RE: Dekokcija
This post was last modified: 25.02.2016, 11:22 by galabl.
Danas kuvam jos jedan weizen i radicu trostruku dekokciju.
Ako sam dobro shvatio ovo iznad sto ste pisali, tri dekokcije ce izgledati ovako:
Slad=4.8 kg
V ture (u ferm.)= 20 l
Vmash=20.06 l (3.5l/kg)
--------------------------------------------
Prije prve dekokcije pocetna T je 18C a ciljana 45C. Pa:
DecV1=20.06(45-18)/(100-18)+0.2=6.8 l
Dakle, odvadicu 6.8 l komine, zagrijati na 66.7C i ostaviti 20 min. Nakon toga nastaviti zagrijavanje dok ne dostignem 100C. Kuvati 10 min. Vratiti u MT da bih tamo postigao 45C. Taj rest drzati 10 min.
--------------------------------------------
Nakon toga ide druga dekokcija.
DecV2=20.06(66.7-45)/(100-45)+0.2=8.11 l
Vadim 8.11 l, zagrijavam do 66.7C i drzim 20 min. Dalje zagrijavam do kljucanja i kuvam 10 min. Vracam u MT gdje se T dize na 66.7C i drzim taj rest 50 min.
--------------------------------------------
Treca dekokcija (za mashout) ide:
DecV3=20.06(75.6-66)/(100-66)+0.2= 5.86l
Vadim 5.86l (rijetka sladovina), grijem do 100C i kuvam 10 min. Vracam u MT i drzim mashout rest 10 min.
Nakon toga ide ispiranje sa nekih 13 l vode od 75.6C.