Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

prvo pivo
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: prvo pivo
na čitavom balkanu samo u zagrebu imaš home brew shop. kod nas u BiH imaš Oldbridža koji prodaje sirovine odnedavno i nadamo se da će imati konstantno i da će proširiti možda malo asortiman, ali bez nas home brewera ne mogu ni oni raditi, odnosno moramo prvo mi tražiti da bi oni nabavljali. u srbiji koliko znam nema ni jedan, a rijetki su i ljudi koji se bave ovim hobijem.

na žalost za veći izbor preostaju samo ovi strani online shopovi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav,
Evo jos jednog novog clana na forumu zainteresovanog za pivarstvo sa istim pocetnickim problemima i mukama. Kako sam se za sada informisao postoji taj pilsen slad u Backoj Palanci (oko 80 din/kg) i Malteks ekstrakt u Bečeju (oko 260 din/kg). A sto se tice hmelja moze se kupiti u Backom Petrovcu za 1200 din/kg. Kako sam citao na nekom od pivarskih foruma ovaj hmelj (Aurora) se moze koristiti za proizvodnju piva. Jedini problem je odgovarajuci kvasac Sad
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pozdrav locky. već smo dosta pisali o tome. preporučujem da izbjegavaš ekstrakt i da radiš od pravog slada. osim tog pilsnerskog slada treba ti još malo kristal slada, hmelj i kvasac. kad budeš kupovao hmelj obavezno traži specifikaciju uz njega....

kvasac možeš naručiti preko ebaya ili nekog od online shopova vrlo jeftino. imaš spisak shopova dole na jednoj od tema.
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Da, znam da je najbolje praviti od pravog slada ali mi je Becej mnogo blizi a vec sam i narucio 10kg. Cak su obecali ucinice uslugu dostave.
Kvasac sam nasao na sajtu http://olaszsped.com/index.php?main_page...cPath=2_19 u Madjarskoj i to Brewferm (donjeg vrenja) od 6gr (kosta oko 1,3 eura) ili Safale S-04 od 11,5gr (oko 2,4 eura). Za Safale znam da je dobar a za onaj prvi jos nisam citao iskustva. Da li je to prihvatljiva cena u odnosu na cene na drugim sajtovima. Jos jedino cekam njihov odgovor za visinu postarine.
Konkretno sam mislio da svoje prvo pivo napravim po receptu na: http://hocupivo.wordpress.com/2012/05/11...ekstrakta/
sa time da bi stavio samo Auroru i umesto Crystal taj obicni palanacki pilsen a od kvasca jedan od gore navedenih.
Izvinjavam se ako sam poremetio neciju temu ali mislim da je ovako nesto za pocetnika iz srbije najpristupacnije.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(19.02.2013, 02:22 )locky Wrote: Da, znam da je najbolje praviti od pravog slada ali mi je Becej mnogo blizi a vec sam i narucio 10kg. Cak su obecali ucinice uslugu dostave.
Kvasac sam nasao na sajtu http://olaszsped.com/index.php?main_page...cPath=2_19 u Madjarskoj i to Brewferm (donjeg vrenja) od 6gr (kosta oko 1,3 eura) ili Safale S-04 od 11,5gr (oko 2,4 eura). Za Safale znam da je dobar a za onaj prvi jos nisam citao iskustva. Da li je to prihvatljiva cena u odnosu na cene na drugim sajtovima. Jos jedino cekam njihov odgovor za visinu postarine.
Konkretno sam mislio da svoje prvo pivo napravim po receptu na: http://hocupivo.wordpress.com/2012/05/11...ekstrakta/
sa time da bi stavio samo Auroru i umesto Crystal taj obicni palanacki pilsen a od kvasca jedan od gore navedenih.
Izvinjavam se ako sam poremetio neciju temu ali mislim da je ovako nesto za pocetnika iz srbije najpristupacnije.
locky prije svega dobrodošao na forum Smile
ako već nemaš izbora, bolje je da uzmeš kvasac gornjeg vrenja, odnosno ovaj safale s-04. za kvasce donjeg vrenja moraš imati posebne uslove za fermentaciju (od 8 do 12 stepeni) i uslove za lagering koji obično traje 30 dana na nižim temperaturama. isto savjetujem da odmah pređeš na all grain proizvodnju. takođe, ako možeš nekako da nabaviš uz ovaj hmelj auroru kvasac us-05 i malo kristala, pa da napraviš neki American Pale Ale

još jednom dobrodošao na forum, i nadam se da ćeš proizvesti puno dobrog piva beer
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 19.02.2013, 09:20 by jole ns.
nabavio sam kvasac iz pivare,od njega se pravi Lager premijum pivo. E sad koristicu slad iz B.palanke sad mi fali odgovarajuci hmelj.Najblizi mi je Backi petrovac,trebao bi mi savet kolko cega ,nemam nekog izbora za hmelj pa bi ovo sto imam umiksao sa hmeljom iz B.Petrovca.Ako neko ima br.tel. da se najavim i odem po taj hmelj u B.petrovac,.Musice sta ti mislis o ovome

Za kvasac mi je receno da ide 400ml na 100 lit sladovine za pravljenje lager premijum piva
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da ali taj kvasac moraš moraš fermentirati mjesec dana na konstantnih 8-12°C, a onda lagerovati mjesec dana na temperaturi od 0°C - 3°C ako hoćeš išta blizu pitkog piva. s njim još imaš dosta više zezanja jer moraš uraditi diacetil rest. najbolje ti je pokušaj nabaviti kvasac gornjeg vrenja. razlika je velika, kako u okusu tako i u tehnici.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

pa mozda je izvodljivo posto imam podrum gde bi se odvijala fermentacija i bas je otprilike ta temperatura a kasnije bih drzao u frizideru
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

onda ok, ako možeš držati tu konstantnu temperaturu. Smile mada ipak i dalje stojim iza toga da za prvo pivo nikome ne bi preporučio da radi lager.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

reci mi koliko kilograma da stavim slada na 30 litara vode(pilsner),i na 30 lit sladonine koliko hmelja - Brewers gold
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa zavisi koliku gustoću sladovine želiš, odnosno koliko šećera želiš u sladovini. na svaki kilogram slada ide cca. tri litre vode za ukomljavanje, a onda poslije ispireš drugom vodom do konačne količine sladovine koju želiš u kotlu. to znači da ako želiš 30 litara sladovine u kotlu prije kuhanja, onda ti treba više od 30 litara vode, jer slad će dosta upiti vode i imat ćeš druge gubitke. o svemu tome je pisano već na forumu pa malo pretraži. što se hmelja tiče, moraš znati vrijednost alfa kiselina da bi znao koliko ga ide, da li imaš taj podatak?
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala za dobrodoslicu!
Za hmelj sam zvao broj 021/780-065. Rekli su cenu po kg ali navodno moze da se kupi i manja kolicina i treba licno otici.
Jole NS puno srece sa prvim pivom!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools