Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
hvala na odgovoru, sa programima se moram ipak patiti sam jer nitko neće toliko precizno moći postaviti mjere kao sam sebi to mi je jasno.

ipak za izračune mi je bitno još i ovo.15. Koliki je EBC slada iz Nove Gradiške?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
koliko ja znam 3,5 EBC
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(21.11.2012, 12:11 )mange_tout! Wrote: koliko ja znam 3,5 EBC

ja isto nisam 100% siguran ali mislim da je nešto više i da je oko 4-5 EBC. ali kažem nisam sasvim siguran. odakle tebi taj podatak?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(21.11.2012, 12:15 )Pivska Mušica Wrote:
(21.11.2012, 12:11 )mange_tout! Wrote: koliko ja znam 3,5 EBC

ja isto nisam 100% siguran ali mislim da je nešto više i da je oko 4-5 EBC. ali kažem nisam sasvim siguran. odakle tebi taj podatak?

ne mogu se sjetiti da me ubiješ gdje sam to našao, ali otvorim beersmith baš radi informacije, i tamo upratim 3,5 EBC. i meni se čini da je mala ta vrijednost, ali eto tako sam ja unio u beersmith. ipak treba provjeriti malo bolje Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
ma čuj nije ta vrijednost mala, jer to je otprilike ta boja za pilsnerski slad, nego meni kao da zvoni negdje u glavi da je NG slad nešto malo tamniji od toga, ali nisam siguran. vrlo je moguće da je to ispravna vrijednost što si ti stavio Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
16. Da li se nakon karbonizacije i idodatka secera poveca postotak alkohola u pivu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(21.11.2012, 12:57 )rale Wrote: 16. Da li se nakon karbonizacije i idodatka secera poveca postotak alkohola u pivu?

da naravno, za nekih 0,3% (+/-)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 21.11.2012, 01:39 by Sile.
17. a ako nemamo mlin, da li alternativno rješenje može biti neki mikser za voće, misker za orahe ili nešto kućne upotrebe čak i ručno? (kamen pa udaraj po sladu)

Ne vjerujem da svi imaju mlin za slad.

Nadam se da je tema svima zanimljiva i da će ubudućnosti ova pitanja oko sitnica itekako biti korisna nekome tko navrati na forum po savjet,a i onima koji misle da znaju mali podsjetnik na neke stvari koje su zaboravili Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
mlin je strašno važan. način na koji je samljeven slad određuje masu stvari u konačnom proizvodu ali i stvara moguće prepreke. način na koji je samljeven slad također ima značajan utjecaj na cijeđenje i ispiranje sladovine, a loše samljeven slad može dovesti i do oporog okusa u pivu zbog ekstrakcije tanina iz ljuske. također način na koji je samljeven slad može poboljšati ili pogoršati iskoristivost, odnosno takozvani brewhouse efficiency.

najvažnija stvar kod mljevenja je ta da zrno ne smije biti stvarno samljeveno - ljuska zrna mora ostati što očuvanija iz razloga koji su gore navedeni - ljuske čine prirodni filter u mash-tun-u i spriječavaju stvaranje ljepljive gute kroz koju se ne bi mogla iscijediti sladovina, a iste sadrže dosta tanina i ako su previše smrvljene, može doći do prevelike količine tanina u pivu, što će učiniti pivo oporim.

zrno mora biti samo zgnječeno na taj način da ljuska ostane čitava, a bijeli škrobni sadržaj bude smrvljen u sitnije komadiće. na ovom linku imate nešto više o tome http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.p..._the_Crush

moja je preporuka da mlin bude prva investicija. ili ga napravite (valjkasti) ili kupite corona mill koji je nešto lošiji jer ne melje tako dobro kao valjkasti, ali još uvijek ima jako dobar prolaz i može se koristiti.

mikserom za voće ili sličnim food procesorom bi previše usitnio ljusku i siguran sam da bi imao problema sa cijeđenjem, a s druge strane ručnim udaranjem ne bi mogao postići konzistentnost (trebala bi ti čitava vječnost da samelješ kilogram slada i opet bi ti ostajalo čitavih zrna....)

edit: mada sam vidio da su neki ljudi i tako radili (mikser ili ručno), ali sve u svemu jednostavno se ne isplati. bolje poradi na mlinu....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Pozdrav svima!

Pitam se da li bi mogao da posluzi mlin za meso, sa montiranim najvecim otvorom?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
na žalost ne bi. zrno mora biti zgnječeno a ne smrvljeno, a mašina za meso bi ga samo smrvila i to potpuno loše. na stranu što nema teoretske šanse da bi mogao progurati ječmeni slad kroz mašinu za meso. prije bi ti ručka pukla Smile

sve su ovo pitanja koja sam i ja na početku postavljao i koje je postavilo dosta ljudi početnika u ovom hobiju. na žalost, jedina prava opcija je valjkasti mlin ili corona mlin.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
18. Da,ali ako nemamo valjkasti mlin ili corona mlin možemo li iskoristiti mlin za mak? Čitao sam da su pivari i s tim uspjeli dobiti rezultate?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools