pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
za takve flaše u kojima su tvrdokorne nakupine buđi, one truleži, pa i mrtvih insekata i životinja, najbolja je opcija
1. korak - oxi action sredstvo + topla voda i namakanje par dana (ja ostavim 7 dana).
oxi skida apsolutno sve i razbija i one najtvrđe nakupine.
2. korak - nakon toga ide ribanje četkom na aku bušilici i ispiranje oxi-a s nekom kiselinom - može limunska a može i obično sirće.
3. korak - nakon toga ide dobro ispiranje i sušenje. naravno inspekcija svake flaše posebno da nije gdje ostao kakav trag ili slično.
4. korak - nakon toga ja s takvim flašama radim cjelonoćno namakanje u otopini varikine pa opet dooobro ispiranje.
i onda ih smatram spremnim za flaširanje, odnosno samo ih još dezinficiram sa star sanom prije flaširanja.
kad jednom ovo uradite, poslije te flaše samo poslije konzumacije domaćeg piva se isperu dobro sa vodom i opet su spremne za flaširanje. znači samo prvi put je ovakav proces, pod uslovom da ih odmah poslije konzumacije isperete i da ne dopustite da se opet ubuđaju.
i samo da napomenem - miješanje varikine i sirćeta (ili bilo kakve druge kiseline) dovodi do snažne reakcije prilikom čega se stvara opasan plin koji može biti čak i smrtonosan ako ga udahnete previše. dobro pazite sa svim sredstvima koja koristite jer njihovim miješanjem uvijek postoji mogućnost da dođe do takvih ili sličnih reakcija. znači dobro isprati sirće, pa onda tretirati varikinom. nakon toga dobro isprati varikinu pa tretirati star sanom (koji je isto kiselina i doveo bi do iste reakcije)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
Sve moje flase su od komercijalnih piva koje sam kupio u prodavnici. Tako da nemam iskustva sa drasticno prljavim flasama.
Ja ih ostavim u vodi sa jako malo oxija oko sat vremena i nakon toga etikete se same odljepljuju. Nakon ovoga isperem flase i stavim ih u masinu za sudje.
Flase od domaceg piva, dobro isperem i slazem nazad u kutiju. Kad je vrijeme za flasiranje, ponovo ih operem u masini za sudje, bez deterdzenta i onda ih tretiram sa star sanom.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
Redhat1984
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation:
2
Location: Kikinda
|
|
|
raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
RE: Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
Isto to sam nasao i pod nazivom Hlorni Granulat. proizvodi Jasvel, a ima ga u obicni apotekama.
cena je slicna oko 450 din.
Probao sam i sa jodom 10% (100ml je oko 200 din) koji sam razmutio u vodi 1,25ml na 1l. tako sam naso da je to odnos joda/vode a da ne treba da se ispira. Isti ovaj jod od 10%se koristi i za jodnu probu kada se radi all garin.
ipak i jedan i drugi preparat izgleda da se menjaju stajanjem tj. kada napravis posle 24h Hlor izvetri a jod mi nije imao istu onu boju kao kada sam ga razmutio.
hocu da kazem da mi je malo dosadno da svaki put kada treba da, recimo, izmerim FG ili sta god razmeravam hlor ili jod.
Ako je tacno da StarSan moze da stoji nekoliko meseci razmucen onda je to stvarno pravo resenje.
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
This post was last modified: 23.11.2013, 02:50 by Shone.
Da li je neko od vas koristio DeSu - P, -M ili Desu I. Ovaj DeSu P se više ne proizvodi, pa sam poručio DeSu -I i odradio jednu turu piva koristeći njega, malo da bi doneo bilo kakava zaključak. Razgovarao sam sa čovekom, koji je glavni u njihovoj laboratoriji, on me uverava da je to jedan od najbezbednijih preparata. Pomenuh da ljudi u Bosni i Hrvatskoj imaj sličan problem sa dezinfekcijom, kao mi u Srbiji izazvanom opštom nestašicom Star sana. On kaže da ga to čudi, obzirom da sličan proizvod čini mi se reče ima Pliva.
Glavna supstanca u proizvodu je Dodicin, neka vrsta amino kiseline. Koja je u DeSu P i M u obliku (lauril dietilendiaminoglicin-hidrohlorid), dok je u DeSu I (natrijumhlorid lauril dietilen diamino glicin). Ovaj koji ja trenutno imam peni kao Star San, blago je žućkaste boje, pod rukom je isti osećaj kao i sa Oxi klinerom. Ono što sam uspeo da primetim je da jako dobro uklanja mirise, iako on sam uopšte ne miriše. Kanta u kojoj je fermentirano pivo sa T58 kvascem imala je jako lep miris, ali sam naravno želeo da ga se otarasim. Oxi kliner mi tu nije pomogao, ali ovaj preparat je završio posao za pola sata. Inače preparat ima neograničen rok upotrebe, nije baza ni kiselina, ne oštećuje nijednu površinu, na 20C deluje za 15 do 20 min povećavanjem tempeature vremenski rok se smanjuje, ne smeta mu tvrda voda. Na pitanje, da li se može više puta koristiti isti rastvor u koliko je fermentor tretiran preparatom dobro očišćen, rekao je da veruje da može, ali ne garantuje pošto takva ispitivanja nisu vršili.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|