrebno za opstanak. I samo to im se uzima iz košnice.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Med je biljnog porijekla, pcele ga samo skupljaju, a pcelari im "otimaju" viskove a ostavlju im onoliko koliko im je potrebno da prezive do sledece pase. Ako cemo gledati na to da je nastao eksploatacijom pcela, onda tu mozemo dodati i da je jecam nastao eksploatacijom konja (barem nekad dok su jos sluzili kao teglece zivotinje), pa na kraju krajeva i riza koja je nastala eksploatacijom malih zutih ljudi. Niz mozemo nastaviti do sutra i dopisivati se sa ovih raznih spravica koju su isto tako nastale eksploatacijom malih zutih ljudi.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

A možemo da kažemo da svo voće nastaje jer biljke eksploatišu pčele. A ne koriste ekološki vjetar za oprašivanje. Da mi suzimo pivo na vegeterijance?

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools