Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
Veganstvo je pokret. Sa svojom filozofijom i sl. Te oni posmatraju na svoj način, ja samtram da njihov stav nije opravdan.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ma mene ova tema i ne zanima, ali posto se bavim i pcelarstvom, izmedju ostalog, morao sam da reagujem na neke netacne navode o medu.
P.S. Nemam nikakve moralne dileme ni grizu savjesti zato sto eksploatisem pcele, cak sta vise smatram da im pomazem da produze vrstu, obezbjedjujem im smjestaj i zdravstvenu njegu. Bez ovog zadnjeg nemoguce je da pcele prezive, to je dokazala i nauka i praksa. Bar dok se ne otkriju neki GM sojevi koji ce moci sami da se zastite.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ne znam ljudi, ali baš da nemate haman ništa lijepo reć... drunk
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja stvarno ne vidim da je bilo ko bilo sta ruzno rekao. ljudi samo imaju razlicite stavove i to je to.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Njihovi stavovi se zasnivaju na etici, bez uzimanja u obzir da smo mi evolucijski omnivori. A nikako isključivi karnivori ili herbivori.

Послато са ZTE Blade V6 уз помоћ Тапатока
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 30.12.2015, 01:42 by Leila.
(30.12.2015, 01:25 )pivska mušica Wrote: ja stvarno ne vidim da je bilo ko bilo sta ruzno rekao. ljudi samo imaju razlicite stavove i to je to.

Ja ovdje ne vidim ni jedan stav iz prostog razloga što je nulti preduslov za imanje stava dovoljno informacija. Nemojmo se lagat... Stav koji ti spominješ temeljen je na predrasudama. Ali, evo tema je otvorena, život i internet su pred nama neka nas ništa ne sprečava da usvojimo sva znanja ovog svijeta Big Grin

(30.12.2015, 01:30 )AleksandarV Wrote: Njihovi stavovi se zasnivaju na etici, bez uzimanja u obzir da smo mi evolucijski omnivori. A nikako isključivi karnivori ili herbivori.

Послато са ZTE Blade V6 уз помоћ Тапатока

ne znam Aleksandre... Možeš misliti da si najpametniji, ali ta kategorija ne postoji.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Nisam. Ali omnivor kao kategorija itekako postoji.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ljudskoj gluposti nikad kraja..Ja bih ovo svrsao u kategoriju ludila slicnog onom sungazingu,liku ili pokretu koji stvrdi da se hrani suncevom energijom pa pilji ili pilje u sunce dva puta na dan...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(30.12.2015, 01:41 )Leila Wrote:
(30.12.2015, 01:25 )pivska mušica Wrote: ja stvarno ne vidim da je bilo ko bilo sta ruzno rekao. ljudi samo imaju razlicite stavove i to je to.

Ja ovdje ne vidim ni jedan stav iz prostog razloga što je nulti preduslov za imanje stava dovoljno informacija. Nemojmo se lagat... Stav koji ti spominješ temeljen je na predrasudama. Ali, evo tema je otvorena, život i internet su pred nama neka nas ništa ne sprečava da usvojimo sva znanja ovog svijeta Big Grin

Ako ti mislis da ja nemam dovoljno informacija o veganstvu i srodnoj mu filozofiji (s cim se slazem), onda ja isto tako za tebe mogu reci da nemas dovoljno informacija o mljekarstvu, stocarstvu, pcelarstvu i pivarstvu da bi ih mogla dovesti u kontekst veganstva.

Eto, haj onako realno Wink
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(30.12.2015, 02:14 )pivska mušica Wrote:
(30.12.2015, 01:41 )Leila Wrote:

Ako ti mislis da ja nemam dovoljno informacija o veganstvu i srodnoj mu filozofiji (s cim se slazem), onda ja isto tako za tebe mogu reci da nemas dovoljno informacija o mljekarstvu, stocarstvu, pcelarstvu i pivarstvu da bi ih mogla dovesti u kontekst veganstva.

Eto, haj onako realno Wink

Prihvata se. beer
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Veoma malo znam o veganima al znam da ne jedu nista sto potice od zivotinje. Tako da med i mlijeko ne dolaze u obzir. Ali mislim (sa sigurnoscu 99.99%) sva piva proizvedena "po Reinheitsgebotu" su vegan. Ne vidim ni moderna piva zasto ne bi bila ako su proizvedena bez posebnih nekih sastojaka za talozenje, nema zelatine, tj nema nekih dodataka koji bi mogli poteci od zivotinje.
Kvasac jebiga nije zivotinja tako da ne spada u ovu klasifikaciju Smile
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Mnoga piva su veganska. U Švedskoj evo recimo ako uzmem jednu prodavnicu alkohola sa oko 400 piva, njih 207 ima vegansku oznaku. U biti, kažu da su generalno sva švedska, češka i njemačka piva veganska.

Veganstvo je izbor kao i sve drugo, ali najviše je popularno među hipsterima. A koliko se kod njih radi o odabiru ili modi, diskutabilno je. Ovi moji vegani svaki dan smišljaju nove stvari. Jedan dan su vegetarijanci, drugi dan ribari, treći vegani. Onda se odjednom sjete da bi mogli biti rastafarijanci. Pa onda kažu da ih sungazing spušta bolje nego ijedna trava iz Kopenhagena. Onda jedan dan pobacaju svu odjeću i počnu nosati nekakve dronjke. Druge sedmice daju otkaz na poslu i prijave se na socijalu. Treće sedmice kažu da su od danas biseksualci. Varijacija je bezbroj, a svaki dan simbolizira kontriranje okolini. Da svi postanu vegani, oni bi počeli jesti sirovo meso cuka iz Kaknja.

E sad u homebrewingu, vegenstvo je po meni nemoguće. Svaki istinski homebrewer gleda da napravi što više stilova i da nema te hipsterske kočnice. Homebrewing je izazov, a ne moda. Tamo gdje je moda, tu od homebrewinga nema ništa mišljenja sam.

Ovi moji vegani što su pravili izlete u homebrewingu to je bilo više da mogu u društvu da kažu da prave svoje pivo i kiselo tijesto. I da im drugi smrtnici kažu onda kako su oni vauu. I kad im ljudi prestanu govoriti vauu, onda i oni prestanu sa homebrewingom, jer nijedan hipster ne radi stvari zbog i radi sebe, nego zbog drugih.

Tako je i u veganstvu. Čim njihov odabir prestane biti zanimljiv okolini (pa šta, pa kako bona, pa šta se smije, pa šta se ne smije) i postane hype, tako i oni veganstvo batale. Barem sam ja tako viđao do sada kod ljudi više i manje bliskih meni/
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools