Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

prvo pivo
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

prvo pivo
This post was last modified: 13.02.2013, 12:29 by jole ns.
pozdravljam sve clanove,vec neko vreme citam stranice foruma i to je ono sto mi treba.kao i vecina hteo bih napraviti svoje prvo pivo i naravno trebace mi mnogo odgovora na pitanja kako bih greske sveo na minimum.unapred zahvaljujem
1.zapoceo bih sa pravljenjem sladovine,posto sam trenutno pribavio jecam,posudje imam razno.KOJI JE PRVI KORAKZivjeli

nisam hteo kupovati kvasac ni hmelj posto vidim da to netreba uzimati napamet

sta sadrzi gotova sladovina koja moze da se kupi u backoj palanci u vreci od 40 kg,zato sto mi to nije daleko da skoknem i kupim ,za pocetak,jednu vrecu,i koliko to olaksava pocetnu fazu pravljenja piva
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: prvo pivo
pozdrav dobro došao Zivjeli
U BP ti je osnovni pilsner slad, baza za pivo
Nemoj se previše opterećavati šta i kako nego sebi izaberi neki jednostavan recept da shvatiš koliko toliko proces. Prije toga zapiši šta trebaš u kojem koraku raditi da ti ne bude kao meni da nešto nisam zaboravio pa trči do računara
kad sve na kraju sabereš i oduzmeš mene više ubija nestrpljenje da probam proizvod nego sam proces Smile
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 13.02.2013, 03:29 by jole ns.
tako sam i mislio,jednostavan recept za obicno dobro domace pivo,reci mi kako se zove prodavnica u Backoj Palanci,gde se nalazi?,br.tel.njihov,bilo kakav kontakt,otisao bih ovih dana da kupim taj pilsner slad,mislim da sam negde procitao da imaju i neke vrste hmelja.Ostalo sam pribavio,do duse kako god sam se uspeo snaci,bas kako kaze pivska musica,lonac od komsije,plasticno bure za fermentaciju sam kupio(brbotaljku napravio)i spremio originalno pivsko prihronsko burence od 30 i 50 lit.za sazrevanje.mislim da je tu veci deo ,samo da otpocnem proces kupovinom baze slada.mozda ima i negde u novom sadu ali za sad nemam saznanja

i ako si se oprobao,mentalist ili bilo ko dobre volje, sa nekim jednostavnim aprovereno dobrim receptom ,pomoglo bi mi da uradim isto sto i ti,da izbegnem eventualne greske,pa mi molim Vas napisite postupak kuvanja sladovine od pilsner baze slada,posto je to prvi korak,koji hmelj da uzmem i kvasac.to cu pribaviti za par dana i zapoceti proces,i naravno nestrpljiv sam,to je valjda prirodno
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

pivska musice ,od tebe ocekujem neke odgovore kao jednog od najiskusnij,hvala sima unapred
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

jole pozdrav i dobro došao na forum. imaš dosta recepata ovdje na forumu. vidim da nisi baš upoznat sa procedurom, pa ti predlažem ipak da još malo čitaš i skupljaš informacije prije nego što odlučiš kuhati.

osim baznog, pilsnerskog slada koji možeš kupiti u sladari Maltinex u Bačkoj Palanci (tel. (021) 742-251, mail: maltinex@eunet.rs, adresa: INDUSTRIJSKA ZONA BB), bilo bi jako dobro da imaš i neki specijalni slad kao što je kristal.

što se tiče kvasca ja ti predlažem Fermentisov S-04 koji je odličan kvasac za početnike, a hmelj bi bilo idealno da nađeš neku englesku sortu i time bi napravio nešto jako blizu engleskog ale piva.

predlažem da ne budeš nestrpljiv nego da polako, sistematski pristupiš ovome, i da unaprijed tačno znaš sve korake i sve moguće probleme na koje možeš naići i da imaš spremna rješenja.

evo na ove dvije teme imaš otprilike ukratko razbijen sam proces

http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=30

http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=15

ako znaš engleski onda uzmi i čitaj knjigu How to brew koja je cijela dostupna na stranici www.howtobrew.com, a i ovdje na podforumu Literatura imaš dosta knjiga.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

a zna li neko,da li u novom sadu i okolini ima prodavnica ili neki dobavljac ,gde mogu kupiti kvasac ,hmelj i eventualno pivsni slad,raspitujem se kod prijatelja i za sad niko nije cuo za prodajno mesto tih artikala u Novom Sadu,mozda neko od Vas zna ....
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Nije da nema u novom sadu nego nema ni u cijeloj srbiji niti bosni Big Grin

Imaš oldbridz u mostaru možda ti uspije poslati poštom.
Imaš ovdje na forumu Oglase/ prodajem / ponuda slada bestmalc cjenovnik
pa kontaktiraj člana edomesih.

Pozdrav
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 13.02.2013, 12:50 by jole ns.
hocu ,hvala djulba

ovde gde ja zivim,u Kacu,ima pogon za proizvodnje stocne hrane gde radi moj rodjak,i do nedavno su imali vise sorti hmelja i pivskog kvasca i to su nesto valjda eksperimentisali sa stocnom hranom,uglavnom im nije trebalo,i neki covek to doznao i otkupio sav hmelj i kvasac,sto bi se reklo ,ispred nosa mi je otislo Sad
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(13.02.2013, 12:43 )jole ns Wrote: hocu ,hvala djulba

ovde gde ja zivim,u Kacu,ima pogon za proizvodnje stocne hrane gde radi moj rodjak,i do nedavno su imali vise sorti hmelja i pivskog kvasca i to su nesto valjda eksperimentisali sa stocnom hranom,uglavnom im nije trebalo,i neki covek to doznao i otkupio sav hmelj i kvasac,sto bi se reklo ,ispred nosa mi je otislo Sad

zaboravi na improvizacije. tebi treba pravi pivarski hmelj sa specifikacijom alfa kiselina i prava, očuvana i zdrava kolonija poznatog soja pivarskog kvasca. znači, vjeruj mi, sve je to meni isto padalo na pamet, ali jedino pravo rješenje je da kupiš prave pivarske sirovine.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 13.02.2013, 04:16 by jole ns.
http://prntscr.com/slgre

malopre sam nabavio maltex ekstrat i BIP ov suvi pivarski kvasac,e sad potreban mi je postupak pravljenja piva sa ovim sirovinama,,.ako ima neki optimista da mi pise korak po korak,kako se radi sa ovim ekstratom,
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

jole moraćeš ti još malo sjesti i pročitati u vezi svega ovoga. tebi treba pravi pivarski kvasac. znači treba ti neki poznati soj kvasca. postoji stotine različitih vrsta kvasaca od kojih se svaki koristi u određenim pivima. kao što vidiš ovaj kvasac koji si ti stavio na ovoj slici je mrtav, odnosno lijepo piše - inaktivisan.

to znači da je ovaj kvasac pivara prodala farmaceutskoj industriji koja ga je obradila na način da su ga 'ubili', znači nije više živ i ne može se koristiti u pivu, jer ne bi bio u stanju da odfermentira pivo.

ja sam ti preporučio Fermentis S-04, engleski soj kvasca s kojim je vrlo jednostavno raditi i koji je odličan za početnike.

što se tiče ovog maltinex ekstrakta - prvo moraš odlučiti da li radiš takozvani all grain ili extract pivo. ako radiš all grain onda ti treba ječmeni slad u zrnu koji melješ i od njega praviš sladovinu, a ako praviš ekstrakt onda ti treba neki pivarski ekstrakt. ovaj maltinex je jako loš koliko sam čuo i ljudi su imali probleme s njim jer je pivo ostajalo jako nisko odfermentirano, odnosno kvasac nije bio u stanju da ga preradi do kraja.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

ovo sam danas uzeo u prodavnici zdrave hrane ,inace hocu da pravim all grain pivo,otici cu od nedelje do backe palanke po onaj jecmeni slad,a i dogovorio sam se sa drugarom koji radi u pivari da uzmem tamo kvasac i hmelj.tako da cu imati taj pilsner(ili mozda imaju jos neki)slad i videcu u pivari koji su na raspolaganju hmelj i kvasac
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools