Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
(08.02.2016, 02:23 )raix Wrote: da. jedino sto treba da vodis racuna i o tome koliko dugo ti je kvasac stajao u teglici. broj zivih celija se vremenom smanjuje. tako da kada dodjes do one trece teglice, npr. posle tri meseca od pranja. imas mnogo manje zivih celija u njoj. samim tim treba da napravis mnogo veci starter ili da pravis starter u vise stepova(prvo 1l pa sediment tog kvasca u jos 2l) ili da iskoristis dve teglice za jednu turu i starter u jednom stepu.

posto ovde ima dosta pranja i muckanja kvasca pre skladistenja. mozda je laksi metod top kroping. fino otvoris fermentor kada je vrenje u najaktivnijoj fazi i kasikom skines teglicu kvasca za narednu turu.
Hvala raix.
Kod top croppinga upravo citam da se preporucuje da se iskoristi samo srednji sloj, tj. nakon 24-36 sati fermentacije stvorio se sloj pjene. Gornji sloj zagrabim i bacim, a uzmem samo ono iz sredine, tipa ako je pjena debela 3 cm, prvi cm sloja cu baciti a uzeti naredni cm sloja.
Eto, odosmo malo sa teme.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Danas kuvam!
Upravo kuham pale ale..
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Danas kuvam!
pale ale sa lemondrop hmeljom i limunskom travom.25l
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Danas kuvam!
Kolsch, malo vise zahmeljen nego sto je uobicajeno (Hallertau blanc)
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(14.02.2016, 05:54 )bhgr1 Wrote: Kolsch, malo vise zahmeljen nego sto je uobicajeno (Hallertau blanc)
Ima li recepta? Ako ima, i ako može da ga staviš na podforum recepti.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Danas kuvam!
(14.02.2016, 06:12 )mange_tout! Wrote: Ima li recepta? Ako ima, i ako može da ga staviš na podforum recepti.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

Slad je sa BYO, hmelj po inspiraciji.. mogu postaviti recept iz Beersmith-a.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(14.02.2016, 09:53 )bhgr1 Wrote:
(14.02.2016, 06:12 )mange_tout! Wrote: Ima li recepta? Ako ima, i ako može da ga staviš na podforum recepti.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

Slad je sa BYO, hmelj po inspiraciji.. mogu postaviti recept iz Beersmith-a.
Možeš na podforumu za recepte. Baš me zanima kako izgleda.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 17.02.2016, 06:32 by zis.
Danas kuham gruit a i sutra ću Big Grin.








P.S. Bogami februar udarnički a još nije kraj meseca .
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(17.02.2016, 06:31 )zis Wrote: Danas kuham gruit a i sutra ću Big Grin.








P.S. Bogami februar udarnički a još nije kraj meseca .
Sreća 28 dana ima Big Grin

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Povećavaj ture, aman da će tebi i šegrt trebatiBig Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(17.02.2016, 06:59 )Stane Wrote: Povećavaj ture, aman da će tebi i šegrt trebatiBig Grin

Kad nabavim fermentore, a već se navikao na ove od cca 60 lit Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
Znači 120+ litara gruita je u fermentoru na 22 stepena Big Grin.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 26 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools