Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik RI
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 18.01.2016, 08:37 by Kazbek.
Danas sam kuhao SCHWARTZBEIR ! Trebalo mi je 6 sati sa ciscenjem. Proteklo je puno lakse nego prvi put. Kolicinu vode sam prilagodio gubicima i pogodio sam preboil og i og 1050. Jedini problem radila je niska temperatura (oko 0) sa kuhanjem ,trebalo je dosta dugo da sladovina prokuha.
U fermentator sam stavio 24.5 L a Colonia f se vec bacila na posao. Nadam se da ce fermentacija proci ok , probat cu nastimat 18 stupnjeva kako se preporucuje i da nece biti infekcije !


Attached Files Thumbnail(s)
       
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 114
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka/Hrvatska
RE: Pocetnik RI
(17.01.2016, 09:58 )Kazbek Wrote: Danas sam kuhao SCHWARTZBEIR ! Trebalo mi je 6 sati sa ciscenjem. Proteklo je puno lakse nego prvi put. Kolicinu vode sam prilagodio gubicima i pogodio sam preboil og i og 1050. Jedini problem radila je niska temperatura (oko 0) sa kuhanjem ,trebalo je dosta dugo da sladovina prokuha.
U fermentator sam stavio 24.5 L a Colonia f se vec bacila na posao. Nadam se da ce fermentacija proci ok , probat cu nastimat 18 stupnjeva kako se preporucuje i da nece biti infekcije !

Ja sam jučer kuhao na balkonu, i bura mi je par puta ugasila plamen, tako da sam sve prebacio u kuhinju...
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Srecom kod mene nije nije bilo bure, ali sam se zato dobro smrznuo. Sljedece god trebe nakuhat u jesen vise tura tako da u zimi uzivamo u pivi idobrom drustvu raja
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Proslo je 13 dana kako schwarzbier fermentira. Po receptu bi ga trebao stavit u frizider sto blize 0.
Primarna fermentacija idealno na 18C, 13 dana, a sekundarna sto nize uspijes spustiti 0C to bolje, dodatnih 10 dana.
Mjerio sam fg i 1016 je sto je ok ali sam primjetio da je pivo jos kao jos malo gazirano sto sam i ustanovio kad ga promuckam. Kako se fg mjeri 18 dan mislim da bi mogao jos pasti.
Da li ce fg jos padat ako stavim fermentator u frizider sto bloze 0 stupnjeva ili da pricekam jos koji dan ? Radi se o kvascu colonia f .
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pocetnik RI
Uspavat ćeš kvasac, ako spustiš ispod njegove "radne" temperature. Ja bih ostavio još koji dan, provjerio fg da li je pao i onda tek spuštao temperaturu.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
@kazbek colonia F je jako dobar, ali jako zeznut kvasac. zna stati pa onda opet krenuti. desilo mi se vise puta. pred kraj fermentacije slobodno mozes malo povecati temperaturu nekoliko dana. sve dok ti pivo ne padne na oko 1.012 ne flasiraj inace ces imati prekarbonizirano pivo ili cak bottle bombs. svaki dan protresi fermentor malo da se kvasac digne u pivo. ne flasiraj niti ga stavljaj na cold crash dok ti ne dodje na minimalno 1.012
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Ok dogovoreno! hvala na brzim odgovorima!
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Zarortirao sam fermentator par min....stavio pored radiatora i vrenjaca opet radi i to nakon sigorno 7 -8 dana !
Probao sam i uzorak ima okus po pivu i gorcinu...nije previse ukusan osjeca se nesto u aftertestu ali nema extremnih okusa.
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Proslo je 25 dana i SCHWARTZBEIR i dalje FG na 1016.
Vrenjaca je radila 1 dan ali fg nije pao. Nakon toga sam napravio 2l startera sa su-05 i usuo u fermentator nakon 1 dana vrenja startera. Vrenjaca je radila cca dan i pol i danas sam opet mjerio 1016 uglavnom FG ne mrda. Stavio sam pivo u frizider na cold crash i flasiram u nedjelju. Probao sam uzorak i fin je.
Uzorak je 'malo" gaziran u pivi ima dosta otopljenog co2. Neznam sta to znaci . Pivo cu karbonizirat sa 6.5g secera po receptu nadajuci se da necu imati pivske bombe !
Za vikend skuhao SNPA sve proslo ok .Pogodio preboil jedino mi OG malo pobjegao 1055. Inace super mirise , dosta gorko i ima ok okus jedva cekam da probam Cascade!
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Nisam u mogucnost flasirat pa mi SNPA stoji na cold crash-u vec 4 dana na 2 stupnja. Koliko jos moze stajati jer sam u strci s vremenom?
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 01.03.2016, 08:00 by zis.
(01.03.2016, 07:42 )Kazbek Wrote: Nisam u mogucnost flasirat pa mi SNPA stoji na cold crash-u vec 4 dana na 2 stupnja. Koliko jos moze stajati jer sam u strci s vremenom?

Mjesec Zivjeli , samo ne diraj i ne otvaraj.
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Hvala! Pokusat cu to sredit za vikend. Nisam otvaro ....uzorak sam uzimao na pipu !
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools