Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
(28.02.2016, 02:58 )zis Wrote:
(28.02.2016, 02:30 )Stane Wrote:
(28.02.2016, 01:43 )zis Wrote: Za kraj mjeseca 120 lit Pale Ale, sve po propisu samo malo veća efikasnost od predviđene Big Grin.
Jel ti to planiraš sa efikasnošću dogurati na 100%Big Grin

Nisam daleko, imam hint zbog čega imam čudo od iskoristivosti. Kad budem 100% siguran opisat ću sve potanko. Big Grin
Da nije dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje?

Ako je to, moze se desiti da se dobije vise nefermentabilnih secera sto rezultira visim FG.
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(28.02.2016, 08:34 )danny_boy Wrote:
(28.02.2016, 02:58 )zis Wrote:
(28.02.2016, 02:30 )Stane Wrote:
(28.02.2016, 01:43 )zis Wrote: Za kraj mjeseca 120 lit Pale Ale, sve po propisu samo malo veća efikasnost od predviđene Big Grin.
Jel ti to planiraš sa efikasnošću dogurati na 100%Big Grin

Nisam daleko, imam hint zbog čega imam čudo od iskoristivosti. Kad budem 100% siguran opisat ću sve potanko. Big Grin
Da nije dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje?

Ako je to, moze se desiti da se dobije vise nefermentabilnih secera sto rezultira visim FG.

Mislim da je prvo što je povećalo efikasnost odlično mljeven slad, pa onda konstantno miješanje slada pa dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje ali preko 90% mora biti još neštoraja svaka čast, daj nam bar neštoBig Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(28.02.2016, 08:34 )danny_boy Wrote:
(28.02.2016, 02:58 )zis Wrote:
(28.02.2016, 02:30 )Stane Wrote:
(28.02.2016, 01:43 )zis Wrote: Za kraj mjeseca 120 lit Pale Ale, sve po propisu samo malo veća efikasnost od predviđene Big Grin.
Jel ti to planiraš sa efikasnošću dogurati na 100%Big Grin

Nisam daleko, imam hint zbog čega imam čudo od iskoristivosti. Kad budem 100% siguran opisat ću sve potanko. Big Grin
Da nije dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje?

Ako je to, moze se desiti da se dobije vise nefermentabilnih secera sto rezultira visim FG.
Nije duže ukomljavanje, uvijek je sat vremena plus dizanje temp i ispiranje. Mljevenje slada mi je podiglo efikasnost sa 70-72% na 80%, stalno miješanje komine za još 4-5%. E sad u ovom mjesecu sam kuhao bez carapils/dekstrine slada i iskoristivost mi je bila 86-87%. Tri ture kod kojih sam koristio carapils imao sam 95-96% iskoristivost bez bilo kakvih promjena u sladovima (osim carapils-a) i razmaka valjaka i količine vode i temp. ukomljavanja. Nisam siguran da li to ima kakve veze ali eto, još ću probati par puta da budem siguran.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
(28.02.2016, 08:45 )Stane Wrote:
(28.02.2016, 08:34 )danny_boy Wrote:
(28.02.2016, 02:58 )zis Wrote:
(28.02.2016, 02:30 )Stane Wrote:
(28.02.2016, 01:43 )zis Wrote: Za kraj mjeseca 120 lit Pale Ale, sve po propisu samo malo veća efikasnost od predviđene Big Grin.
Jel ti to planiraš sa efikasnošću dogurati na 100%Big Grin

Nisam daleko, imam hint zbog čega imam čudo od iskoristivosti. Kad budem 100% siguran opisat ću sve potanko. Big Grin
Da nije dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje?

Ako je to, moze se desiti da se dobije vise nefermentabilnih secera sto rezultira visim FG.

Mislim da je prvo što je povećalo efikasnost odlično mljeven slad, pa onda konstantno miješanje slada pa dugotrajnije ukomljavanje/ispiranje ali preko 90% mora biti još neštoraja svaka čast, daj nam bar neštoBig Grin
Na forumima sam citao da su ljudi koji su podesavali braumeister da ukomljava satima dobijali 97% sad jel istina ne znam...
WWW Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
Pa sad kod mene ukupno ukomljavane traje sat i 35 minuta, 60 min ukomljavam na temp. 66-69 stepeni, dizanje temp na 76 traje cca 15 min i rest na 76 20 min pa onda ide fly sparge koje traje sigurno 20 min jer mi komina neda veci protok , sitno mljevena. Tih 66-67 litara preboil da prebacim u lonac traje sigurno 20 do 25 min. Možda ima i do takvog načina ukomljavanja.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Danas kuvam!
(28.02.2016, 08:54 )zis Wrote: Pa sad kod mene ukupno ukomljavane traje sat i 35 minuta, 60 min ukomljavam na temp. 66-69 stepeni, dizanje temp na 76 traje cca 15 min i rest na 76 20 min pa onda ide fly sparge koje traje sigurno 20 min jer mi komina neda veci protok , sitno mljevena. Tih 66-67 litara preboil da prebacim u lonac traje sigurno 20 do 25 min. Možda ima i do takvog načina ukomljavanja.
Ovi su ukomljavali po nekoliko sati, kod tebe to nije nista posebno dugotrajno. Vjerovatno sve utice pomalo, ali to je bas nevjerovatan rezultat. Svaka cast.
WWW Find Odgovori
mbed Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 41
Joined: May 2015
Reputation: 0 Location: Zagreb
RE: Danas kuvam!
Koliko sitno melješ slad? I koju količinu CaraPilsa u postocima koristiš u tim receptima di si imao dobru iskoristivost?
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(29.02.2016, 10:17 )mbed Wrote: Koliko sitno melješ slad? I koju količinu CaraPilsa u postocima koristiš u tim receptima di si imao dobru iskoristivost?

Presitno Big GrinBig Grin, razmak izmedju valjaka 0,7-0,9 mm i nemam problema sa cijedjenjem. Postotak je veoma mali 250-500 gr na 10-14 kg slada.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Danas kuvam!
Ali zar to ne utice na okus piva? Tj presitno samljeveno ti daje onaj trpki okus, mi smo ga imali kad smo sitno mljeli.
Kad vidim da ti je iskoristivost >90% pp da nesto nije u redu Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(03.03.2016, 09:58 )gajba Wrote: Ali zar to ne utice na okus piva? Tj presitno samljeveno ti daje onaj trpki okus, mi smo ga imali kad smo sitno mljeli.
Kad vidim da ti je iskoristivost >90% pp da nesto nije u redu Big Grin
Misliš da je to, imam neku malu kiselost (trpkost) u mladom pivu. Poslije 15-20 dana u flasi nestane. Baš ću sad za vikend probati sa većim razmakom valjaka. Ako si blizu navrni na kuhanje.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
To se i kod korone dešava, ali trpkost se izgubi vremenom.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Danas kuvam!
Danas se kuvao porter za druženje, a sa mlinom broblema koliko hoćete!
Isto sitno, malo se razmakne onda ih ne lomi...
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 13 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools