Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mikro pivare
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Mikro pivare
(26.06.2014, 09:09 )Goggy Wrote: A o kojoj/ kolikoj investici pričamo ovdje za neku mini pivaru, kapaciteta 100- 200- 500 l/ dan, odnosno kolika je potrebna za neki brew pub?
Pošto radim s pivom, prosječan, dobar lokal troši bačvu 30l dnevno.
Dobri, predobri troše 3- 4 bačve.
Znači, po tome bi trebala neka oprema kapaciteta između 200 - 500l da se ne kuha svaki dan Smile

P.S. vezano za "uspješne" craft pivare u regiji, sigurno bih izdvojio
Medvedgrad u Zagrebu http://pivnica-medvedgrad.hr/index-news.php
i
Kratochwill u Ljubljani http://www.kratochwill.si/web/

Ima i Kabinet brewery u Beogradu. A sad kreće i Zmajska pivovara u zagrebu i Nova Runda isto u zagrebu. Zahuktava se lagano Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
darijan33 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 11.01.2016, 04:40 by darijan33.
Citam ove postove i intresantna tema!E sad sto mene intresuje a nisam naletio nigdje ovde na forumu sta i kako registrovati neku malu mikro pivaru,kako to rijesiti sa drzavom mozda bi se i moglo negdje i nesto poceti a da te drzava ne pojede.Da li to registrovati kao doo ili neki drugi oblik obrta.Treba li tehnolog,treba li deklaracija itd. Mislim da koliko god si dobar sa nekim gazdom lokala nece ti dopustiti da valjas nesto ispod sanka.Zbog silnih inspekcija itd.Npr pio sam Kotromanicevo u etno selu.Pristojna cijena ok pivo dopalo mi se i svima koji su ga probali taj put ali na flasici nisam vidio deklaraciju ili da je pisalo proizvodi.Samo etiketa reklama piva i to je to.Znaci ime i kratki opis sastojaka.
Kabinet brewery sam prije par dana probao prvi put u Banja Luci Porter njihov i Citra pale ale nema sta odlicno al cijena je malo velika za nase uslove al ne zalazim u to.Vrijedi svake marke.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Stvarno bi bilo dobro da ako se neko upustio u izucavanje zakonske regulative da napise jedan fin post o tome. Ili makar dokle je stigao...
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Odeš u opštinu i registruješ obrt za proizvodnju piva.
Oni te zbunjeno pogledaju, ti se nasmiješ.
Daju ti zahtjev, izjavu da potpišeš, uvjerenje o nekažnjavanju, dokaz o stručnoj spremi (koja god), ako ti je dopunska djelatnost (ako si zaposlen) kopiju radne knjižice, 80 KM takse uplatiš i dođeš za 7 dana.
Dalje će ti se samo kazati Smile
Prouči Zakon o obrtu - imaš na netu, tu ti kaže šta su ti obaveze kao obrtnik (kasnije ide prijava u poresku, moraš fiskalnu...)
Ili ako hoćeš za ozbiljno, odeš na sud, ili platiš advokata, osnivački akt, 2.000 KM osnivačkog kapitala, milijardu papira i otvoriš d.o.o.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Aha, al ima li kakvih regulacija za prostor: otpadne vode, velicina prostora i slicne stvari?
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Za obrt nema.
Potpisuješ izjavu da lično, pod materijalnom, krivičnom odgovornošću...
E sad kad dođe inspekcija, vidićemo Smile
Ja sam ovo dobio, kažu prvi (u ovoj opštini sigurno) a vjerovatno i šire.
Stvar je da nije regulisano gotovo ničim. Nepoznanica im je. Vidićemo kako ide.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 12.01.2016, 01:30 by AleksandarV.
Definitivno nije regulisano. Posebno je razlika između RS i FBiH. Uglavnom bitno je da objekat ispunjava minimum higijenskih islova za skladištenje sirovina i gotovog proizvoda. Te da ima prikladan proizvodni pogon za proizvodnju prehrambenih proizvoda i pića (voda, struja, sanitarni čvorovi itd.).

Послато са ZTE Blade V6 уз помоћ Тапатока
Find Odgovori
Lovac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@Goggy ti si još dobro prošao... Meni su u općini dali neki popis obrtnih djelatnosti, star 100 godina, i da tu nađem obrt za proizvodnju piva.
Naravno, nije ga bilo, pa su me uputili na ministarstvo poljoprivrede u Sarajevu.
A oni su mi na mail poslali izvadak iz zakona o privrednim društvima, kažu da otvorim d.o.o.
Find Odgovori
omesih Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Edo je registrovao "Oldbridz craft brewery" kao poslovnu jedinicu u okviru Mobis d.o.o. i morao je da ispuni sve iste uslove kao i Sarajevska, Hercegovačka ili bilo koja druga velika pivara u BiH, te da priloži "mali milion" dokumenata i da obezbjedi sve druge uslove za puštanje u rad pogona za proizvodnju piva.
Find Odgovori
Trigger Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Zanimljiva tema ...Wink
Alright Dave?
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

A može li se preći u legalu preko zadruge ili tako neke varijante?
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Koliko vidim ovo je sve u mutnom (sto me ne iznenadjuje s obzirom gdje zivimo), ali ja bih samo sugestirao da ko god bude nesto registrovao da pise detaljan how-to za buduce potencijalne komercijalne pivare.
Na pivarstvo.info je bubamara (Vunetovo) napisala otprilike detaljno sta treba da registrujete prodaju i proizvodnju piva uz OPG (obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo). Takav neki clanak nama treba.
Znam da nije zahvalno pisati takav jedan how-to ali evo od mene ima od svakog piva po flasu Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools