Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
Ajoj muke moje sa tecnim kvascem...
Kao prvo, kesica sa kvascem i nutrijentom je vec bila nabubrila malo tako da nikako nisam uspio napipati kesicu sa nutrijentom unutra i probiti je.. Morao sam otvoriti kesu, istresti kvasac u teglu i onda rucno makazama prerezao kesicu sa nutrijentom i dodao u kvasac. Usput sam uspio i proliti malo kvasca, ali sam prskao starsanom sve zivo. Nadam se da nece biti infekcije. Kvasac je dodan u fermentor nakon neka 4 sata od momenta mijesanja sa nutrijentom (na kesici pise 3 ili vise)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Danas kuvam!
Pa mogao si slobodno uliti kvasac u pivo bez nutrijenta. A mogao si i nutrijent iz one male kesice jednostavno dodati direktno u pivo s kvascem. Nisi trebao ništa to u teglu. Al sve ok, ako si dovoljno dezinfekciju uradio.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Danas kuvam!
Upravo kuham nelson sauvin pale ale 25l
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
Upravo kuhamo English IPA

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Danas otvaram sezonu 2016. godine sa jednim laganim Blond ale
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(31.01.2016, 12:10 )Stane Wrote: Danas otvaram sezonu 2016. godine sa jednim laganim Blond ale
Danas peti put otvorio sezonu kuhanja ove godine, Porter No3 55 litara u fermentoru Zivjeli
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 31.01.2016, 03:54 by Stane.
(31.01.2016, 02:28 )zis Wrote:
(31.01.2016, 12:10 )Stane Wrote: Danas otvaram sezonu 2016. godine sa jednim laganim Blond ale
Danas peti put otvorio sezonu kuhanja ove godine, Porter No3 55 litara u fermentoru Zivjeli
Samo napred:thumbsup:, kad će to postati baš ozbiljno?
https://www.youtube.com/watch?v=gZXQckLmkLY
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 474
Joined: Sep 2014
Reputation: 4 Location: Sarajevo, BiH
Danas kuvam!
This post was last modified: 31.01.2016, 10:13 by Beer Ranger.
Danas sam i ja kuhao

[Image: b45f2344d7a4d7d676934ca0692f6231.jpg]

[Image: 00c6e08f2292aa07a96c4d5de71072b8.jpg]

[Image: e84ced50b6be294001268982198d8b5b.jpg]

[Image: d3f8ff515e7da87a7917bef9559d1c4e.jpg]

[Image: d3ef64e64c4936fa9c49b4e11e204eec.jpg]

[Image: 140271266a1ff281e3c910a1d9926443.jpg]

Počeo u 15,00 - završio u 19,25. Ph vode 5,3 tvrdoća 159

PG 1048. OG 1053. u fermentoru 21,5l.

Pranje opreme do 20,00h.




Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Danas kuvam!
danas kuham english mild (upravo kreno rolling boil). da iskoristim lijepo vrijeme i otvorim sezonu.
WWW Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
Upravo zavrsio kuvanje portera, po gajbinom receptu. Kad sam sve zavrsio i krenuo da ukljucim komoru, kad ono crkao ventilator. Pa trci po drugi, pa mijenjaj.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 08.02.2016, 01:51 by galabl.
Skuvao juce belgijski blonde ale.

U fermentoru 17.5 l

Pilsner 4 kg
Caramunich II 0.2 kg
Munich I 1 kg
Magnum, Saaz
WLP 550 Belgian Ale yeast

Efikasnost ukomljavanja: 73%
OG: 1.059

Flasirao sam i onaj weizen sto sam se bio mucio sa kvascem, isprolijevao ga i dr.. sve ok, nije se inficiralo Smile. Kvasac sam isprao i sacuvao za naredna kuvanja.

E sad, jedno pitanje:
Kvasac isprani se nalazi u tri teglice malo vece od boca Fruteka. Posto ima ona preporuka da se kvasac vise ne koristi nakon 7. generacije, to znaci da od svake od ove tri teglice mogu da napravim po 1 starter po 1 kuvanju. Kada od narednog tog kuvanja budem ispirao tu 2. generaciju kvasca, onda cu i nju opet isprati u ponovo tri teglice i opet isto i tako do 7. generacije sa svakom turom kada cu konacno kupiti novi kvasac.
Jesam sta propustio?
Ovo znaci da od jednog kupljenog kvasca imam ooogroman broj kuvanja zahvaljujuci ponovnom koristenju kvasca od prethodnih kuvanja, pod uslovom da mimi isprani kvasci ne stoje bas dugo?
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Danas kuvam!
da. jedino sto treba da vodis racuna i o tome koliko dugo ti je kvasac stajao u teglici. broj zivih celija se vremenom smanjuje. tako da kada dodjes do one trece teglice, npr. posle tri meseca od pranja. imas mnogo manje zivih celija u njoj. samim tim treba da napravis mnogo veci starter ili da pravis starter u vise stepova(prvo 1l pa sediment tog kvasca u jos 2l) ili da iskoristis dve teglice za jednu turu i starter u jednom stepu.

posto ovde ima dosta pranja i muckanja kvasca pre skladistenja. mozda je laksi metod top kroping. fino otvoris fermentor kada je vrenje u najaktivnijoj fazi i kasikom skines teglicu kvasca za narednu turu.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 35 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools