danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Safale S-04
This post was last modified: 08.02.2013, 06:22 by danny_boy.
(08.02.2013, 04:30 )Bosanski špijun Wrote: Evo 17 dana mi pivo od ovog kvasca odležava u fermentoru, i dalje kroz airlock izlazi CO2(1xmin). Zanima me dali to znači da i dalje traje fermentacija i imali potrebe da sutra mjerim FG ili da još sačekam dok se sve umiri.
Bojim se da ces to sve sada morati baciti šala, šala, dobro došao
druže u svijet pivarstva...nadam se da ga za jedno 30-tak dana
degustiramo :graduation-beer-chug:
P.S. A mozda da ga ipak odmah pijemo, ne treba ti izgleda karbonizacija
u bocama?
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Safale S-04
(08.02.2013, 05:16 )pivska mušica Wrote: mjehurići u airlocku ne znače da traje vrenje. to samo znači da se oslobađa CO2 iz piva, ali ne obavezno i da traje vrenje.
Na koji fazon izlazi CO2 ako nema vrenja?
Meni je cudno da on ima aktivnost u vrenjaci svakih minut 17. dan. Do sada sam vidjao aktivnost u tako kasnoj fazi jedino kada bih pritisnuo poklopac prema dole i onda bi CO2 izlazio.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
Bosanski špijun
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Tarčin
|
RE: Safale S-04
I meni je čudno, skuhao sam prvu turu i nakon tri dana drugu, isto pivo. Sa prvom sve uredno, aktivnost u vrenjači završena prvih dana. Danas mjerio FG 1.010.
Sutra ču izmjeriti ovu aktivnu, pa ćemo viditi.
Temperature u komorama su 17C°
danny_boy, hvala na dobrodošlici. Za 30-ak dana:exclamation: Još nisam ovu tvoju otvorio, ovdje mi izložena pred očima, na njoj uvježbavam strpljenje.
|
|
|
Bosanski špijun
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Tarčin
|
RE: Safale S-04
Toga se i ja držim, da ne postoje dvije iste fermentacije. Danas sam izmjerio FG=1.010, probao ukus, dosta je gorak i ne indicira na infekciju.
Nakon mjerenja zaklopio, nakon pranja suđa vratim se, kad već počela aktivnost u vrenjaći i to stalno zbog toga što sam nasuo malo više izosan tečnosti.
Moja pretpostavka (zbog gorčine) je da mi je tokom kuhanja izlazio hmelj iz gaze, jer je pri pretakanju u fermentor dolazilo do začepljenja crijeva zbog mulja.
|
|
|
Bosanski špijun
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Tarčin
|
RE: Safale S-04
Nije zar?
Do mene je, pomiješao sam pojmove.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Safale S-04
Safala 04
Vjerojatno „pivska mušica „zna odgovore na sljedeće pojave kod fermentacije koje se stalno ponavljaju. Ukomljavanje vršim sa temperaturom vode od 72C ispiranje 72C koristim 5 kg slada plus 0,5 kg zobenih pahuljica. Kuhanje po PS-u,hlađenje po PS-u aeraciju vršim pomoću malog kompresora (na 12V) kojim se pumpaju auto gume i raspršivača koji se koristi u akvariju. Fermentator je plastično bure od 30 l u kojem bude od 21 do 23 l piva, aeracija istog traje 2-4 minut ,sve dok se pijena ne digne skoro do vrha. Temperatura prvih 24do 48 sati bude oko 20 C a zatim ju skidam i održavam u rasponu od 17-18C.
Kod pravljenih piva „BREWWTARGET“ izračuna OG 1,050do 1,052 zavisno koje se pivo kuha i FG u rasponu od 1,012-1,014 zavisno od recepta. Kuhanjem dobijem planirane vrijednosti OG ali FG je na kraju fermentacije (21 dan) kod svih tura 1,008 što rezultira velikim postotkom alkohola . GDJE JE PROBLEM? To se desilo i kod kuhanja „Aurore Ale „ sa kvascem US-05.Hvala na odgovoru.
|
|
|