Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
(30.12.2015, 01:21 )Leila Wrote: Ne znam ljudi, ali baš da nemate haman ništa lijepo reć... drunk

hmm... evo mogu ja probat... LIJEPO... beer
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 31.12.2015, 10:34 by Leila.
(31.12.2015, 09:28 )DenPal Wrote:
(30.12.2015, 01:21 )Leila Wrote: Ne znam ljudi, ali baš da nemate haman ništa lijepo reć... drunk

NEEEEEEEEEEE! Sad će te lokalni expert @pivska mušica pitat zašto si to rekao.drinking-beer

(31.12.2015, 08:20 )Rodney Wrote: Mnoga piva su veganska. U Švedskoj evo recimo ako uzmem jednu prodavnicu alkohola sa oko 400 piva, njih 207 ima vegansku oznaku. U biti, kažu da su generalno sva švedska, češka i njemačka piva veganska.

Veganstvo je izbor kao i sve drugo, ali najviše je popularno među hipsterima. A koliko se kod njih radi o odabiru ili modi, diskutabilno je. Ovi moji vegani svaki dan smišljaju nove stvari. Jedan dan su vegetarijanci, drugi dan ribari, treći vegani. Onda se odjednom sjete da bi mogli biti rastafarijanci. Pa onda kažu da ih sungazing spušta bolje nego ijedna trava iz Kopenhagena. Onda jedan dan pobacaju svu odjeću i počnu nosati nekakve dronjke. Druge sedmice daju otkaz na poslu i prijave se na socijalu. Treće sedmice kažu da su od danas biseksualci. Varijacija je bezbroj, a svaki dan simbolizira kontriranje okolini. Da svi postanu vegani, oni bi počeli jesti sirovo meso cuka iz Kaknja.

E sad u homebrewingu, vegenstvo je po meni nemoguće. Svaki istinski homebrewer gleda da napravi što više stilova i da nema te hipsterske kočnice. Homebrewing je izazov, a ne moda. Tamo gdje je moda, tu od homebrewinga nema ništa mišljenja sam.

Ovi moji vegani što su pravili izlete u homebrewingu to je bilo više da mogu u društvu da kažu da prave svoje pivo i kiselo tijesto. I da im drugi smrtnici kažu onda kako su oni vauu. I kad im ljudi prestanu govoriti vauu, onda i oni prestanu sa homebrewingom, jer nijedan hipster ne radi stvari zbog i radi sebe, nego zbog drugih.

Tako je i u veganstvu. Čim njihov odabir prestane biti zanimljiv okolini (pa šta, pa kako bona, pa šta se smije, pa šta se ne smije) i postane hype, tako i oni veganstvo batale. Barem sam ja tako viđao do sada kod ljudi više i manje bliskih meni/

Opet odosmo sa teme, ali haj da i ja kažem svoja iskustva. Poznajem nekoliko veganki. Zahvaljujući njima neke stvari su mi jasnije. Opet, zavisi zašto neko praktikuje nešto. Meni lično bi bilo drago da uspijem biti veganka. Trenutno se ne trudim dovoljno... I još samo par riječi o izboru. Kada pričamo o smrti samo oni koji ubijaju imaju izbor da ubiju ili ne, a oni koji će biti ubijeni imaju jako male šanse da ih ne zatekne ta sudbina. Živimo u čovjekocentričnom svijetu.
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(31.12.2015, 10:30 )Leila Wrote:
(31.12.2015, 09:28 )DenPal Wrote:

NEEEEEEEEEEE! Sad će te lokalni expert @pivska mušica pitat zašto si to rekao.drinking-beer

Nemam vremena za to. Jedem baš dimljeni leš ubijene krave. Smile

Šalim se, jedem musle. Blush

Sto se piva tice, kad se popije s dobrim drustvom, zaboravi se na to ko je vegan a ko nije, ko je odakle, kakav je, s kim je, sta misli, sta radi, u kojoj je stranci Big Grin itd. Uzivas u okusu, mirisu i drustvu.

Imas dosta piva koja vegani piju, ima dosta bezglutenskih (ovo mi je s tehničke strane zanimljivija tema), imas halal piva, ritualna piva, praznicna piva, piva s marihuanom, lsd-em, piva od graha i leće, piva od kestena itd...

Znaci svako sebi izabere ono sto mu pase, a izbora ima.

Ja pijem sva, pod uslovom da su dobri recepti i da su kvalitetna.

Kad napišeš blog podijeli ovdje link. Iako bih ja volio procitati takav tekst od nekoga ko je stvarno vegan, a ne od nekoga ko samo zeli da postane vegan pa nema direktno, vlastito iskustvo.

Na primjer bilo bi super da se @yankee fan ukljuci na ovu temu i da napise koju od sebe iz vlastitog iskustva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 31.12.2015, 04:46 by Leila.
Find Odgovori
VGdogy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 31.12.2015, 08:57 by VGdogy.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." Voltaire ako se ne varam.
Svima prema željama i nikome ne bih oduzeo mogućnost izbora ali ako se krene dogmatski kako obično nastupaju ti "prosvijetljeni" mesomrsci, životinjoljupci, sunceupijači onda čak i potencijalno moralna i ispravna odluka dovodi se u pitanje i postane kao i sve ostalo obični hir modernog čovjeka. Ja znam samo da je jedino ispravno da ako jedeš bilo što onda ga pojedi do kraja i sve dijelove koji su jestivi. Bilo da se radi o mesu ili možda o biljci, ne bacaj hranu jer to je pošast modernog društva, a ne da li netko jede više janjetine, govedine ili čega već. Ja znam da otkako sam bio na farmi jaja nikada više nisam kupio jaje u dućanu. Domaće pa koliko košta da košta. Ne pada mi napamet prestati jesti jaja, ali iz industrijskog uzgoja jednostavno nemaju veze s jajetom.
Ne kupujte meso u KONZUMU i srodnim dućanima nego kod seljaka njegovo domaće i sve onda ima više smisla. Pivarstvo u ovoj kućnoj ili zanatskoj varijanti ima sve elemente povratka korijenima. Pa zašto uz čašu ne probate i tanjur napuniti domaćim delicijama, a ne industrijskim "lager kobasicama" i sličnim gadarijama. Ne morate piti i jesti puno ali jedite kvalitetno. Ne moraliziraj nego biraj, bila bi moja završna saga s par piva u sebi. IPA i Brown Ale so far, a ide još dimljenog (uz govedo) i za kraj RIS (uz tiramisu i rolice).
Bujrum društvo i svako dobro u Novoj Godini!
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Potpisujem. I od mene sve najbolje.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

sekta...
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools